Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ! Η Μολδαβία «απαγορεύει» τον εφοδιασμό των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία

Σύμφωνα με πλήθος άρθρων μας στο pentapostagma.gr, είχαμε τονίσει ότι το τελευταίο δίμηνο έχουμε μια έντονη δραστηριοποίηση της κυβέρνησης της Μολδαβίας , σε σχέση με την Υπερδνειστερία. γεγονός που επιβεβαιώνεται απόλυτα.

Τα σενάρια που εμφανίστηκαν από την πλευρά της Μολδαβία και του ΝΑΤΟ , ήταν αρκετά , αλλά όλα καταλήγουν  σε ένα συμπέρασμα. «Πρέπει να εκδιωχθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή πάση θυσία».

Τώρα οι Μολδαβοί απέκλεισαν , οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς την μεταφορά εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία.        

Σύμφωνα με τον  ανώτατο  Διοικητή της  Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το μήνυμα  είναι ένα , «η   Μολδαβία εκβιάζει ανοικτά πλέον  την Υπερδνειστερία.

«Η νομική προσφυγή της Μολδαβίας κατά της Υπερδνειστερίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία έκανε δύσκολη τον εφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία,»  ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα της Υπερδνειστερίας», ο Ρώσος αντιστράτηγος  Ανατόλι Σίντοροφ επικεφαλής της δυτικής περιφέρειας.transparent

russian-sniper

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία της Μολδαβίας επιδιώκει πραγματικά έναν « ωμό πολιτικό και οικονομικό  εκβιασμό  σε σχέση με την Υπερδνειστερία». «Ως εκ τούτου, κατέστη αδύνατο να μεταφερθεί αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς, ο   τακτικός εφοδιασμός των ρωσικών στρατευμάτων  στην Υπερδνειστερία»,  δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός , ο οποίος αποτελεί σημαίνων στέλεχος της ρωσικής «πολεμικής μηχανής», λόγω της θέσης του .

Το πρακτορείο ειδήσεων  Regnum υπενθυμίζει ότι την άνοιξη του 2014 και πάλι η Μολδαβία, έκλεισε τα σύνορά της με την Υπερδνειστερία για τους Ρώσους πολίτες και αγαθά . Ο μόνος τρόπος ΄τότε ήταν ,  η παράδοση του εφοδιασμού  αεροπορικώς  μέσω του Κισινάου, ενώ οι αρχές της Μολδαβίας παρεμπόδισαν την  παράδοση των εμπορευμάτων και προς τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, αλλά  και την Επιχειρησιακή Ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία, ζητώντας  τους να αποχωρήσουν από την περιοχή. Το ζήτημα είναι ότι τώρα τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά προμελετημένα" με ότι σημαίνει αυτό.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η επιχειρησιακή Ομάδα των ρωσικών δυνάμεων (OGRF), οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο έδαφος της Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, και η  Δημοκρατία της Μολδαβίας, οφείλουν να τηρήσουν  τα άρθρα 2 και 4, της συμφωνίας ειρηνικής επίλυσης, η οποία υπεγράφη το 1992 από τους ηγέτες της Ρωσίας και της Μολδαβίας ,  παρουσία του Προέδρου της Υπερδνειστερίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 της συμφωνίας, αυτή, μπορεί να καταγγελθεί από οποιονδήποτε, είτε  «με κοινή συμφωνία» είτε μονομερώς  «  ενός εκ των  συμβαλλομένων  μερών». Επιπλέον, στην συμφωνία η οποία υπεγράφη στις 18 Μαρτίου 2009 στη Μόσχα, με κοινή δήλωση των προέδρων της Μολδαβίας, Υπερδνειστερίας και  Ρωσίας τονίζεται, ο σταθεροποιητικός ρόλος του ρεύματος εφοδιασμού στην περιοχή της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής, καθώς  και η σκοπιμότητα της μετατροπής της σε ειρηνευτική επιχείρηση  υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, μόνο μετά την οριστική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ Μολδαβίας-Υπερδνειστερίας. Αυτό το αναφέρουμε για να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπάρχει οριστική διευθέτηση της διένεξης στην περιοχή απο το 1992.

rvsia

Η νομιμοφανής αφορμή για περαιτέρω εξελίξεις, αφορούν το συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας, το οποίο  σχεδιάζει τον Μάιο να εξετάσει την ουδετερότητα της χώρας, λόγω της παρουσίας ρωσικών  ειρηνευτικών δυνάμεων στο έδαφός της. Αυτό άλλωστε  δήλωσε πρόσφατα , στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας  Alexandru Tanase.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές και εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η Μολδαβία λίαν συντόμως θα αποτελεί το επόμενο «καυτό» μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ . Μην ξεχνάμε επίσης ότι,  ετοιμάζεται πυρετωδώς στην βόρεια Ρουμανία νατοϊκή  αντιπυραυλική βάση , για την οποία το Κρεμλίνο έχει εκφράσει την έντονη αντίθεση του. Αναμένονται εξελίξεις στην περιοχή , οι οποίες αποτελούν συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ