Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν: Τριμερής με Ζελένσκι - Γκουτέρες, «μπίζνες» με τη Ρωσία του Πούτιν

Κατά την επίσκεψή του στο Λβιβ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προτείνει στον Ουκρανό ομόλογό του Βλαντιμίρ Ζελένσκι να οργανώσει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε το κανάλι

Την ίδια ώρα, το CNN Turk αναφέρει ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν για να καθορίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία. 

Τριμερής συνάντηση σήμερα, Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην ουκρανική πόλη Λβιβ, μεταξύ του τούρκου προέδρου, του ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η τριμερής συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη κατ’ ιδίαν συζήτηση του Ερντογάν με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει συναντηθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν - η τελευταία στις αρχές Αυγούστου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ συμπλήρωσε ότι ο Γκουτέρες θα συζητήσει επίσης με τον Ζελένσκι για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία αμβλύνει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη – το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές