Κόσμος

Ρ.Ερντογάν: «Το σχολεία του Φ.Γκιουλέν στην Αλβανία αποτελούν «κυψέλες ακραίας τρομοκρατίας»!

Η απαίτηση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το κλείσιμο των τουρκικών σχολείων του Ιμάμη Φ. Γκιουλέν  στην Αλβανία, έδωσε τροφή για μια έντονη  συζήτηση στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό, και στα ΜΜΕ. Η εμπλοκή αυτή, οδήγησε σε έντονες πιέσεις  προς την   αλβανική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της. Ήδη η   υπουργός Παιδείας Lindita Nikolla , δήλωσε ότι  η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει μια σειρά από σχολεία, τα οποία  θεωρούνταν ακατάλληλα σύμφωνα με κριτήρια που καθορίζονταν από  μια πρόσφατη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αναφέρει άρθρο του τουρκικού τύπου.

Δεν υπάρχουν όμως τουρκικά σχολεία μεταξύ των 13 σχολείων που έχουν κλείσει στην Αλβανία από το περασμένο έτος.

Ο  Ερντογάν ο οποίος έχει  πλέον μετατραπεί σε έναν ορκισμένο εχθρό  των ιδρυμάτων  που ίδρυσε ο Ιμάμης Φ.Γκιούλεν σε όλον τον κόσμο ,  προσπαθεί σε όσες χώρες υπάρχουν τα ιδρύματα  αυτά, να παροτρύνει τις κυβερνήσεις  τους , να τα «κλείσουν» ΟΛΑ .

Στα  Τίρανα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του , την προηγούμενη Τετάρτη, ο Ερντογάν ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να «κλείσουν» όλα τα  τουρκικά σχολεία εκεί, μερικά από τα οποία άνοιξαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής και αστάθειας στη χώρα, γράφει η τουρκική εφημερίδα todayszaman.com .

Πολλοί Αλβανοί Βουλευτές αντέδρασαν στην απαίτηση του Ερντογάν,  απορρίπτοντας την. Αρνήθηκαν επίσης τις αιτιάσεις του ιδίου περί  εκκόλαψης  τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στην Αλβανία , αντικρούοντας τον Τούρκο πολιτικό με το επιχείρημα ότι, τα  σχολεία  αυτά παρέχουν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της χώρας. Το χρήμα του Γκιουλέν ρέει στην Αλβανία και είναι άφθονο...προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gül και ο νυν  Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ όμως  τονίζει η εφημερίδα,  έδωσαν  την πλήρη συγκατάθεση τους σε τέτοιες προσπάθειες. Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αυτού του τύπου αποτελούν  "γέφυρες" με την Αλβανία, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν  και να ισχυροποιήσουν  τους ήδη ισχυρούς δεσμούς της Τουρκίας με την χώρα αυτή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με ανάλυση στην ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, στο πλαίσιο αυτό, οι σημερινές προσπάθειες του Ερντογάν να κατονομάσει τα ιδρύματα  αυτά ως « κυψέλες εξτρεμισμού» με αναφορά στο κίνημα Hizmet , ( ένα κίνημα  που  εμπνέεται από τον Τούρκο Ιμάμη  Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ) ξεσήκωσε αντιδράσεις στους  Αλβανούς πολιτικούς.

Από την άλλη πλευρά όταν ο ίδιος Τούρκος Πρόεδρος αποκαλεί τα ιδρύματα αυτά σε Αλβανία,Βοσνία, ΠΓΔΜ, Αφρική,  ως « τρομοκρατικά» , κάτι ξέρει παραπάνω ….Έχουμε δηλαδή σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του Ερντογάν μέσω της  διενέργειας εκπαίδευσης την δημιουργία μελλοντικών φανατικών ισλαμιστών τρομοκρατών  μέσα στα Βαλκάνια.!!!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ