Κόσμος

Αυστηρή τιμωρία για την προσβολή των θρησκευτικών δικαιωμάτων ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αυστηρή τιμωρία για την προσβολή των θρησκευτικών δικαιωμάτων   

ΚείμενοΘεοδώρα Αβαγιανού

Ποινικοποίηση της προσβολής των θρησκευτικών αισθημάτων των πιστών προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε η Κρατική Δούμα της Ρωσίας.

Πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 300 χιλιάδες ρούβλια (περίπου 7.500 ευρώ) και φυλάκιση ενός έτους θα έχει να αντιμετωπίσει όποιος κατηγορηθεί για προσβολή θρησκεύματος.

Το νομοσχέδιο αρχικά προέβλεπε την επιβολή ποινής φυλάκισης από τρία έως πέντε έτη, κάτι που τελικά απορρίφθηκε.

Θα τιμωρούνται με πρόστιμο από 30 έως 50 χιλιάδες ρούβλια οι πράξεις δημόσιας βεβήλωσης θρησκευτικών κειμένων και αντικειμένων θρησκευτικής λατρείας.

Εάν η βεβήλωση πραγματοποιηθεί σε χώρο λατρείας, η ποινή φυλάκισης θα είναι 3 έτη και ο παραβάτης θα πληρώσει πρόστιμο 500 χιλιάδες ρούβλια, κάτι παραπάνω δηλαδή από 12.000 ευρώ.

Η βεβήλωση θρησκευτικών χώρων, αντιμετωπίζεται με βάση το άρθρο περί βανδαλισμού.

Το θέμα της βεβήλωσης θρησκευτικών συμβόλων και μνημείων κορυφώθηκε στη Ρωσία μετά το βίντεο που γυρισε το γυναικείο συγκρότημα Pussy Riots στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα της Μόσχας, κάτι το οποίο προκάλεσε τη φυλάκιση τους.

Ποινή φυλάκισης τριών ετών για πράξεις που προσβάλλουν τα θρησκευτικά αισθήματα, προβλέπει νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσαν και τα τέσσερα κόμματα του ρωσικού Κοινοβουλίου, ενώ το υποστηρίζει και το Κρεμλίνο.

Πέντε εβδομάδες αφότου πέρυσι τον Αύγουστο εφαρμόστηκε ο νόμος περί «Ανάρμοστης συμπεριφοράς», και επιβλήθηκαν στα μέλη του «μουσικού συγκροτήματος», Pussy Riot, δύο χρόνια κράτησης, επειδή τραγούδησαν (!) μπροστά στο ιερό του καθεδρικού ναού του Σωτήρoς στη Μόσχα, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, «Θεομήτωρ διώξε τον Πούτιν», στην Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων κοινοβουλευτικών παρατάξεων κατέθεσαν νομοσχέδιο για την προσβολή των θρησκευτικών αισθημάτων των πιστών. Την περασμένη Τετάρτη, κατά τη δεύτερη και καθοριστική ανάγνωση, το νομοσχέδιο ενέκριναν τα 3/4 των μελών του Κοινοβουλίου.

Οι νομοθέτες, πάντως, λαμβάνοντας υπόψη την κριτική που ασκήθηκε τελευταία, μείωσαν τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή από πέντε σε τρία χρόνια, για τις απούσες στον Ποινικό Κώδικα «δημόσιες πράξεις, οι οποίες εκφράζουν σαφή έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία» και πραγματοποιούνται για παράδειγμα σε χριστιανικό ναό ή τζαμί, «με σκοπό την προσβολή των θρησκευτικών αισθημάτων των πιστών». Το μέγιστο ύψος της χρηματικής ποινής για ανάλογες ενέργειες θα είναι 12.500 ευρώ. Επίσης, προβλέπονται σωφρονιστικές, καταναγκαστικές και άλλες υποχρεωτικές εργασίες.

Σύμφωνα με τον Ταμερλάν Αγκουζάροφ, βουλευτή του κόμματος του Β.Πούτιν, Εννιαία Ρωσία, «η κοινωνία εκλαμβάνει αρνητικά τις ύβρεις σε βάρος των θρησκευτικών αξιών, όπως άλλωστε και η ενέργεια των Pussy Riot που καταδικάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ρωσίας».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος «Κοινή γνώμη», το Σεπτέμβριο του 2012 το 45% των Ρώσων θεωρούσε ότι για την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος πρέπει να προβλεφθεί ποινική ευθύνη. Αντίθετο ήταν το 22%, ενώ το 1/3 των ερωτηθέντων δεν είχε άποψη. Επίσης, έρευνα του κέντρου αναλύσεων Levada, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, έδειξε ότι το 56% των Ρώσων θεωρούν την τιμωρία των Pussy Riot ως την πρέπουσα, το 26% υπερβολική, ενώ το 9% δεν έβλεπε λόγο ποινικής δίωξης.

πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ