Κόσμος

Η Τουρκία ευρίσκεται σε τροχιά διάλυσης και εμφύλιου όπως ακριβώς η Υεμένη

Σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς αναλυτές η Τουρκία εδώ και μεγάλο  διάστημα ευρίσκεται σε κατάσταση γενικού  εμφυλίου πολέμου στο έδαφός της,  από τα 30.000000 Κούρδους οι οποίοι αναζητούν εδώ και τώρα την ανεξαρτησίας τους, αναφέρει δημοσίευμα .

Για πολλά χρόνια, η τουρκική επικράτεια χρησίμευσε ως σημείο διέλευσης  των ακραίων μαχητών του Ισλαμικού Στρατού οι οποίοι συμμετείχαν  στην αποσταθεροποίηση της  Συρίας. Στην ίδια την Τουρκία, οι μαχητές αυτοί  ήταν  απόλυτα «ήσυχοι» και «ασφαλείς», όπως και η  Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι αρχηγοί των  τοπικών φυλών για πολλά  χρόνια συνυπήρχαν δίπλα-δίπλα με τους μαχητές της  Αλ Κάιντα, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν  ειρηνική συνύπαρξη αλλά και την κατασκευή τζαμιών, καθώς και την κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων της  χώρας.

Προς το παρόν,  αυτό που τελικά πραγματοποιήθηκε στην Υεμένη και το οποίο αναμένεται και στην Τουρκία,  είναι ότι όταν ο  αριθμός των «επισκεπτών»  και οι υποστηρικτές τους  έφτασε τους   χιλιάδες , επηρέασε  καταλυτικά την  η εσωτερική πολιτική ζωή του κράτους.

Σε κάποιο σημείο η κόντρα  μεταξύ των διαφόρων τοπικών φατριών τροφοδοτήθηκε υπέρμετρα από την Αλ Κάιντα,  με άμεσο αποτέλεσμα την πλήρη κλιμάκωση των ενόπλων  συγκρούσεων, που οδήγησαν στην φυγή του προέδρου και την παρέμβαση των γειτονικών χωρών( Σ.Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ) σε χερσαίες  συγκρούσεις.

Τώρα ο πόλεμος στην Υεμένη συνεχίζεται, δίχως να διαφαίνεται ένα τέλος , και  χωρίς να υπάρχει  εμφανές οποιοδήποτε  πλεονέκτημα σε κανένα από  τα εμπόλεμα μέρη. Από το  άτυχο παράδειγμα της Υεμένη   η Τουρκία δεν «έμαθε» τίποτα .

Ένοπλοι Τζιχαντιστές διακινούνται «ήσυχα» διαμέσου της Τουρκίας και  είναι σε θέση να χαλαρώσουν , να βελτιώσουν  την «ταλαιπωρημένη» από τις μάχες στην Συρία,  υγεία τους , να εκπαιδεύσουν   τους νέους υποστηρικτές τους εντός της τουρκικής επικράτειας, έχοντας  την ευπρέπεια να τους αποκαλούν  «μετριοπαθή  αντιπολίτευση», σύμφωνα με άρθρο μας στο  pentapostagma.gr, με τίτλο (Η Τουρκία κατηγορεί την Ρωσία ότι σκοτώνει Σύρους αντάρτες για να ενισχύσει το καθεστώς του Άσαντ).

Υπενθυμίζεται  ότι μέσα σε αυτούς τους «μετριοπαθείς αντάρτες» ευρίσκονται και εκατοντάδες ίσως  και χιλιάδα Τούρκοι υπήκοοι(!!) , σύμφωνα με όλες τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών δύσης και Ανατολής.

Φυσικά, πολλές από τις συναλλαγές των Τζιχαντιστών αφορούν το λαθρεμπόριο πετρελαίου(στο οποίο υπάρχουν φήμες ότι εμπλέκονται και ελληνικές και άλλες εταιρείες)   με αντάλλαγμα την παροχή τουρκικού πολεμικού εξοπλισμού στον ISIS.

Αυτή η ψευδεπίγραφη « ευημερία», πολύ λίγο εμπόδισε τους  Κούρδους να βγουν στους δρόμους και να  διαμαρτυρούν  για την απροκάλυπτη «σχέση» της Άγκυρας με τον ISIS , ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες  ομοεθνείς τους σφαγιάζονταν στην Συρία από ακραίους  ισλαμιστές φονιάδες.

Ο τοπικός τουρκικός  πληθυσμός στις παραμεθόριες περιοχές δεν αισθάνεται καθόλου  ασφαλείς, και φυσικά ένας τεράστιος αριθμός  προσφύγων έχει εισέλθει στην χώρα «αναμοχλεύοντας » πολύ την κοινωνική ζωή των Τούρκων .

Αυτή η ευημερία θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, το τωρινό σημείο καμπής, είναι η επέμβαση της Ρωσίας στον  συριακό πόλεμο, η οποία  δεν είναι  σαφώς υπέρ της των ισλαμιστών και φυσικά υπέρ της Τουρκίας. Η σαρωτικού τύπου "είσοδο" της Ρωσίας στον πόλεμο, και η  δημιουργία αξιόμαχης  κουρδικής πολιτοφυλακής ξαφνικά άρχισαν να πιέζουν τους  ισλαμιστές αντάρτες σε ορισμένες περιοχές του μετώπου. Οι Τζιχαντιστές σύμφωνα με πληροφορίες αυτομολούν προς το τουρκικό έδαφος κατά δεκάδες.

Ξαφνικά μέσα σε αυτόν το ορυμαγδό της μάχης ξεπρόβαλε  και η μορφή ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Η Τουρκία έκανε μια απελπισμένη προσπάθεια   όπως   σχεδόν έκανε πάντα,  και ξεκίνησε να βομβαρδίζει τις θέσεις των Κούρδων στην Συρία και το Ιράκ, αλλά, όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να «γίνουν όλα  όπως ήταν πριν».

Και τότε στον συριακό πόλεμο με την πλευρά του Μ. Άσαντ παρενέβη  ακόμα πιο δυναμικά ο Βλαδίμηρος και η  Ρωσία ... από αυτήν την στιγμή και μετά η έκβαση του πολέμου «άρχισε να γέρνει» προς την Συρία , κάτι που έγινε φανερό σε όλους.

Οι υστερικές απαιτήσεις των παραβιάσεων των εναέριων συνόρων της Τουρκίας από ρωσικά αεροσκάφη , οι απειλές για την διακοπή αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου , η καταγγελία  της σύμβαση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου επιβεβαιώνουν μόνο ένα  ήδη γνωστό γεγονός στην διεθνή κοινότητα : το έργο του ISIS  «τελείωσε»  μια για πάντα και οι Τούρκοι  δεν  μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό . Τώρα όμως ήρθε  η  ευλογημένη ώρα να πληρώσει και  τον «λογαριασμό» η Άγκυρα . Ένας  «λογαριασμός» που θα πέσει πολύ βαρύς στην  Τουρκία για πολλούς και διάφορους λόγους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ «μακριά», και η Σαουδική Αραβία, προγραμματίζεται ως το  επόμενο θύμα του ισλαμικού στρατού  μετά την Τουρκία. Ο Σαουδαραβικός βασιλικός οίκος φοβούμενος μην χάσει τα κεκτημένα του,   αποφάσισε να μην περιμένει μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στο έδαφός του και απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία για βοήθεια.

Ένοπλοι από την Συρία μετακινούνται  σε διάφορες κατευθύνσεις με  κυριότερο προορισμό την  Τουρκία,  ενώ μέρος των προσπαθειών της CIA είναι η διαφυγή των Τζιχαντιστών στο Ιράκ, ενώ άλλο μέρος τους θα μετακινηθεί  στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, κοντά στα ρωσικά σύνορα, και μερικοί  στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Το πρόβλημα στην Τουρκία είναι ότι έκανε τα "στραβά μάτια" για πολλά χρόνια στην  κατασκευή υποδομών του ISIS  σε αντίθεση με την Σαουδική Αραβία, η οποία ναι μεν βοήθησε  του ισλαμιστές μαχητές , αλλά μόνο με χρήματα  προτιμώντας να υποστηρίξει την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες εκτός των συνόρων της .

Από όλους αυτούς τους  στρατιωτικούς «συφερτούς»  που δημιουργήθηκαν με  τα παρακλάδια τους σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν και  οι οποίοι άνθησαν τα τελευταία   χρόνια με αμερικανική αρωγή , μόνο  οι Ταλιμπάν έχουν  όλα τα χαρακτηριστικά ενός αμιγούς εθνικού απελευθερωτικού κινήματος το οποίο  δύναται να επιβιώσει  .

Αν η Ρωσία παρέμβει και  στην σύγκρουση στο Αφγανιστάν, προκειμένου να εξουδετερωθεί ο ισλαμικός στρατός ,   η μοίρα του Αφγανιστάν θα  σφραγιστεί ολοκληρωτικά.  Ωστόσο, οι Μουτζαχεντίν διαχειρίζονται οι ίδιοι την τύχη τους, αλλά χρειάζονται ακόμα  περισσότερο χρόνο.

Μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία με υψηλό βαθμό πιθανότητας, που διοργανώθηκαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να εξουδετερωθούν οι Κούρδοι της Τουρκίας, όλα θα αλλάξουν στην χώρα αυτή  μια για πάντα. Οι επιθέσεις αυτές βέβαια θα  προκαλέσουν  το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι  Κούρδοι, θα ακυρώσουν το  μορατόριουμ σχετικά με τον  εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία πριν από τις εκλογές, κλιμακώνοντας και άλλο την εμφύλια σύγκρουση.

Οποιαδήποτε νέα τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να « πάει πουθενά»  με το «κληρονομικό» πρόβλημα των χιλιάδων ισλαμιστών εντός  του  τουρκικού εδάφους, το οποίο πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο. Οι Τούρκοι πολιτικοί θα βρεθούν στο δίλημμα  να κατανοήσουν ότι η χώρα τους είναι  τώρα σε εμπόλεμη κατάσταση  και να αρχίσουν τις μαζικές  συλλήψεις Τζιχαντιστών, ή να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται .

Στην περίπτωση των μαζικών συλλήψεων, η Τουρκία θα συγκλονιστεί από έναν αστικό πόλεμο άνευ προηγουμένου , με την τουρκική αστυνομία και  τον στρατό να εμπλέκονται  εντός των τουρκικών πόλεων  με τους μαχητές αυτούς . Οι Τζιχαντιστές  το τελευταίο που θέλουν είναι  να πάνε στις τουρκικές φυλακές χωρίς αντίσταση, με την προοπτική στην συνέχεια να εγκλειστούν σε κάποιο τουρκικό  Γκουαντάναμο ή κάποια άλλα  παρόμοια σωφρονιστικά ιδρύματα.

Οι Τούρκοι εδώ μπορούν να βοηθήσουν τους συμμάχους τους   Αμερικανούς, προσφέροντας τζάμπα χιλιάδες μαχητές στην Γεωργία ή την Ουκρανία. Άλλωστε οι δύο χώρες δεν απέχουν και  πολύ από τα τουρκικά σύνορα. Μπορούν  ακόμα να περάσουν  λαθραία μαχητές στην Ευρώπη. Αυτό όμως που έχει ξεκινήσει  στην Συρία θα διαλύσει την Τουρκία εκπληρώνοντας όλες τις προφητείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ