pentapostagma-sprite
Κοινωνία

Δηλώσεις Μηταράκη, Σ. Λίτσα και ΕΛ. ΑΣ. για τη διαδήλωση στη Μαλακάσα

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Μαλακάσας στις δομές φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίοι φέρεται να ανέρχονται στους 3.500 περίπου και να ξεπερνούν κατά επτά φορές τον αριθμό των κατοίκων της τοπικής κοινότητας.

«Παράδοξο είναι το γεγονός ότι είμαστε μόλις 514 κάτοικοι και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δύο δομές μεταναστών. Η πρώτη λειτουργεί από το 2016 και έχει ενδεικτικό πληθυσμό 2.500 ατόμων, ενώ η δεύτερη δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση μήνα εν μέσω πανδημίας, όπου και μεταφέρθηκαν 1.000 περίπου μετανάστες. Αρχικά, ο υπουργός μας είπε ότι η νέα δομή επρόκειτο να είναι κλειστή. Τελικά, όμως, έγινε ανοιχτή δομή και οι μετανάστες κυκλοφορούν ελεύθεροι» τονίζει στο Sputnik ο πρόεδρος της κοινότητας Μαλακάσας, Σπύρος Λίτσας.

Από τους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου βρίσκονται οι κάτοικοι, αντιδρούν για αυτοσχέδιες φωτιές τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, βάζουν οι μετανάστες.

Μηταράκης: Η Μαλακάσα, η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Υπάρχουν μετανάστες που βάζουν φωτιές όχι με δόλο, αλλά εξ αμελείας για κάποιο πικ νικ. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι η περιοχή είναι πευκόφυτη και υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση τεράστιας πυρκαγιάς» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος θυμάται, το καλοκαίρι του 2019 υπήρξαν 30 περιστατικά πυρκαγιάς που διευθετήθηκαν με έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής. «Για τον λόγο αυτό φωνάζουμε "Πάρνηθα SOS", δεν θέλουμε να γίνουν τα ίδια και χειρότερα» υπογραμμίζει.

Οι λόγοι αυτοί ώθησαν περίπου 400 κατοίκους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ομιλίες. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, οι κάτοικοι επιχείρησαν να διακόψουν συμβολικά την κυκλοφορία στην εθνική οδό για λίγα μόλις λεπτά.

«Θέλαμε μια συμβολική πεντάλεπτη διακοπή. Η αστυνομία όμως δεν μας άφησε και προχώρησε σε ρίψη χημικών, αλλά και πέντε συλλήψεις. Μεταξύ αυτών και ένας ανήλικος. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια και προχώρησαν σε ξυλοδαρμό του δημάρχου Ωρωπού και του αντιδημάρχου. Είδαμε και ξυλοδαρμό ανηλίκου».

«Δύο συμπολίτες μας βρέθηκαν στο νοσοκομείο»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας υπήρξαν και άλλοι τραυματισμοί. «Δυο συμπολίτες μας βρέθηκαν στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ. Ένας υπέργηρος και ένας υπάλληλος της τοπικής κοινότητας. Μάθαμε και για έξι τραυματισμούς αστυνομικών, ωστόσο, εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο».

Τι αναφέρει η αστυνομία για τα επεισόδια

Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της αναφέρει τον τραυματισμό των έξι αστυνομικών.
Όπως αναφέρει η Αστυνομία, δημιούργησαν φραγμό στο σημείο, προκειμένου να αποτρέψουν τους διαμαρτυρόμενους να αποκλείσουν την εθνική οδό. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις από τους συγκεντρωμένους, που χρησιμοποίησαν σωματική βία, πέτρες και ξύλα στην προσπάθειά τους να τις διασπάσουν.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., οι συγκεντρωμένοι χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και, αφού ξήλωσαν το συρματόπλεγμα του παράδρομου προς τον κόμβο Μαρκοπούλου, περίπου 60 από αυτούς εισήλθαν στην Εθνική Οδό.

«Για τα προαναφερόμενα επεισόδια συνελήφθησαν πέντε άτομα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία κατά συναυτουργία και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων αναμένεται να συνεχιστούν.

«Αίτημα είναι να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών, χωρίς ξενοφοβία και ρατσισμό. Βοηθήσαμε τους μετανάστες - πρόσφυγες όταν έπρεπε, με φάρμακα, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονταν αλλά σήμερα υπάρχουν φαινόμενα μικροπαραβατικότητας. Να τηρηθεί η αναλογικότητα. Συνεχίζουμε δυναμικά» τονίζει ο Σ. Λίτσας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news