Κόσμος

Τεχεράνη και Μόσχα συμφώνησαν σχετικά με την παράδοση των πυραύλων S-300 ;

Οι πληροφορίες για την  πιθανή  διενέργεια εναέριου κτυπήματος από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία,  στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν , κινητοποίησε τους Ιρανούς.

«Το Ιράν και η Ρωσία συμφώνησαν με την προμήθεια της Τεχεράνης με πυραύλους S-300 «το συντομότερο δυνατό», δηλώνει ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχίαν , σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«[Οι πύραυλοι] θα μεταφερθούν με την πρώτη ευκαιρία», δήλωσε  ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων  unian.info.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών  ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ακόμη τις δηλώσεις του Ιρανού υφυπουργού.  Στη δήλωσή του, το ρωσικό υπουργείο σημείωσε μόνο «την σημασία της διατήρησης ενός τακτικού ρωσο-ιρανικού  διαλόγου  σχετικά με όλο το φάσμα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Μέσης Ανατολής». Πρόσφατα η Τεχεράνη ανέφερε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα πρέπει να παραδοθούν στον ιρανικό στρατό μέχρι το τέλος του 2015.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN , ανέφερε ότι  στις 13 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ενεκρίθη η προμήθεια  των πυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, το 2005, η Ρωσία συμφώνησε με το Ιράν για την προμήθεια τουλάχιστον πέντε αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς S-300 PMU-1 , αξίας πάνω από 800 εκατομμύρια  δολάρια. Σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων, η σύμβαση προέβλεπε  την καταβολή προστίμου 300-400 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τότε πρόεδρος της Ρωσίας, αποφάσισε την απαγόρευση της προμήθειας των S-300 στο Ιράν, σύμφωνα με  ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο  περιόριζε την προμήθεια  εξελιγμένων οπλικών συστημάτων προς το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τονίσει επανειλημμένα  ότι η Ρωσία δεν πρέπει να  προμηθεύσει με  πυραύλους S-300 στο Ιράν. Η ουσία είναι ότι τα πυραυλικά συστήματα αυτού του τύπου , είναι δυνατόν να αναχαιτίσουν τόσο ισραηλινά όσο και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν Ισραήλ και ΗΠΑ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ