pentapostagma-sprite
Κοινωνία

Δάσος της Στροφυλιάς: Ανατριχιαστικές οι εικόνες από την πύρινη λαίλαπα - Δείτε τις

Ευτυχώς δεν συνέβησαν χειρότερα, ωστόσο η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς κάηκαν χιλιάδες στρέμματα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία, από την πυρκαγιά που κατέκαψε δεκάδες στρέμματα κατάφυτης έκτασης.

Σήμερα στην περιοχή παραμένουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, καθώς τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και οι επίγειες δυνάμεις κατόρθωσαν από νωρίς το πρωί να περιορίσουν την καταστροφή. Στο σημείο πάντως παραμένουν 80 πυροσβέστες με 33 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής.

 

Το πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς, στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, είναι παραθάλασσιο και μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο (από το 2009). Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Έχει μήκος περίπου 14χλμ. και μέσο πλάτος 1250μ.

Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, απαράμιλλης αισθητικής και οικολογικής σημασίας, συγκεντρώνει την ομορφιά της ελληνικής φύσης: το πευκόδασος, την άμμο και το γαλάζιο του πελάγους.

Το δάσος συνθέτουν εκτάσεις πεύκων, κέδρων, βελανιδιών, μυρτιών και θυμαριού. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές –τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά– ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη θάλασσα, όπου υπάρχουν αμμόλοφοι με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή και αμμοθίνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news