Κόσμος

«Τα δίνουν όλα» οι Σκοπιανοί στην Άγκυρα για είσοδο στο ΝΑΤΟ

Οι Σκοπιανοί ευχαριστούν του Τούρκους που εκτός από την υλική βοήθεια σε εξοπλισμό, υποστηρίζουν θερμά την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, σε σχέση με την στάση της Ελλάδος.

Πρόκειται για την δημιουργία ενός γεωπολιτικού και στρατιωτικού άξονα που έχει ως στόχο της στρατηγική περικύκλωση της χώρας μας . Εάν συνυπολογίσουμε και τις αλβανικές αιτιάσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο, έχουμε σε εξέλιξη «σχέδιο»  τουρκικής εμπνεύσεως με άμεσο στόχο την « Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της για την προσπάθεια ένταξης της χώρας του  στο ΝΑΤΟ, αναφέρει ο σκοπιανός τύπος στο σύνολο του .

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Τουρκία για τις προσπάθειές της να είναι η φωνή της ΠΓΔΜ  στο  ΝΑΤΟ, παρέχοντας εκτός απο εκπαίδευση και υλικοτεχνική βοήθεια στο  στρατιωτικό προσωπικό μας,  και υποστήριξη στο αίτημα μας» , δήλωσε ο  Ιβάνοφ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων  Anadolu.

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος επαίνεσε την « μεγάλη» στήριξη της Τουρκίας στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού.

ο Ιβανώφ επαίνεσε επίσης την συνεργασία της χώρας του με την τουρκική ΜΚΟ (ΤΙΚΑ), μιλώντας ξεκάθαρα για «ρόλο-κλειδί» στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εκκρεμεί επί του παρόντος. Η χώρα εντάχθηκε στο νατοϊκό σχέδιο «Σύμπραξη για την Ειρήνη» το 1995 και στο Σχέδιο Δράσης το 1999.

Για πολλά χρόνια, η πΓΔΜ παράσχει στήριξη στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις και αποστολές στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.

Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην χώρα βρήκε το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι το 2008.

Σύμφωνα με ανάλυση στο  pentapostagma.gr, η Τουρκία έχει παραδώσει παλαιότερα στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ στρατιωτικό υλικό αξίας $710.000.

Συγκεκριμένα παραδόθηκαν οχήματα γενικής χρήσης Land Rover και ένα τεθωρακισμένο όχημα Cobra ενώ είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2011 η παράδοση 18 οχημάτων Land Rover και 95 τηλεφώνων εκστρατείας καθώς και εξοπλισμού νυκτερινής παρατήρησης, κατασκευής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο αλβανικής καταγωγής υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Fatmir Besimi ευχαρίστησε την Τουρκία, σημειώνοντας πως “η φιλία μας αποτελεί πρότυπο συνεργασίας των κρατών της περιοχής” ενώ από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης υπογράμμισε ότι περίπου 780 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχουν εκπαιδευτεί στη Τουρκία, εκ των οποίων περίπου 100 είναι απόφοιτοι των Ακαδημιών Πολέμου και της Στρατιωτικών Ιατρικών Ακαδημιών.

Με συνολικά 22 υπογραφείσες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας από το 1998, το συνολικό ύψος της τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας προς τα Σκόπια ανέρχεται στο ποσό των $18 εκατομμυρίων.

Σημειώνεται ότι με τη βοήθεια της Άγκυρας λειτουργούν στα Σκόπια δύο σταθμοί υποκλοπής επικοινωνιών SIGINT σε περιοχή που ευρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ