Κόσμος

Το Στέιτ Ντιπάρτμέντ ενέκρινε την πώληση 1600 κατευθυνόμενων βομβών στα Η.Α.Ε

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση  1600 καθοδηγούμενων με λέιζερ βομβών, για τα πολεμικά αεροσκάφη  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ως μέρος ενός πακέτου  αξίας άνω των  100 εκατομμυρίων  δολαρίων, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Συνεργασίας και Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA) ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου, αναφέρει ρωσικό αμυντικό πόρταλ .

Κύριοι  ανάδοχοι της σύμβασης είναι  οι  αμερικανικές εταιρείες  Boeing και  Raytheon.Οι  βόμβες  θα  συνοδεύονται από πακέτα και ανταλλακτικά , μαζί με την τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

« Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αιτήθηκαν την πιθανή πώληση  500 βομβών GBU-31B / Β (V) 1 (MK-84 / BLU-117) , 500  βομβών GBU-31B / Β (V) 3 (BLU-109) , και 600  βομβών GBU-12 (ΜΚ-82 / BLU-111). «Το κόστος εκτιμάται σε 130.000.000 δολάρια» αναφέρει το δημοσίευμα .

Η προτεινόμενη πώληση θα παρέχει  στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυρομαχικά με μεγαλύτερη ακρίβεια , παρέχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να ανταποκριθεί η πολεμική αεροπορία της χώρας, στην   απειλή που αντιπροσωπεύουν οι αντάρτες Houthi στην Υεμένη, αλλά  και το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Τα ΗΑΕ αποτελούν μέλος των δέκα χωρών που απαρτίζουν τον  συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ,  και ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από  χώρες του Κόλπου. Τα αεροσκάφη του συνασπισμού  διεξάγουν  αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των ανταρτών  Houthi στην Υεμένη από τα τέλη Μαρτίου 2015.

Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, την 14η Μαΐου του 2015, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι οι χώρες που θα απαρτίζουν το συνασπισμό εναντίον του ISIS  ,  συμπεριλαμβάνουν  (  Μπαχρέιν,  Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη στις χώρες του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού  (GCC), μιας  σύγχρονης  βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας. Κύριος σκοπός των Αμερικανών αποτελεί η απόκρουση της ιρανικής απειλής.  Επίσης στον περσικό κόλπο ευρίσκονται συνεχώς αμερικανικά πολεμικά πλοία για την διασφάλιση των στενών του Ορμούζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ