pentapostagma-sprite
Κοινωνία

Προστατεύστε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών» – Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ.

Έχετε σκεφτεί πως όσο εσείς κανονίζετε τις διακοπές σας, κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν το πώς θα σας διαρρήξουν το σπίτι; Η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Άννα Ευθυμίου μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών».

Η Ελληνική Αστυνομία προτείνει ανεπιφύλακτα προς όλους όσους ετοιμάζονται να πάνε τις καλοκαιρινές τους διακοπές να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες προκειμένου «να ξεγελάσουν» τους ληστές.

  • Ειδικότερα, πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Όπως είπε και η κ. Ευθυμίου δεν φτάνει μόνο να κλείνουμε και να κλειδώνουμε τις πόρτες ή τις μπαλκονόπορτες αλλά «πρέπει και να τις ασφαλίζουμε» καθώς «έχουνε παρατηρηθεί αρκετές κλοπές όπου δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης» αφού οι ένοικοι του σπιτιού δεν λάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
  • Επίσης, καλό είναι να ενημερώσετε για την απουσία σας µόνο τα συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας.
  • Ακόμη, σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου «υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να προδώσουν την απουσία σας» και μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα «μαραμένα φυτά στο μπαλκόνι ή ένα γεμάτο γραμματοκιβώτιο». Έτσι λοιπόν, φροντίστε να μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά και τοποθετήστε ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος.
  • Φροντίστε να τοποθετήσετε έναν χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού καθώς και ένα σύστημα συναγερμού ή ακόμη και κάμερες ασφαλείας.
  • Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
  • Φροντίστε να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας, όταν σκοπεύετε να λείψετε για κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Επίσης μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε, δεν ξέρετε ποιος μπορεί να τα διαβάσει.
  • Τέλος, σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα για κάποια ύποπτη κίνηση στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news