Κόσμος

Σύμβουλος Σόιμπλε: H νέα ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ

Η Γερμανία δεν λέει να μας αφήσει σε ησυχία... Αυτή τη φορά, ο σύμβουλος του Σόιμπλε, σε δηλώσεις του, υποστηρίζει ότι αυτό που τελικά επιδιώκει η Ελλάδα είναι η έξοδος της από το ευρώ και ότι καλό θα ήταν να το πράξει όσο πιο σύντομα γίνεται. 

Οι ίδιοι οι Έλληνες φαίνεται να θέλουν το Grexit, σύμφωνα με σύμβουλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε την αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» υποστηρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ.

Ο μέχρι πρόσφατα, ο Γερμανός οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας του Μάνχαιμ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, τοποθετούνταν μέχρι σήμερα κατά της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ωστόσο, φαίνεται ότι άλλαξε άποψη και στάση.

Στη συνέντευξή του ο Φούεστ, αφού συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση «να μην περιμένει άλλο» και να κάνει αυτό που θέλει -δηλαδή να βγει από το ευρώ- αποφαίνεται ότι δεν διακρίνει προσπάθεια της Ελλάδας να φέρει ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική απάλυνση και στην πολιτική λιτότητας.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές για το πώς θα επιτύχει τους στόχους εξυγίανσης στον κρατικό προϋπολογισμό και πώς αυτό μπορεί να είναι συμβατό με στοιχειώδη κοινωνικά κεκτημένα, κάτι που, κατά την άποψή του, δεν είναι αδύνατο.

Σύμφωνα με τον κ. Φούεστ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του φόρου στα ακίνητα ή με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όμως, αντί αυτού, όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσλαμβάνει ανθρώπους στο δημόσιο τομέα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη πολλούς υπαλλήλους, αυξάνει τον κατώτατο μισθό και σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις».

Όπως υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, «είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση και κανείς έχει την εντύπωση, ότι η ίδια επιδιώκει το Grexit», προσθέτοντας πως το κύριο πρόβλημα στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η σταθερότητα των χρηματαγορών και ότι σημαντικότερες θα ήταν οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, προπάντων για την ίδια την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι θα οξυνθεί η κρίση στην Ελλάδα, εάν παραμένει τους επόμενους μήνες αυτή η εκκρεμότητα με υψηλή ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας και υπό αυτή την έννοια θεωρεί «ανεύθυνο τον τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, η οποία, αν πραγματικά θέλει την έξοδο από το ευρώ, δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο».

Ο πολιτικός ψυχολογικός πόλεμος που ασκεί η Γερμανία, όπως όλα δείχνουν, κορυφώνεται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ