pentapostagma-sprite
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Μεγάλος ο απολογισμός του Κέντρου Καινοτομίας της Cisco

Ο απολογισμός των πεπραγμένων στα δύο χρόνια παρουσίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη αλλά και οι στόχοι για το προσεχές μέλλον, παρουσιάστηκαν το πρωί της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογιών και καινοτομίας “Beyond”, η οποία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε μια αναδρομή στην πορεία από την απόφαση να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη το κέντρο καινοτομίας της Cisco, στην προσπάθεια που έγινε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάπλαση του χώρου στα Παλιά Σφαγεία της πόλης για να φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις του ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα έργα καινοτομίας που υλοποίησε το κέντρο.

“Η επιτυχία οφείλεται στην αγάπη της γνώσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής, της Cisco και πρόσθεσε πως “στόχος της προσπάθειάς μας ήταν να καταφέρουμε να περάσουμε την τεχνογνωσία και τα δρώμενα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο κοινό”.

Αναφερόμενος στις δράσεις ο Senior Account Manager της εταιρείας Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος, υπογράμμισε πως “κάναμε εστίαση στην εκπαίδευση” ενώ διαμήνυσε πως οι δράσεις θα συνεχιστούν με ανάλογο ζήλο και στο μέλλον, απευθύνοντας κάλεσμα στους φορείς να έρθουν σε επαφή με τη Cisco για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων.

Όπως είπε, στα δύο χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας με τουλάχιστον 17 φορείς, ενώ φιλοξένησε πάνω από το 5.000 επισκέπτες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 150 συνέδρια και εκδηλώσεις ενώ τα έργα καινοτομίας ξεπέρασαν τα 15.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Cisco, στο αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται σημαντικά έργα καινοτομίας.

Μεταξύ αυτών δεσπόζουζα θέση κατέχει το Έξυπνο, Ασφαλές και Πράσινο Νοσοκομείο στη Σύρο, η Έξυπνη Διασταύρωση στην Αλεξανδρούπολη αλλά και το Private 5G campus στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επένδυση της Cisco στη χώρα μας, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις και άλλων τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα σημείωσε πως “όλα αυτά τα data centers θα αυξήσουν τη διασύνδεση της χώρας”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτή πλέον η έννοια της εκπαίδευσης, με τις δεξιότητες και τον διαρκή εμπλουτισμό τους να παίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο.

“Πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Cisco έχουν τεράστιες δυνατότητες να επανεκπαιδεύουν τα ίδια τα στελέχη τους και έτσι το σύστημα εκπαίδευσης με την παραδοσιακή του μορφή πρέπει να μάθει, να διδαχθεί από αυτό, να ανοιχτεί σε αυτό. Και η κοινωνία πρέπει να ανοιχτεί σε αυτό”, υπογράμμισε επίσης.

“Η αξία της επένδυσης έχει να κάνει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, αναφερόμενος στην παρουσία της Cisco στη χώρα μας αλλά και τις επενδύσεις άλλων μεγάλων εταιρειών.

Παράλληλα έδωσε και ο ίδιος έμφαση στις δεξιότητες και την εξέλιξη αυτών αφού όπως είπε, “οι θέσεις εργασίας απαιτούν πλέον πολύ εξειδικευμένες δεξιότητες”.

“Επενδύσεις όπως αυτή της Cisco πάνε τον τόπο μπροστά πιο γρήγορα”, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε πως οι επενδύσεις στη χώρα μας αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη και την ελληνική οικονομία.

“Το κέντρο της Cisco είναι από τα πρώτα σημάδια ψηφιακού μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη μαζί με την Pfizer”, δήλωσε η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε μια μικρή αναδρομή στην πορεία δημιουργίας του κέντρου καινοτομίας της Cisco στα Παλιά Σφαγεία της Θεσσαλονίκης. “Ήταν ένα κτήριο σε παρακμή και αποφασίσαμε να δώσουμε πνοή στη δυτική πλευρά της πόλης. Βάλαμε τα θεμέλια για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της πόλης”, υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα στελέχη της Cisco υπέγραψαν σύμφωνα συνεργασίας με φορείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news