Κοινωνία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πυλώνες της ΔΕΗ μέσα σε σχολείο [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο θάνατος πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας

Είναι απίστευτο, αλλά άκρως Ελληνικό: Δύο σχολεία«φιλοξενούν» στο προαύλιο τους, πυλώνες υπέρ- υψηλής τάσης, με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να «ψήνει» σε καθημερινή βάση τους μικρούς μαθητές.

Όσο ασύλληπτο και αν ακούγεται, το κτήριο που συστεγάζει το 3ο και το 9ο δημοτικό σχολείο στην οδό Γ. Παπανδρέου στους Αγίους Ανάργυρους, έχει στην αυλή του τους πυλώνες που μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια, ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των παιδιών που φοιτούν σε αυτό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ, με μετασχηματιστές που χρησιμοποιούν ως ψυκτικό μέσο το διαβόητο Κλοφέν- ένα από τα πλέον τοξικά και καρκινογόνα υλικά! Όπως είναι λογικό στην περιοχή επικρατεί φόβος- αλλά και άγνοια σε μια μερίδα του κόσμου- με τους περίοικους που γνωρίζουν τι συμβαίνει, να είναι ανάστατοι.

Γονείς και κάτοικοι δήλωσαν στην κάμερα μας την αγωνία τους και ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των πυλώνων και του υποσταθμού. Σύμφωνα με καταγγελίες ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, όσο και οι δάσκαλοι έχουν προβεί σε καταγγελία στον δήμο, αλλά απ’ ότι φαίνεται ο δήμος κώφευσε. Μάλιστα το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, καθώς επί σειρά ετών υπάρχει η υπόσχεση για την μετακίνηση των πυλώνων, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει καθώς στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…

Περίοικοι δήλωσαν ότι το θέμα αποτελεί γενικότερο πρόβλημα της περιοχής, ενώ εξέφρασαν την απορία τους αναφορικά με το πως είναι δυνατόν να χτίστηκε το σχολείο εκεί- κάτω από τους πυλώνες- εξαρχής. Πάντως οι κάτοικοι εκφράζουν την οργή τους, τόσο για την στάση της ΔΕΗ, όσο και του δήμου καθώς και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και απειλούν με προσφυγή στον νόμο.

Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη και αν μη τι άλλο η λογική επιτάσσει την μεταστέγαση των σχολείων σε έναν ασφαλή χώρο. Βεβαίως σε μια Ελλάδα που κλείνει τα σχολεία της λόγω των συγχωνεύσεων και δεν έχει βιβλία για τα παιδιά της, κάτι τέτοιο φαντάζει σαν μια απίστευτη πολυτέλεια.

Ρεπορτάζ: Αλέκος Βουτσαράς

Κάμερα: Γιώργος Λεβέτας

Κείμενο: Τέρρυ Μαυρίδης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: tsantiri 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ