pentapostagma-sprite
Κοινωνία

Κωνσταντοπούλου για Βίνικ: Κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ - γνωστού και ως Mr Bitcoin – κατήγγειλε πως ο πελάτης της βιώνει απάνθρωπη μεταχείριση.

Την κινητοποίηση των υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας πως ο Αλεξάντερ Βίνικ βιώνει απάνθρωπη συμπεριφορά και βασανιστήρια, με την ίδια να μην έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του για περισσότερες από 60 ώρες, αν και μετέβη στο Παρίσι, όπου εκδόθηκε από την Ελλάδα ο Mr Bitcoin.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ωμή και κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τόσο των δικηγόρων, όσο και των κρατουμένων.

Σε ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε ότι ο Ρώσος υπήκοος Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος διανύει την 37η ημέρα της απεργίας πείνας, μεταφέρθηκε βίαια από το νοσοκομείο στην Αθήνα την Πέμπτη, αφού του απαγορεύθηκε να επικοινωνήσει μαζί της.

Η ίδια ανέφερε πως ενημερώθηκε από τη γιατρό του, τρεις ώρες αργότερα, όταν την κάλεσε για να συναντηθεί με τον πελάτη της. Όπως πρόσθεσε, η γιατρός περιέγραψε ένα σκηνικό τρόμου με αστυνομικούς και ένοπλους άνδρες, οι οποίοι διέταξαν τους γιατρούς να υπογράψουν για το εξιτήριο από το νοσοκομείο, αν και ο Αλεξάντερ Βίνικ που εξαιρετικά αδύναμος.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Βίνικ δεν κατηγορείται για οποιοδήποτε βίαιο έγκλημα που θα «δικαιολογούσε» αυτήν την υπερβολική ένοπλη αστυνομική παρουσία, ούτε αντιμετωπίζει καμία κατηγορία στην Ελλάδα.

Το χρονικό της υπόθεσης «Mr Bitcoin»
Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Παρέμεινε στην Ελλάδα υπό κράτηση για τουλάχιστον 29 μήνες - χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).

Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του. Μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, έχει υποστηρίξει ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κάνει λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news