Κοινωνία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04/06/07 ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣΔιαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής του ταλαντούχου κωμικού, που άφησε πλούσιο έργο πίσω του και χάρισε άφθονη χαρά σε γενεές- γενεών.

sotiris_607_364_577_324

Ο Σωτήρης Μουστάκας έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 04/06/07 και εφτά χρόνια μετά ξετυλίγουμε άγνωστες πτυχές του εαυτού του.Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για τον ταλαντούχο ηθοποιό. Καταγόταν από την Κύπρο και ήταν το τελευταίο παιδί μίας πολυμελούς οικογένειας. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός πως είχε άλλα εφτά αδέρφια και στην ζωή του τίποτα δεν ήταν τυχαίο όπως θα αντιληφθείτε στην συνέχεια. Ακόμη και το όνομα του δεν ήταν μία τυχαία ή τυπική επιλογή από την μητέρα του. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο ηθοποιός σε παλαιότερη συνέντευξή του, επιλέχθηκε αυτό το όνομα από την μητέρα του επειδή ήταν ταμένος στον Σωτήρα. Το συγκεκριμένο τάμα πραγματοποιήθηκε από την μητέρα του επειδή ο Σωτήρης δεν είχε και την καλύτερη γέννα και όλοι τον θεωρούσαν νεκρό μόλις γεννήθηκε.

Σε ηλικία 15 ετών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959), όπου μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Στην συνέχεια, πλήρωσε το τίμημα της επαναστατικότητάς του και συνελήφθη από τους Άγγλους που τον φυλάκισαν για εφτά μήνες. Σε νεαρή ηλικία, ο Μουστάκας αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο του μετά από παρότρυνση του αείμνηστου Νίκου Σταυρίδη τον οποίο γνώρισε σε μία παράστασή του στην Λεμεσό. Στην συνέχεια ο Σωτήρης πήγε στην Αθήνα. Εργάσθηκε σ' ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος και παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και κόπηκε την πρώτη φορά. Δεν τα παράτησε όμως! Ξαναπροσπάθησε και αυτή τη φορά πέτυχε. Εκεί γνώρισε και την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία παντρεύτηκε το 1973 και απέκτησαν μια κόρη, την Αλεξία.

Ο Σωτήρης Μουστάκας έπαιξε σε πάρα πολλές παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις.Ένα από τα αποφθέγματα του Μουστάκα που έχουν σφραγίσει τον καλλιτεχνικό χώρο και φωτίζουν τους νεότερους είναι το εξής:

"Η ηθοποιία είναι σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα,  έχεις χάσει το παιχνίδι".

Σημαδιακό είναι ότι τόσο η  πρώτη όσο και η τελευταία ταινία του σπουδαίου ηθοποιού αφορούν διεθνείς παραγωγές και  με ευρεία αποδοχή. Η πρώτη ταινία είναι ο "Αλέξανδρος Ζορμπάς" στην οποία ο Σωτήρης Μουστάκας ερμήνευσε εκπληκτικά τον ρόλο του "τρελού του χωριού".

zorba

Η συγκεκριμένη ταινία μάλιστα, απέσπασε  βραβείο Όσκαρ  (1964 ). Η δε τελευταία ταινία του, ήταν μία ελληνική κινηματογραφική ιστορική ταινία διεθνούς παραγωγής, ο "Ελ Γκρέκο". Προβλήθηκε στον κινηματογράφο το 2007 σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή και σενάριο Τζάκι Παβλένκο.

greco20075_400

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε μία άλλη άγνωστη πτυχή του μεγάλου καλλιτέχνη. Ο Γιάννης Σμαραγδής σε ραδιοφωνική εκπομπή τον περασμένο χρόνο αναφέρθηκε και στον Σωτήρη Μουστάκα τονίζοντας:

«Μου ζήτησε να μην πληρωθεί για το El Greco. Ήξερε ότι θα πεθάνει».

Διαβάστε αναλυτικότερα ένα απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη και μάθετε το προαίσθημα που είχε για τον θάνατο του ο Σωτήρης Μουστάκας.

''Ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε: ‘’θα παίξω αυτό το ρόλο αλλά δεν θέλω να πληρωθώ ‘’. Του έδωσα το σενάριο και τις σκηνές που ήταν να παίξει», δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής και συνέχισε: « Όταν χρειάστηκε να μικρύνουν οι σκηνές αυτές, και τον ενημέρωσα, μου είπε : ‘’δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ʼʼ και του έκοψα αυτό που έλεγε ο Τισιάνο ότι: ‘’ αυτός ο πίνακας είναι ελληνικός ʼʼ. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ‘’ ό, τι άλλο θέλεις να κόψω αλλά μην μου πάρεις από το στόμα αυτού του ρόλου τη λέξη ελληνικός. Θέλω να την πω για πολλούς λόγους αυτή τη λέξη ʼʼ. Αργότερα έμαθα ότι είχε πει ‘’πάνω από τον τάφο μου θέλω την ελληνική σημαία ʼʼ. Ήταν μεγάλος πατριώτης, μεγάλος καλλιτέχνης και πολύ σπουδαίος άνθρωπος».

Εν κατακλείδι , παρακολουθείστε μία σκηνή από την ταινία «Ένας νομοταγής πολίτης» (1974) κατά την οποία ο Σωτήρης Μουστάκας υμνεί την ελευθερία παριστάνοντας έναν διευθυντή επιχείρησης, που τρελλάθηκε από την υποκρισία και την αναισθησία των ανθρώπων. Μία σκηνή που διαχρονικά αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Άλλωστε , οι χαρισματικοί άνθρωποι που παρήγαγαν τέχνη,  δεν μας εγκαταλείπουν ούτε  μετά τον θάνατό τους.

 Δείτε την εκπληκτική ερμηνεία του αξέχαστου ηθοποιού υπέρ της ελευθερίας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ