Κόσμος

Επίθεση Νταβούτογλου σε Πάπα: Είναι συνωμότης κατά της τουρκικής κυβέρνησης

Δριμεία επίθεση Νταβούτογλου στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατηγορώντας τον για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Πάπα Φραγκίσκο ως «μέλος της συνομωσίας» ενός «μετώπου του κακού» το οποίο επιτίθεται στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ποντίφικα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Ένα μέτωπο του κακού σχηματίζεται ενάντιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της σύστασης του κόμματος για τις επόμενες εθνικές εκλογές, στην Άγκυρα. «Τώρα ο Πάπας έχει προσχωρήσει σε αυτό το μέτωπο της συνομωσίας».

Ο Νταβούτογλου βέβαια δεν δίστασε να αναφέρει και άλλα «μέλη» αυτής της συνομωσίας, κατονομάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους από τα κόμματα CHP και HDP, κατηγορώντας τους δριμύτατα πως προσπαθούν να υπονομεύσουν το κόμμα του εν όψει των εθνικών εκλογών.

«Απευθύνομαι στον Πάπα: Όσοι ξέφυγαν από τα νύχια της Καθολικής Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία βρήκαν καταφύγιο στην δικαιοσύνη της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης (επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας). Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τα ιστορικά δεδομένα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλλει την χώρα μας μέσω ιστορικών ανακριβειών», ξεκαθάρισε, αναφέροντας τους Σεφαρδίτες Εβραίους οι οποίοι έφυγαν από την Ιβηρική χερσόνησο και βρήκαν καταφύγιο στην Οθωμανική αυτοκρατορία του 15ου αιώνα.

Οι αιχμές του Νταβούτογλου προστίθονται στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πριν από δύο μέρες είχε επίσης επιτεθεί λεκτικά κατά του Πάπα Φραγκίσκου, προειδοποιώντας τον να μην συνεχίσει να χαρακτηρίζει τις μαζικές δολοφονίες των Οθωμανών Αρμενίων ως Γενοκτονία.

Η Αρμενία αναφέρει πως περίπου 1.5 εκατομμύρια Οθωμανών Αρμενίων σφαγιάστηκαν ως μέρος μίας Γενοκτονίας η οποία ξεκίνησε το 1915. Η Τουρκία αρνείται πως αυτό συνεπάγεται γενοκτονία, υποστηρίζοντας πως οι Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής απέλασής τους, ενώ αναφέρει πως τα νούμερα έχουν αυξηθεί πλασματικά και πως οι φόνοι των Αρμενίων μεταξύ του 1915 και του 1916 ήταν μέρος της γενικής κατάστασης του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Και η διπλωματική διένεξη Τουρκίας-Ιταλίας συνεχίζεται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ