Κόσμος

Ετοιμάζεται η κοινή ταξιαρχία (Πολωνία-Λιθουανία-Ουκρανία) για συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Bronislaw Komorowski ενέκρινε  ψήφισμα  σύμφωνα  με το οποίο, ο ίδιος  δίνει την  επίσημη συγκατάθεση του για την δημιουργία της κοινής Ταξιαρχίας ( Πολωνία-Λιθουανίας-Ουκρανία) , αναφέρει το γραφείο του , σύμφωνα με την εφημερίδα ibtimes.com.

Η κοινή ταξιαρχία θα εξυπηρετήσει εκτός της στρατιωτικής διοίκησης των τριών χωρών ξεχωριστά, και το ίδιο το ΝΑΤΟ ,  συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις της συμμαχίας , των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι  στρατιωτικές μονάδες οι οποίες απαρτίζουν την κοινή ταξιαρχία θα διαθέτουν έδρα την περιοχή  Lublin στην Πολωνία, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η πολωνική-λιθουανική-ουκρανική  μηχανοκίνητη Ταξιαρχία πεζικού,  θα αποτελείται από 4.500 στρατιώτες. Σύμφωνα με τα σχέδια, η δύναμη θα  είναι σε πλήρη  επιχειρησιακή λειτουργία από το 2017,   ενώ γα φέτος έχουν  προγραμματισθεί  κοινές ασκήσεις  .

Μέχρι στιγμής, μόνο ένα μικρό μέρος της μάχιμης δύναμης της Πολωνίας έχει φτάσει στο Lublin. Η Ουκρανία και η Λιθουανία δεν έχουν αποστείλει  ακόμη τις δικές τους μονάδες. Ο Πολωνός Πρόεδρος θα επικυρώσει  επισήμως  το ψήφισμα σε  περίπου δύο εβδομάδες.

Η  Πολωνία, η Λιθουανία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να σχηματίσουν  και κοινή  ταξιαρχία το περασμένο Σεπτέμβριο, ως απάντηση στις πρόσφατες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, τονίζει το άρθρο της εφημερίδας . Οι τρεις χώρες «επεξεργάζονταν»  την ιδέα αυτή  από το 2007, ενώ η ιδέα ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά  την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο.

«Η πολωνική-λιθουανική-ουκρανική ταξιαρχία θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, εάν αυτό είναι απαραίτητο»,  δήλωσε ο Komorowski,  τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ... να στηρίξουμε  την Ουκρανία, μεταξύ άλλων, στον τομέα του εκσυγχρονισμού», είπε ο ίδιος , σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr το  ΝΑΤΟ σχηματίζει  μια εκτεταμένη δύναμη ταχείας αντίδρασης σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, για τον έλεγχο της κατάσταση στην Ουκρανία και την στρατιωτική επέκταση της Ρωσίας. Προφανώς στην  δύναμη αυτή να ενταχθεί η πολωνική-λιθουανική-ουκρανική  μηχανοκίνητη Ταξιαρχία πεζικού. Έτσι η Ουκρανία θα έχει μια έμμεση «σχέση» με το ΝΑΤΟ, και τα μελλοντικά σχέδια της συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ