Κόσμος

To κοινωνικό πείραμα για το ρατσισμό που συγκλονίζει! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα κοινωνικό πείραμα που συγκινεί και συγκλονίζει, ιδίως μετά το χθεσινό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με ένα αστυνομικό στην Αμερική να πυροβολεί πολλές φορές εν ψυχρώ και τελικά να σκοτώνει έναν αφροαμερικανό.

Με τον τίτλο «αυτό το πείραμα θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι», η λιθουανική εφημερίδα www.svetimageda.lt, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο πάνω σε καθημερινές συμπεριφορές ρατσισμού και ομοφοβίας. Το συγκεκριμένο κοινωνικό πείραμα λαμβάνει χώρα σε μια αίθουσα αναμονής για ένα (υποτιθέμενο) κάστινγκ στη Λιθουανία. Εκεί ένας μετανάστης ζητά από 10 αγνώστους να του μεταφράσουν ένα μήνυμα που του έγραψε κάποιος στο Facebook και είναι στη λιθουανική γλώσσα.

Αν και καλοπροαίρετα όλοι αποδέχονται την πρόσκληση να τον βοηθήσουν, εν τούτοις αντιμετωπίζουν μια σχετική δυσκολία για να μεταφράσουν το μήνυμα. Συγκεκριμένα, η αντίδρασή τους είναι να κλαίνε και να του ζητάνε συγγνώμη. Όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα. Αλλά γιατί λέει: «Πίθηκε, τι κάνεις στη Λιθουανία; Πήγαινε πίσω στην Αφρική. Πάρε τη μυρωδιά σου από εδώ. Αν δεν το κάνεις, θα έρθουμε να σε βρούμε. Και από το σκλαβωμένο δέρμα σου, θα φτιάξουμε παπούτσια».

Δείτε το video:

https://www.youtube.com/watch?v=qNX1256eVw8&w=500

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ