ελατοπαραγωγοί
Κοινωνία

Κραυγή απόγνωσης από τους ελατοπαραγωγούς: Δεν ξέρουμε αν θα διατεθούν τα δέντρα στην αγορά

Με “σταυρωμένα” τα χέρια εξαιτίας της καραντίνας, ελατοπαραγωγοί από κάθε σημείο της χώρας κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς περιμένουν με αγωνία τις πολυπόθητες άδειες μετακίνησης που θα τους επιτρέψουν να γεμίσουν τις αγορές με χριστουγεννιάτικα έλατα, χωρίς τον κίνδυνο να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Γιάννης Ξάκης πρόεδρος της μεγαλύτερης παραγωγής ελατοκαλλιεργητών στην κοινότητα Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, μέχρι αυτή την ώρα είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που έχουν μπει στην διαδικασία του κοψίματος, καθώς οι περισσότεροι φοβούνται πως θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων.

«Περιμένουμε όλοι με αγωνία να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες διότι από την μία έχουμε στα χέρια μας μια απόφαση που δίνει έγκριση λατομίας, μεταφοράς και διακίνησης δέντρων αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις. Διότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν ξέρουμε αν και πως θα διατεθούν τα δέντρα στην αγορά, αλλά και πως θα πουληθούν».

Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα θα μάθουν τι θα γίνει

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Ταξιάρχη, που κάθε χρόνο οι ελατοπαραγωγοί του καλύπτουν το 70% της ελληνικής αγοράς, η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία μόνο ανησυχία έχει προκαλέσει.

«Αυτό που περιμένουμε είναι τις άδειες μετακίνησης, να φύγουν τα δέντρα από τον Ταξιάρχη για την αγορά. Μας είπαν πως θα έχουμε νεότερη ενημέρωση την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Κάποιοι ελατοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει και κόβουν δέντρα, ενώ κάποιοι άλλοι φοβούμενοι πως δεν θα πάνε τα πράγματα, όπως άλλες χρονιές, είναι σε αναμονή».

Αυτές τις ώρες μάλιστα ο Γιάννης Ξάκης ετοιμάζει ένα αίτημα προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να μεριμνήσουν άμεσα για τις κινήσεις των ελατοπαραγωγών.

«Ουσιαστικά στο αίτημα θα λέμε πως μετά τις εξελίξεις με τα μέτρα της πανδημίας θα σας παρακαλούσαμε να μας χορηγήσετε ένα έγγραφο, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε από νομό σε νομό και να βρεθεί ένας τρόπος, έστω και για λίγες ημέρες να μπορέσουμε να πουλήσουμε τα έλατα μας σε αγορές όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Χιλιάδες δέντρα σε αναμονή 

«Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά τα δέντρα έπρεπε να ήταν στημένα ήδη στους δρόμους και να πουλάγαμε. Είμαστε σε μια δύσκολη αναμονή αυτές τις ώρες. Πέρσι πουλήσαμε μόνο εμείς οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη 25 με 27.000 δέντρα. Φέτος υπολογίζαμε τα ίδια αν είμαστε τυχεροί και σίγουρα λιγότερα εξαιτίας της κατάστασης. Κάθε χρόνο ο Ταξιάρχης καλύπτει το 70% της αγοράς, ενώ κάνουμε και μια μικρή εξαγωγή στην Κύπρο. Για την Κύπρο έφυγαν κάποια δέντρα έχουν ήδη σταλεί».

Έτοιμοι να τηρήσουμε τα μέτρα αρκεί να πουλήσουμε 

«Τι να την κάνουμε την έγκριση αν δεν έχουμε άδεια μετακίνησης. Τουλάχιστον για 10 με 15 μέρες ας μας δοθεί μια άδεια και εφαρμόζοντας πάντα όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξη από τον ιό να καταφέρουμε να πουλήσουμε αν όχι όλα, κάποια από αυτά, διαφορετικά θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Ένα μέρος των πωλήσεων δυστυχώς φαίνεται πως θα χαθεί, καθώς κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί αρνητικά για εμάς. Ο κόσμος παρά την πανδημία μας περιμένει, δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα απ’ όλη τη χώρα, ωστόσο δεν ξέρουμε τι να τους πούμε. Οι περισσότεροι περιμένουν εμάς για να στολίσουν τα σπίτια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...