Κοινωνία

Συνταγματάρχης είχε χόμπυ την αρχαιοκαπηλία

Αρχαιολογικό θησαυρό, ανεκτίμητης αξίας, παζάρευε να πουλήσει αντί 5.000.000 ευρώ 57χρονος απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού, ο οποίος έπεσε στην παγίδα, που του έστησαν αστυνομικοί.

 Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα αντικείμενα χρονολογούνται στους υστεροκλασικούς-ελληνιστικούς χρόνους (περίπου 2ος π.Χ. αιώνας).Ενα αρχιτεκτονικό μέλος με ανάγλυφη παράσταση σφίγγας, διαστάσεων 0,59 μ. Χ 0,43 μ. Η παράσταση αποδίδεται σε χαμηλό ανάγλυφο και με λεπτομέρειες το πρόσωπο και η κόμη της σφίγγας.

Ένα άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης «με σύμφυη ανθεμωτή απόληξη και δύο ανάγλυφους ρόδακες». Μεταξύ των ροδάκων και του γείσου διακρίνονται γράμματα: Ο ΟΥΚ Ο ΣΜΗ?, ΚΡΑΤΗΤΟΣ (στη δεύτερη γραμμή). Ειδικά η σφίγγα θεωρείται ανεκτίμητο εύρημα αλλά και η επιτύμβια στήλη προέρχεται πιθανότατα από αρχαίο τάφο και έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι ο απόστρατος συνταγματάρχης αναζητούσε αγοραστές για κάποια αρχαία αντικείμενα, γι' αυτό τον προσέγγισαν έντεχνα ως ενδιαφερόμενοι. Ο 57χρονος αρχικά τους ζήτησε 5 εκατομμύρια, αλλά έπειτα από πολλά παζάρια... συμβιβάστηκε στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στο ραντεβού που κλείστηκε συνελήφθη μόλις παρέλαβε τα χρήματα και κατασχέθηκαν τα αρχαία, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης ένα πιστόλι και 74 φυσίγγια. Ο συλληφθείς αρχικά ισχυρίστηκε ότι είχε βρει τα αρχαία στον Μαραθώνα, ενώ στη συνέχεια είπε ότι τα βρήκε στα κτήματά του στην Κοζάνη.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ