Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο – Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεση

Δύσκολο προμηνύεται το βράδυ για τους κατοίκους της Ρόδου με την πύρινη λαίλαπα να συνεχίζει να καίει από το μεσημέρι της Κυριακή το νησί.

Οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία έχει κάψει τα πάντα στο πέρασμά της.

Από νωρίς εκκενώθηκε από επισκέπτες και προσωπικό η περιοχή της κοιλάδας των Πεταλούδων ενώ προέκυψε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο, με ολόκληρο το νησί να βυθίζεται στο σκοτάδι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πάντως, κατάφεραν να αποτρέψουν την φωτιά και να μη εισέλθει στην κοιλάδα των Πεταλουδών.

Λόγω μάλιστα της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σορώνης, πίσω από την Παναγία Παντάνασσα, εκκενώθηκε η περιοχή της κοιλάδας των Πεταλούδων, όπως επίσης και το στρατόπεδο Καλαμώνα για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί και το χωριό της Ψίνθου, καθώς η φωτιά το έχει πλησιάσει επικίνδυνα, ενώ σε ετοιμότητα ζητήθηκε να βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Μαριτσά, όπως αυτοί της Δαματριάς.

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές του νησιού οι κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν οφείλεται στην πυρκαγιά και σε βλάβες του δικτύου ή σε υπερφόρτωση των γραμμών εξαιτίας της υπερκατανάλωσης λόγω καύσωνα.

Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην κινητή τηλεφωνία, είτε επειδή καταστράφηκαν οι κεραίες από τη φωτιά, είτε λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση.

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις , πάντως, κατάφεραν να αποτρέψουν την φωτιά και να μη εισέλθει στην κοιλάδα των Πεταλουδών

Επίσης, στο «νησί των Ιπποτών» έφτασε και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης δόθηκε εντολή να εκκενωθούν από τους κατοίκους οι οικισμοί  Μαριτσά, Ψίνδος και Δαματριά. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

https://www.facebook.com/100000717008757/videos/2579783775659190/

Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, μιλώντας στο MEGΑ είπε ότι στη περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι. «Ήμασταν στην κατηγορία 4 σήμερα, ήμασταν σε επιφυλακή» σημείωσε.

Όπως είπε, στην προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν και εθελοντές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει εγκλωβιστεί κόσμος από τις πυρκαγιές.

«Σε επιφυλακή τα χωριά. Ελπίζω να πάει καλά. Πιστεύει ότι μέχρι το βράδυ θα οριοθετηθεί η φωτιά» πρόσθεσε.

Από το λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελιδας dimokratiki.gr αναχωρούν υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να συνδράμουν  στην κατάσβεση.

Προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης

Προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ύστερα από την διακοπή που σημειώθηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Διαχειριστή προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ατμοηλεκτρικός σταθμός Σορωνής έχει ξεκινήσει να δίνει σταδιακά ρεύμα και σε συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Στους κατοίκους μάλιστα της περιοχής της Ψίνδου στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη, καθώς πλέον επιχειρούν μόνον οι επίγειες δυνάμεις, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν με το τελευταίο φως της ημέρας.

Σε πύρινο κλοιό από Έβρο μέχρι Ρόδο η Ελλάδα

Την ώρα έτσι που οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Ζήρια Αχαΐας, μαίνονται πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα εκτός από τη Ρόδο, στην Αιτωλοακαρνανία και το Σουφλί.

Αιτωλοακαρνανία: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στο Παραδείσι

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο Παραδείσι Αιτωλοακαρνανίας, μέσα σε πευκόδασος, τέθηκε τελικά υπό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής

Η ισχυρή παρουσία δυνάμεων της πυροσβεστικής και κυρίως τα εναέρια μέσα, είχαν καθοριστικό λόγο στην μείωση της έντασης και στον έλεγχο της πυρκαγιάς. Βασικός όμως παράγοντας ήταν και η μείωση της έντασης του ανέμου όπως αναφέρει το npress.gr.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

https://youtu.be/CDtvFQdYx2Ihttps://youtu.be/EOkni6ZW9bo

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 15:00 το μεσημέρι σε αγροτοδασική περιοχή της Ρόδου, μεταξύ των κοινοτήτων Σορωνής και Θολού στην περιοχή της Παντάνασσας. ]

Στην Πυροσβεστική σήμανε αμέσως συναγερμός, με αποτέλεσμα στο σημείο της φωτιάς να σπεύσουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή, μετά την ενίσχυση των δυνάμεων επιχειρούν πλεόν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν τρία ελικόπτερα, αλλά και το ρωσικό «θηρίο» Beriev-200.

Σημαντική βοήθεια παρέχουν επίσης παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιά και στο Σουφλί: Εκκενώθηκε το χωριό Κοτρωνιά - Κινδύνεψε η εκκλησία

Η φωτιά που ξέσπασε Κοτρωνιά επίσης στο χωριό Κοτρωνιά στο Σουφλί οδήγησε στην προληπτική εκκένωσή του.

Από το χωριό απομακρύνθηκαν έξι κάτοικοι, που βρίσκονταν εκεί για καλοκαίρι, καθώς δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό χωριό Δαδιά.

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 57 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 24 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Σημαντική ήταν και η συνδρομή του στρατού, καθώς και υδροφόρων ΟΤΑ. 

Τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα αύριο Δευτέρα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1421785414843707393

Aρχικό κείμενο 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με την φωτιά καεί με μανία. Η περιοχή της κοιλάδας των Πεταλούδων έχει εκκενωθεί από επισκέπτες και προσωπικό, ενώ υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί το χωριό της Ψίνθου, καθώς η φωτιά το έχει πλησιάσει επικίνδυνα το χωριό. Ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι του χωριού Μαριτσά, καθώς η φωτιά πλησιάζει και εκεί.  Στο νησί μετέβη και ο αρχηγός της πυροσβεστικής, 

Στους κατοίκους μάλιστα της περιοχής της Ψίνδου στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112

https://www.facebook.com/nektarios.fotaras/videos/826317368020333/?t=0

Στο νησί μετέβη και ο αρχηγός της πυροσβεστικής. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι σε αγροτοδασική περιοχή της Ρόδου, μεταξύ των κοινοτήτων Σορωνής και Θολού στην περιοχή της Παντάνασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ ενώ συνδράμει και ο ελληνικός στρατός. Την ίδια ώρα από αέρος επιχειρεί το ρωσικό Beriev-200 και τρία ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Κυριακή η Ρόδος βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή επειδή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Εδώ και αρκετή ώρα ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο.

https://www.facebook.com/giannis.ntellakis/posts/4450248371698752

Η φωτιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την περιοχή των Πεταλούδων καταστρέφοντας ότι βρίσκει στο πέρασμά της. Οι αρχές έχουν εφαρμόσει σχέδιο εκκένωσης των σπιτιών και των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή ενώ σε υψίστη ετοιμότητα έχει τεθεί και η 95 ΑΔΤΕ καθώς στην περιοχή υπάρχουν μονάδες του στρατού όπως αναφέρει η ιστοσελίδα rodiaki.gr.

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στην κινητή τηλεφωνία, είτε γιατί καταστράφηκαν από την φωτιά κεραίες ή λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. Χωρίς νερό επίσης έχουν μείνει πολλές περιοχές του νησιού.

Η φωτιά εξακολουθεί ανεξέλεγκτα να καίει και κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να σωθεί η Κοιλάδα των Πεταλουδών η οποία κινδυνεύει άμεσα γράφει η dimokratiki.gr.

https://youtu.be/w7I6lswhLaQhttps://youtu.be/9FIUd20c8Os

Φωτιά και στο Δίλοφο Φαρσάλων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν και δύο αεροσκάφη για την κατάσβεση.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ