Κόσμος

Η Κίνα στο διάστημα - οι ΗΠΑ σε πανικό

china

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Στην Ουάσιγκτον, έκανε την εμφάνιση της μια απόρρητη έκθεση, που μιλά  για το «κινεζικό όνειρο το διάστημα». Συγκεκριμένα  η έκθεση  αυτή μιλά για τεράστια πρόοδο της Κίνας, στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, τονίζοντας παράλληλα και τις συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα  λοιπόν με ειδικούς Αμερικανούς εμπειρογνώμονες,  οι αυξανόμενες τεχνικές δυνατότητες του Πεκίνου αποτελούν σοβαρή απειλή για την στρατιωτική ασφάλεια της Αμερικής.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Ινστιτούτο για τις Παγκόσμιες συγκρούσεις, σε  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  της Καλιφόρνια, και την Επιτροπή του Κογκρέσου , για θέματα οικονομίας και ασφάλειας στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων tvzvezda.ru .

«Η αύξηση των δυνατοτήτων στο διάστημα από την Κίνα,       έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του στρατού των ΗΠΑ», τονίζουν  οι συντάκτες του εγγράφου. Κατά την άποψή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια «σύγκρουση με τον εχθρό, στον  διαστημικό χώρο αυτό με την βοήθεια διαστημικής τεχνολογίας αιχμής». Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι Κινέζοι διαθέτουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τα σήματα που προέρχονται από τους αμερικανικούς δορυφόρους.

«Ο στόχος της Κίνας , είναι  να γίνει διαστημική δύναμη στο ίδιο επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και την  διαστημική βιομηχανία, η οποία θα δύναται να ανταγωνιστεί τις  Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ρωσία»,  αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,και πλήθος ρωσικών άρθρων,   τον Ιανουάριο του 2007, η Κίνα πραγματοποίησε εκτόξευση για πρώτη φορά αντι - δορυφορικών πυραύλων καταστρέφοντας έναν παλιό κινεζικό δορυφόρο στο διάστημα. Τον Μάιο του 2013, η Κίνα εκτόξευσε ένα βαλλιστικό πύραυλο χωρίς ωφέλιμο φορτίο σε υψόμετρο 10 000 χιλιομέτρων στο διάστημα. Η απουσία φορτίου, υποδηλώνει ότι ο πύραυλος είχε σχεδιαστεί ως αντι-δορυφορικό όπλο.

Εκτός από τους πυραύλους της, η Κίνα έχει επίσης πειραματιστεί με όπλα λέιζερ και υπήρξαν καταγγελίες μάλιστα από τον αμερικανικό στρατό περί πολλαπλών δεσμών laser εναντίον αμερικανικών δορυφόρων στο παρελθόν. Επίσης, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, οι παλμοί λέιζερ μπορούν ανάλογα με την δύναμη της δέσμης τους, να διαταράξουν ανεπανόρθωτα τις δορυφορικές επικοινωνίες, ή ακόμα και να καταστρέψουν πλήρως τους δορυφόρους.

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Κίνας αναπτύσσεται σταθερά παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και ραγδαία βελτίωση μειώνοντας παράλληλα την απόσταση από τις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη πρόοδος στο κινεζικό πυραυλικό πρόγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τον αυξανόμενο αριθμό των δορυφόρων που εκτοξεύονται αλλά και από την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εν λόγω προγραμμάτων. Το Πρόγραμμα «σελήνη» αποτελεί μετά από ρητή έκφραση της κινεζικής ηγεσίας, την μέγιστη προτεραιότητα για την χώρα.

Το ασύμμετρο στρατιωτικό δόγμα του κινεζικού στρατού PLA δεν περιορίζεται στην μια διάσταση του χώρου (διάστημα), αλλά επεκτείνεται και στις άλλες 3 διαστάσεις καθώς και στον κυβερνοπόλεμο.

Στην θάλασσα, το κινεζικό ναυτικό δεν επικεντρώνεται στο πώς θα αντιπαρατεθεί π.χ. στην παρουσία αμερικανικών αεροπλανοφόρων με την κατασκευή αντιστοίχων πλοίων αυτού του μεγέθους και τεχνολογίας αλλά αναπτύσσει έναν μεγάλο αριθμό επιθετικών πυρηνικών υποβρυχίων οπλισμένων με συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους, που αποτελεί μάλιστα το 45% επι του συνολικού κινεζικού στόλου, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο όλων των πολεμικών στόλων των μεγάλων δυνάμεων.

Εκτός από τα υποβρύχια, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις κατασκευάζουν χιλιάδες πυραύλους εδάφους -εδάφους, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό επίσης αναπτύξει κάτω από άκρα μυστικότητα δεκάδες ταχύτατους πυραύλους που τους τοποθετεί σε κορβέτες, κλάσης Hubei κατηγορίας καταμαράν. Σε στενά υδάτινα περάσματα και σε παράκτιες περιοχές, τα πλοία αυτά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια σε μεγαλύτερους αντιπάλους, ειδικά αν χρησιμοποιούν τακτικές «επιτιθέμενου σμήνους»!

Ένας άλλος τομέας που αλλάζει ταχύτατα για τον PLA είναι ο κυβερνο-πόλεμος. Από το 2000, η κινεζική στρατιωτική ηγεσία έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στην έννοια του ολοκληρωτικού πολέμου ή αλλιώς στον απεριόριστο πόλεμο στον οποίο ο PLA θα χρησιμοποιήσει ασύμμετρες τακτικές σε όλους τους τομείς του θεάτρων των επιχειρήσεων.

Η δημοφιλή στην Κίνα, στρατιωτική τακτική σε σχέση με ασύμμετρο πόλεμο υλοποιήθηκε σε σχετική εργασία δύο συνταγματαρχών του PLA, το 1999, με την ονομασία "απεριόριστος πόλεμος", (κινεζικά 超限战.), που σημαίνει κυριολεκτικά έναν πόλεμο χωρίς σύνορα.

Οι πρόσφατες επιθέσεις κυβερνοπολέμου και «εισβολών» κινέζων χάκερς σε ευαίσθητους τομείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο χρηματοοικονομικός αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες αποδεικνύει περίτρανα την αυξανόμενη δύναμη των κινεζικών «όπλων» στον κυβερνοχώρο.

Τα τελευταία χρόνια, κινεζικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως η Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών, το Εθνικό Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και το Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Πολεμικού Ναυτικού αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην μελέτη περί στρατιωτικών εκστρατειών στη Δύση!!!

Η αραβο- ισραηλινή σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου πολέμου στο Λίβανο, προσφέρει στην Κίνα αμέτρητα παραδείγματα εκτοξεύσεων πυραύλων στη θάλασσα που πραγματοποίησαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε τεχνολογικά προηγμένο στόλο.

Αν και η ιδέα του κινεζικού ασύμμετρου πολέμου δεν είναι νέα, η ραγδαία μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, υλοποιείται ταχύτατα από τους Κινέζους. Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι ο PLA βασίζεται μόνο στην ασύμμετρη στρατηγική.

Η πραγματικότητα λέει ότι η Κίνα θα μειώσει σίγουρα το τεχνολογικό χάσμα που την χωρίζει με δυτικούς προηγμένους στρατούς. Δεδομένης της κινεζικής ιστορίας το ασύμμετρο δόγμα πάντως είναι πιθανό να παραμείνει κυρίαρχη στρατηγική της Κίνας και τις επόμενες δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιθέτως, «παρατηρούν» τον ασύμμετρο πόλεμο και άλλες μη τυποποιημένες μορφές πολέμου με πολύ μικρό ενδιαφέρον. Η λεγόμενη αμερικανικού τύπου στρατιωτική δράση επικεντρώνεται κατά βάση στην τεράστια επιθετική δύναμη πυρός, παραμελώντας την αμυντική τακτική σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το ερώτημα δεν είναι αν οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μία νέα ασύμμετρη απειλή, αλλά στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη φύση των ασύμμετρων στρατηγικών σε όλους τους τομείς του θεάτρου του μελλοντικού πολέμου. Όπως σημείωσε ο αμερικανός πλοίαρχος Scott Dzhaspar που διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας και ειδικεύεται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο:

«Ο συνδυασμός των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων τύπου cruise, σε συνδυασμό με ταχύτατα υποβρύχια μπορεί να αποβούν μοιραία για ένα σύγχρονο αεροπλανοφόρο. Ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων με σύγχρονο πλέγμα αντίμετρων μπορεί να εξουδετερώσει και τα πιο προηγμένα συστήματα μας, όπως το Aegis».

Στην πραγματικότητα, ενώ το 2006 Ισραήλ κέρδισε τον πόλεμο, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους που κατασκευάζονται στην Κίνα και διαθέτει και το Ιράν, εναντίον ισραηλινής κορβέτας κλάσης Eliat, σκοτώνοντας τέσσερις ναύτες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι κορβέτες αυτής της κατηγορίας θεωρούνται ως τα πιο προηγμένα πλοία του είδους του στον κόσμο.

Ενώ οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει αυτό το πλεονέκτημα μελλοντικά.

Αυτό μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι οι δύο υπερδυνάμεις θα «περιορίζουν» ο ένας τον άλλον. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όλο και πιο αλληλένδετες λόγω ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα. Το σίγουρο είναι ότι ο «κινεζικός δράκος», βρίσκεται στο διάστημα και απειλεί πλέον ανοικτά την πρωτοκαθεδρία των Αμερικανών .

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ