Κόσμος

Αραβικά ΜΜΕ: «Νέα στοιχεία για την επίθεση των ισραηλινών στην Συρία»

Επίσημα το Ισραήλ και η Συρία  δεν σχολιάζουν την επίθεση ισραηλινών αεροσκαφών στα σύνορα Λιβάνου –Συρίας. Όλες όμως οι πληροφορίες συγκλίνουν, σύμφωνα και με  δυτική διπλωματική πηγή, ότι   κύριος στόχος ήταν οι  συριακοί πύραυλοι Scud , οι οποίοι προορίζονταν για την λιβανέζικη οργάνωση της «Χεζμπολάχ». Το αποτέλεσμα όμως της επιδρομής πιθανό να είναι  αμφίβολα,  λόγω των μέτρων που είχαν λάβει οι  Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι .

Η συριακή πλευρά αναφέρει επίσημα ότι , «άγνωστης εθνικότητας»   αεροσκάφη επιτέθηκαν στο αρχηγείο και στην βάση της  93ης  συριακής Ταξιαρχίας, καθώς και στις εγκαταστάσεις  της 155ης Ταξιαρχίας , η οποία διαθέτει στρατηγικούς πυραύλους Scud,  αλλά και στην  65η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία κοντά στα βουνά της οροσειράς  Kalamun.

Μιλάμε για μια συνδυασμένη επίθεση, η οποία διήρκεσε δύο ημέρες, αναφέρει ο ρωσικός τύπος στο σύνολο του. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια  κατευθυνόμενων βλημάτων.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι κατά την διάρκεια της επίθεσης στην περιοχή,  αυξάνονταν  συνεχώς τα σύννεφα και ο παχύς μαύρος καπνός , στους χώρους όπου προηγουμένως υπήρχαν αποθήκες και η έδρα του συριακού στρατού, στην περιοχή  Al -Kteyfa, επί του  οδικού άξονα Δαμασκού- Χομς. Μετά την επίθεση, ο δρόμος ήταν κλειστός από τον συριακό στρατό. Οι στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή είναι ακόμα σε υψηλή επιφυλακή.

Η 155η  συριακή  Ταξιαρχία, είναι μια επίλεκτη  στρατιωτική μονάδα που  ανάλογη της δεν υπάρχει  στον συριακό στρατό. Η μονάδα αυτή «υπακούει σε εντολές» αποκλειστικά από το προεδρικό μέγαρο στην Δαμασκό.  Σε περίπτωση ενόπλου συρράξεως η μονάδα   χρησιμοποιεί  τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει , σε  στόχους οπουδήποτε στο Ισραήλ. Στο παρελθόν, η Συρία έχει προειδοποιήσει την  Σαουδική Αραβία ότι,  μπορεί να πραγματοποιήσει  πυραυλική επίθεση εναντίον της ανά πάσα στιγμή .

Η 93η Ταξιαρχία Αεράμυνας του συριακού στρατού είναι και αυτή μια ξεχωριστή μονάδα. Αυτή καλύπτει από αέρος την 155η  Ταξιαρχία . Η ταξιαρχία είχε αναπτυχθεί στις περιοχές  Jabali και Al-Kteyfa.

Η 65η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία αποτελεί μέρος της 3ης  θωρακισμένης μεραρχίας και «καλύπτει»  όλες τις χερσαίες προσβάσεις προς την  155η Ταξιαρχία και την εν λόγω περιοχή . Η Ταξιαρχία  αυτή εκτελεί  εντολές  μόνο του διοικητή της 155ης Ταξιαρχίας.

Ο ακριβής αριθμός  των πυραύλων που έχει στην διάθεση της  η 155η Ταξιαρχία,  είναι ένα από τα μεγάλα μυστικά του συριακού καθεστώτος. Ακόμη και το όνομα του διοικητή της ταξιαρχίας, ο οποίος είναι Υποστράτηγος είναι παντελώς  άγνωστο. Οι αξιωματικοί της επίλεκτης Ταξιαρχίας απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την  βάση, και για αυτό ζουν σε αυτήν συνεχώς ευρισκόμενοι σε μερική η συνεχή επιφυλακή .

Το σκηνικό στήθηκε όταν ο διοικητής της  3ης  θωρακισμένης Μεραρχίας του συριακού στρατού  , στην οποία περιλαμβάνεται  και η 65η τεθωρακισμένη  Ταξιαρχία,  σκοτώθηκε     λίγες μέρες ( από άγνωστη αιτία )  πριν την «εναέρια επίθεση».

Το πρώτο κύμα των ισραηλινών αεροσκαφών χτύπησε ανηλεώς τις θέσεις της  93ης Ταξιαρχίας αεράμυνας , προκειμένου να καταστρέψει   τα ραντάρ  ανίχνευσης ( αεροπορική  αποστολή τύπου DEAD-Destruction of Enemy Air Defenses ). Στην συνέχεια τα αεροσκάφη χτύπησαν με πυραύλους   SPICE τις αποθήκες , με τους πυραύλους Scud της  155ης Ταξιαρχίας.

Ο Σύρος στρατηγός Αμπού Μοχάμεντ αλ-Βιτάρ, δήλωσε όμως  σε συνέντευξή του προς στην εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας «Οκάζ», ότι στις αποθήκες της 65ης Ταξιαρχίας αρμάτων αποθηκεύονταν επίσης πύραυλοι τύπου  Scud, ενδεχομένως, προκειμένου για να  τους αποκρύψουν σε μια τέτοια περίπτωση. Ο Σύρος στρατηγός είπε ότι ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών οι στόχοι «καταστράφηκαν ολοσχερώς». Επίσης ο ίδιος ανέφερε τον θάνατο του μεγάλου αριθμού Σύρων στρατιωτικών και  αγωνιστών «της Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, οι αποθήκες της συριακής ταξιαρχίας στρατηγικών πυραύλων Scud , ΠΙΘΑΝΟΝ να μην περιείχαν τους πυραύλους αυτούς στο σύνολο τους . Είναι κοινή λογική ότι, οι Σύροι ενδεχομένως να ανέμεναν μια αντίδραση τέτοιου τύπου  των ισραηλινών. Σε αυτήν περίπτωση η « σωστές πληροφορίες» αποτελούν το καταλύτη των εξελίξεων.

Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e-DObjmuAZQ&w=600

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ