Κοινωνία

Οι ιατροδικαστές προειδοποιούν: Αυξάνονται τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στις γιορτές

Ανησυχητικές οι δηλώσεις των ιατροδικαστών. Πληθαίνουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στις γιορτές.

Οι ιατροδικαστές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας εμφανίζει αύξηση στις γιορτές –
Η παραμονή στο σπίτι για πολλές ώρες «διευκολύνει» τους διαπληκτισμούς.

Οι εορτές των Χριστουγέννων δεν είναι για όλες τις γυναίκες λαμπερές, γιορτινές, με μαγεία, γέλιο και χαρά. Κι αυτό γιατί πολλές γυναίκες αυτές τις γιορτινές μέρες βιώνουν συναισθήματα έντονου στρες και άγχους και φοβούνται ότι θα επαναληφθούν περιστατικά βίας και οι ίδιες θα γίνουν ακόμη μία φορά θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι ανησυχίες αυτές, όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δεν είναι αβάσιμες καθώς σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, κατά τη διάρκεια των εορτών αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά βίας.

Οι ιατροδικαστές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και εξηγούν για ποιο λόγο ο αριθμός των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία εμφανίζει αύξηση τις εορταστικές μέρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΕ, κ. Γρηγόρη Λέων, «την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί δεν εργάζονται και παραμένουν για πολλές ώρες της ημέρας στο σπίτι. Η στενή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μέρες «διευκολύνει» τους διαπληκτισμούς. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που σύντροφοι δεν επιθυμούν να βάλουν τέλος στους καυγάδες και φθάνουν στο σημείο να ασκήσουν εκτός από λεκτική και σωματική βία, ενώ εξίσου τραγικό είναι το γεγονός όταν τα ζευγάρια χάνουν την υπομονή τους και τσακώνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών τους».

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι κακοποιημένες γυναίκες

Όπως αναφέρει ο κ. Λέων, οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές αυτές τις μέρες και σε περίπτωση που πέσουν θύμα κακοποίησης θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε ιατροδικαστική δομή.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε υποβάλλοντας μήνυση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα είτε απευθυνόμενες άμεσα σε ένα ιδιωτικό ιατροδικαστικό ιατρείο.

Στην περίπτωση που υποβάλλουν μήνυση σε αστυνομικό τμήμα οι αστυνομικοί θα εκδώσουν εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης και θα παραπέμψουν το θύμα στην πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή. Σε όλες τις δημόσιες ιατροδικαστικές δομές οι κλινικές ιατροδικαστικές εξετάσεις αλλά και όλες οι ιατροδικαστικές πράξεις είναι απολύτως δωρεάν.

«Ελπίζουμε οι συμβουλές αυτές να είναι αχρείαστες τις ημέρες των εορτών και να μην καταγραφούν φέτος τα Χριστούγεννα περιστατικά βίας» καταλήγει ο κ. Λέων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...