Κόσμος

Η Βουλγαρία κατηγόρησε την Ρωσία ότι εφαρμόζει «υβριδικό πόλεμο» στην χώρα

«Έμπλεξε»,  η Βουλγαρία στην διαμάχη Ρωσίας και  ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία. Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε βουλγαρικό έδαφος προκαλεί  επίσης αρνητικά την Ρωσία σε πιο μεγάλο βαθμό , διότι θεωρεί ότι απειλείται άμεσα . Η Μόσχα θεωρούσε την χώρα αυτή παραδοσιακά φιλικά προσκείμενη , αλλά η  γεωπολιτική «στροφή» της πολιτικής ελίτ της χώρας προς την δύση είναι γεγονός. Μέσα σε όλα αυτά,  η είσοδο της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ , άλλαξε τα δεδομένα, καθιστώντας την Σόφια « στόχο» των ρωσικών πυραύλων.  

Από την άλλη πλευρά το ΝΑΤΟ ζητά αύξηση των   κονδυλίων  για την άμυνα από μια χώρα που έχει κατεστραμμένη οικονομία, κάτι που αποτελεί  ένα οξύμωρο σχήμα .  

« Για την Βουλγαρία είναι αναγκαία η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Nikolai Nencho, σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο.

Ο Nencho σημείωσε ότι «η Βουλγαρία βρίσκεται σήμερα στο στάδιο ενός υβριδικού πολέμου λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και  της Ουκρανίας». Οι Κίνδυνοι για την Βουλγαρία, είπε ο ίδιος, δημιουργήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα στη γειτονική πΓΔΜ. Σε μια τέτοια κατάσταση, η βουλγαρική εξωτερική πολιτική πρέπει να «απελευθερωθεί από την ιδεολογική εξάρτηση» και «να ξεπεράσει τις  σκιές του παρελθόντος» και να αντιμετωπίσει τις  νέες απειλές όσο το δυνατόν συντομότερα για να βελτιώσει την μαχητική ικανότητα του βουλγαρικού στρατού», είπε ο υπουργός.

«Για την Βουλγαρία είναι καιρός να εισέλθουμε στα έργα όχι μόνο λόγια για να αποδείξουμε ως  χώρα  ότι αποτελούμε  ισότιμο εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Nikolai Nencho, μιλώντας στο συνέδριο που είχε τίτλο  «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες της; Ειρήνη μεταξύ διπλωματίας  των όπλων », το οποίο  πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στη Σόφια.

«Είμαστε πραγματικά  έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε  τις ευρωπαϊκές αξίες; Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να  το αποδείξουμε  όχι μόνο με  λόγια αλλά και με πράξεις, ότι είμαστε  ισότιμοι  εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κάναμε την επιλογή μας. Αλλά είμαστε αρκετά δραστήριοι στην  αλληλεγγύη των Συμμάχων; Η κρίση στην Ουκρανία,  είναι μια πραγματική δοκιμασία, που δείχνει πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες», είπε ο Βούλγαρος Υπουργός.

Η αιτούμενη αύξηση της χρηματοδότησης των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων από το ΝΑΤΟ ,  αφορά την περίοδο 2016-2020.

Η διάσκεψη στη Σόφια διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ίδρυμα Konrad Adenauer. Ως ειδικός προσκεκλημένος στην εκδήλωση παρέστησαν ο Στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον,  διοικητής των δυνάμεων  του  ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2000-2003. Απόδειξη όλων αυτών ότι στα Βαλκάνια 'ετοιμάζονται" μεγάλες ανακατατάξεις. Η οργάνωση συνεδρίου από  το συγκεκριμένο THINK TANK , γνωστό στην Ευρώπη πιστοποιεί ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αλλαγή συνόρων στην περιοχή, με πρωταγωνιστή τον αλβανικό παράγοντα.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Βούλγαροι πολιτικοί  δεν έχουν κατανοήσει σε τι κυκεώνα έχουν « εμπλέξει» την χώρα τους. Η Ρωσία δεν πρόκειται να δείξει έλεος σε δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι το οποίο το έχει δηλώσει .  Ο Βουλγαρικός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης σε όλους τους τομείς , και  για να ξαναγίνει αξιόμαχος θα απαιτηθούν πολλά χρήματα και κυρίως χρόνια .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ