φωτογραφική μηχανή
Κοινωνία

Το Instagram του '60: Η "χρυσή" polaroid και το κόλπο του Ξανθόπουλου

Εν έτει 2019 το Instagram δικαίως θεωρείται περισσότερο μπίζνα και λιγότερο εφαρμογή φωτογραφιών. Για την ακρίβεια, μιλάμε για ολόκληρη βιομηχανία που αποφέρει πολλές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως σε τηλεπερσόνες με το χρίσμα της influencer και σε διεθνούς φήμης αστέρες που πληρώνονται αδρά για να διαφημίσουν εμμέσως ή και άμεσα κάποιο μεγάλο brand.

Φαίνεται, όμως, πως η επιχείρηση «κέρδος από μια φωτογραφία» είχε ανθίσει πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Σε εποχές που δεν θα πήγαινε καν το μυαλό σου. Τότε που το Instagram και οι άλλες δημοφιλείς σήμερα πλατφόρμες δεν υπήρχαν καν σαν ιδέα.

https://youtu.be/0dTccUpUMUE

Πίσω στην Ελλάδα των ’60s λοιπόν. Στη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου που ανέδειξε τα μεγαλύτερα αστέρια της μεγάλης οθόνης. Ένας από τους κυρίαρχους του τότε παιχνιδιού, ο Νίκος Ξανθόπουλος. Στα 30…φεύγα του τότε, κουβαλούσε τον τίτλο του «παιδιού του λαού» με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Επιτυχίες που απέφεραν πολλά κέρδη στον ηθοποιό με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Ο πιο κόντρα στην εποχή του τρόπος; Το τότε Instagram! Μια polaroid…

Νίκος Ξανθόπουλος

 

Το μυστικό που έκρυβε χρόνια ο Ξανθόπουλος αποκάλυψε αρκετούς μήνες πριν ο Κώστας Βουτσάς σε τηλεοπτική εκπομπή του OPEN. Η τακτική του δαιμόνιου Ξανθόπουλου για έξτρα μεροκάματο λέγεται πως ήταν τότε γνωστή στον καλλιτεχνικό κόσμο, όχι όμως και στο κοινό του ηθοποιού που τον αποθέωνε σε κάθε του βήμα.

Τι έκανε; Χρέωνε τις φωτογραφίες που έβγαζαν μαζί του οι θαυμαστές του, ρίχνοντας τα… στον φωτογράφο που είχε μαζί του σε κάθε του βήμα.

«Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε πάντα μαζί του έναν φωτογράφο με polaroid εκεί που πήγαινε. Και έβγαζε ο φωτογράφος τη φωτογραφία και την έδινε στον θαυμαστή. Ρώταγε ο θαυμαστής τον Νίκο Ξανθόπουλο: ‘Πόσο κάνει;’. ‘Τον φωτογράφο ρωτήστε’, τους έλεγε εκείνος. Ο φωτογράφος έλεγε 10 δραχμές, τις 8 τις έπαιρνε ο Ξανθόπουλος και τις 2 τις έδινε στον φωτογράφο. Εκατομμύρια έβγαλε! Μπράβο!», είπε γελώντας ο Βουτσάς, μη αφήνοντας περιθώρια για αμφισβήτηση.

 

Νίκος Ξανθόπουλος

Σας φαίνονται ψίχουλα οι 8 δραχμές που κέρδιζε ο Ξανθόπουλος για κάθε φωτογραφία του; Κι όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Μιλάμε για μια εποχή που ο βασικός μισθός κυμαινόταν από 300 δραχμές έως 570 δραχμές τον μήνα. Σα να λέμε ότι με λιγότερες από 38 φωτογραφίες, ο αστέρας του ελληνικού σινεμά είχε εξασφαλίσει τον βασικό!

Ο ίδιος, βέβαια, ουδέποτε επιβεβαίωσε όσα ειπώθηκαν για την τότε επιχείρηση που φέρεται να είχε στήσει με τον φωτογράφο του. Τουναντίον.

«Κακοήθειες! Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Τι να πεις και τι να απαντήσεις; Ακατανόητα πράγματα. Λες και έχουν πάθει τα μυαλά τους… Τι να πεις;», ήταν η απάντηση του Ξανθόπουλου σε δημοσιογράφο της Espresso όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του συναδέλφου του.

Νίκος Ξανθόπουλος

Αν όσα υποστήριξε ο Βουτσάς, πάντως, ισχύουν στο 100% τους, δεν τα πήγε κι άσχημα. Κυρίως αν σκεφτούμε πως μιλάμε για έναν από τους πιο πολυφωτογραφημένους Έλληνες ηθοποιούς που μπήκαν στην καρδιά του κοινού ήδη από τις πρώτες ταινίες και… δεν βγήκε ποτέ.

https://youtu.be/M_OIQJd9uLA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...