Κόσμος

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 2 ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΟΤΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΑΝ ΚΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

H αστυνομία της Σουηδίας συνέλαβε σήμερα Δευτέρα 2 άτομα κατά την επιχείρησή της σε Στοκχόλμη και Örebro στο πλαίσιο της μάχης κατά των ισλαμιστικών δικτύων που προσβλέπουν να στρατολογούν νέους για να πάνε να κάνουν τζιχάντ στη Μέση Ανατολή.Θεωρούνται ύποπτοι ότι  στρατολόγησαν και εκπαίδευσαν τρομοκράτες για Συρία και Ιράκ.

Οι υπηρεσίες της ασφάλειας της Σουηδίας  (Sapo) διευκρίνησαν σε δελτίο τύπου ότι συνέλαβαν στη Στοκχόλμη ένα άτομο που θεωρείται ύποπτο ότι εκπαιδεύει νέους στρατολογημένους για να πάνε να πολεμήσουν στο εξωτερικό.

Μια παράλληλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Örebro περίπου στα 140 km δυτικά της πρωτεύουσας που κατέληξε στη σύλλληψη ενός 45χρονου μεταφέρουν τα τοπικά μίντια.Η Sapo στο α νακοινωθέν της επιβεβαιώνει ότι έχει μια «εικόνα αρκετά ευκρινή για τη ριζοσπαστικοποίηση και τις δραστηριότητες σταρτολόγησης που συμβαίνουν στο Örebro».

Αυτή η πόλη των 140.000 κατοίκων έγινε μετά τα Malmö, Göteborg και την Stockholm, μια σημαντική δεξαμενή ισλαμιστών που αποπειρώνται να βρουν υποψήφιους για τζιχάντ. (Reuters 01/06/2015)

Två terrormisstänkta gripna
Anders Kassman

Η επιχείρηση πραγματοποιηθήκε στη βάση πληροφοριών ότι τα άτομα πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ λέει ο Anders Kassman, αρχηγός στη (SAPO).Ο 45χρονος στο Örebro συνελήφθη μαζί με το γιο του δήλωσε ο ίδιος αρμόδιος.Σύμφωνα με το Expressen, ο γιος του απελευθερώθηκε μετά από κάποιες ώρες.Ο 45χρονος ο οποίος είναι από το Ιράκ είναι σεσημασμένος εδώ και χρόνια για τις ακραίες θέσεις του σύμφωνα μ επηγές του TT.Αποπειράθηκε πιθανόν να στρατολογήσει για την al-Qaïda.Πρόσφατα κήρυξε σε ένα τζαμί στο Eskilstuna, αλλά ήταν ήδη δραστήριος στην Örebro.

Ο Jamal Lamhamdi εκπρόσωπος τύπου του τζαμιού στο Orebro είναι τώρα εξοργισμένος που το τζαμί συσχετίζεται με τρομοκρατία και δηλώνει αντίθετος σε κάθε ριζοσπαστικοποίηση.Δεν πιστεύει ότι ο 45χρονος είχε διασυνδέσεις μ ετην Αλ Κάιντα και ότι προσπάθησε να στρατολογήσει στο τζαμί.

Ο ΥΠ.Εσωτερικών Anders Ygeman δήλωσε ότι θα γίνουν κι άλλες συλλήψει ςκια ότι οι σουηδοί τρομοκρλατες θα καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα. (metro.se 1/6/15)

dimpenews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ