Κοινωνία

Όσα παιδιά δώσει ο Θεός!

 Τηλεφωνική συνδιάλeξη:

-Σύλλογος; (φωνή γυναικεία έντονη).

-Μάλιστα!

-Έλαβα ένα φάκελό σας που γράφει για την προσπάθεια που κάνετε υπέρ της πολύτεκνης οικογένειας. Σας παρακαλώ, μην ξαναστείλετε τίποτα! Εγώ έχω τα δικά μου προβλήματα. Δεν έχω καιρό να ασχοληθώ με προβλήματα ξένα. Ύστερα, ποιος τους είπε να τα κάνουν;… Τι να κάνω το φάκελό σας; Να τον επιστρέψω;

-Ακούστε δεν είναι ανάγκη να κάνετε τέτοιον κόπο. Μπορείτε…

-Όχι, όχι! Θα τον επιστρέψω. Και να σημειώσετε άλλη φορά ποτέ!

-Καλά κυρία μου,. Μου επιτρέπετε κάτι;

-Ορίστε.

-Ο καλύτερος τρόπος να λύσετε τα προβλήματά σας είναι να ασχοληθείτε και με τα προβλήματα των άλλων, σαν αυτά… Χαίρετε, και να μας συγχωρείτε!

Ένας τέτοιος άνθρωπος που ασχολείται με τα προβλήματα των άλλων, παραμερίζοντας τη προσωπική του ζωή, το Εγώ του για το Εσύ, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη θυσιαστική Αγάπη του Εσταυρωμένου μας Ιησού, είναι ο αξιοσέβαστος Αγιορείτης Μοναχός Νικόδημος Μπιλάλης (πτυχ. Θεολόγος - Φιλόλογος), διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Ελληνορθόδοξη Πολύτεκνη Οικογένεια» και Αντιπρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π. Χρειάστηκαν ώρες να μιλήσουμε μαζί του για να γνωρίσουμε το τόσο μεγάλο έργο που επιτελεί ο σύλλογος «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων».


ΕΡ.: Πότε ιδρύθηκε η «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων»; 

πατέρας Νικόδημος: Είναι αλήθεια πως αρχικά δεν είχαμε φανταστεί την ονομασία «Πανελλήνια…», που επαληθεύθηκε πλήρως στη συνέχεια με την έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού στο εσωτερικό και εξωτερικό. Η ίδρυση της Π.Ε.ΦΙ.Π. έγινε το 1969, περιστασιακά και ανεπίσημα, κατά τη Βάπτιση 4 παιδιών αδελφών υπερπολύτεκνης οικογένειας με 9 τότε παιδιά, που στη συνέχεια έφθασαν τα 15! Η επίσημη ίδρυση του Συλλόγου έγινε το Νοέμβριο του 1971 και η αναγνώρισή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών το Μάιο του 1972. 


Αναφερθήκατε στη βάπτιση 4 παιδιών αδελφών. Η οικογένεια αυτή ήταν η αφορμή για την ίδρυση του Συλλόγου;

π. Νικόδημος: Αυτή ήταν η πρώτη υπερπολύτεκνη οικογένεια που δέχθηκε τη βοήθειά μας. Την εποχή εκείνη, τα παιδιά δεν μπορούσαν να πάνε στο Δημοτικό αν δεν ήταν βαπτισμένα. Για οικονομικούς λόγους οι γονείς αυτοί βάπτισαν και τα 4 παιδιά τους μαζί. Όταν είδα αυτή τη βάπτιση μου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η εικόνα αυτή με τα παιδάκια μέσα στην κολυμβήθρα που μου έμοιαζε με μητρική κοιλιά, μου έφερε στο νου την πνευματική μητέρα που μέσα από το μυστήριο του  βαπτίσματος τα αναγεννά μέσα στην Αγία κολυμβήθρα και ζήτησα να βγάλουμε μια φωτογραφία.

Η οικογένεια αυτή είχε άμεση ανάγκη υλικής, αλλά και ηθικής συμπαραστάσεως. Έτσι αυθόρμητα σκέφθηκα να κάμω μια διακριτική δημοσίευση σε ένα θρησκευτικό έντυπο, δημοσιεύοντας και τη φωτογραφία της βαπτίσεως, αλλά και της οικογενείας. Η δημοσίευση αυτή είχε άμεσο και διπλό αποτέλεσμα, ήτοι την ανακάλυψη-γνωριμία και άλλων υπερπολύτεκνων και εμπεριστάτων Οικογενειών με 10 και άνω παιδιά, αλλά και τη δημιουργία μιας ομάδας Φιλοπολυτέκνων, η οποία κατέληξε στην ίδρυση του Συλλόγου.

Ποιος ήταν ο σκοπός της ιδρύσεως του Συλλόγου; 

π. Νικόδημος: Ο σκοπός του Συλλόγου υπήρξε και παραμένει η ηθική και υλική συμπαράσταση των απόρων κυρίως υπερπολύτεκνων οικογενειών.

Επίσης, σπουδαίο έργο του συλλόγου είναι η διάσωση από απειλούμενες εκτρώσεις αγέννητων παιδιών, καθώς και η γέννηση παιδιών έπειτα από τη γινόμενη ζωντανή ενημέρωση της Π.Ε.ΦΙ.Π. δια μέσου του περιοδικού  μας.

Για το συντελούμενο έργο της η Π.Ε.ΦΙ.Π. εξ΄ αρχής και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί την ευλογία και σύσταση της Μητέρας Εκκλησίας, ενώ έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (1979) και επαινεθεί από πολλούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Πόσες περίπου οικογένειες έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα ο Σύλλογος;

π. Νικόδημος: Στην 40ετία 1969-2010 ο Σύλλογος γνώρισε και στήριξε υλικά και ηθικά περί τις 20.000 υπερπολύτεκνες οικογένειες, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τις οποίες οι 17.000 βρίσκονται ήδη στο Αρχείο, ενώ 3.000 αποτελούν το ενεργό Μητρώο του Συλλόγου. Η Π.Ε.ΦΙ.Π. πρακτικά και καθημερινά λειτουργεί ως «Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Απόρων Πολυτέκνων Ελλάδος». Εκτός από τις ελληνικές πολύτεκνες οικογένειες έχουμε βοηθήσει και οικογένειες από το Ζαΐρ, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, την Ινδονησία. Σκεφτείτε ότι οι οικογένειες αυτές ζουν με πολύ λίγα τρόφιμα.

Με ποιο τρόπο προσφέρει η Π.Ε.ΦΙ.Π. στους πολύτεκνους;

π. Νικόδημος: Η προσφορά της Π.Ε.ΦΙ.Π. συνίσταται σε χρήματα, όπως έκτακτα και τακτικά βοηθήματα, πληρωμή ενοικίων, πρόληψη εξώσεων, διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κ.λπ., αποφυλακίσεις, μαθητικά και σπουδαστικά βοηθήματα-υποτροφίες, προστασία σε άγαμες μητέρες για πρόληψη εκτρώσεων, εύρεση εργασίας κ.ά. Επίσης, σε είδη, όπως ρουχισμός, υποδήματα, οικιακά σκεύη, έπιπλα, σχολικά κ.ά. Δεχόμαστε εξάλλου χρηματικές δωρεές και είδη χάρη των πολυτέκνων, όπως οικίες , οικόπεδα καθώς και πολυθέσια αυτοκίνητα.

Οικογένειες που δεν είναι πολύτεκνες αλλά έχουν 2 ή 3 παιδιά, πιστεύετε πως τα παιδιά τους μεγαλώνουν το ίδιο σε σχέση με μια υπερπολύτεκνη οικογένεια;

π. Νικόδημος: Με 2-3 παιδιά, ναι. Τα πολλά παιδιά όταν παίζουν μαζί έχουν μια αλληλεγγύη, μια αλληλοβοήθεια, είναι η πραγματική κοινοκτημοσύνη, το κοινόβιο. Η οικογένεια θεωρείται ένα ιδανικό κοινόβιο. Η αγάπη αναδεικνύει τον άνθρωπο! Οι γονείς πρέπει να αγαπούν τα παιδιά τους πραγματικά και να αγαπώνται και μεταξύ τους! Έτσι ο Θεός όχι μόνο ευλογεί τα πολλά παιδιά, αλλά τα υπερευλογεί και τα αποκαθιστά κατά τον καλύτερο τρόπο.


Εσείς γέροντα προέρχεστε από πολύτεκνη οικογένεια;

π. Νικόδημος: Οι γονείς μου έκαναν 17 παιδιά! Η μητέρα μου ήταν επίσης 17 αδέλφια όπως και ο πατέρας μου. Έτσι ασχολήθηκα κι εγώ με τους πολύτεκνους. Μια φορά μάλιστα ρώτησα τον πατέρα μου τι ήταν αυτό που τον έκανε να κάνει πολλά παιδιά. Εκείνος σαν απάντηση έπιασε το μέτωπό του. Τον ρώτησα τι εννοούσε κι εκείνος μου είπε: "Δεν έβαλα νόμο στου Θεού το νόμο!". 

Για το θέμα της τεκνογονίας τι θα μας λέγατε;

π. Νικόδημος: Σε 3 εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας περί τεκνογονίας αναφέρεται η απαγόρευση της φυγοτεκνίας μέσω της αντισύλληψης και των εκτρώσεων, γιατί ο σκοπός του Ορθόδοξου γάμου είναι όσα παιδιά δώσει ο Θεός! Η αντισύλληψη για Ορθόδοξο πιστό είναι θανάσιμο αμάρτημα.

Αν σας κάνουν την ερώτηση: πόσα παιδιά θα κάνεις; Το ‘πόσα’ είναι λάθος. Αν η απάντηση είναι ‘τόσα…’ επίσης είναι λάθος. Συνεπώς, η σωστή απάντηση είναι αν θέλει και όσα θέλει να δώσει ο Θεός! Και πώς θα τα μεγαλώσεις; Στον ψαλμό 33 του Δαυίδ λέει: “Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού’’ (δηλ. πολλές φορές οι πλούσιοι έγιναν πτωχοί και πείνασαν, αλλά όσοι ελπίζουν στο Θεό δεν θα τους λείψει τίποτε) και επίσης, στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (6, 26-27) λέει “εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι ου σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας και ο πατήρ υμών ο ουράνιος τρέφει αυτά· ούχ υμείς μάλλον διαφέρετε αυτών;” (δηλ. παρατηρείστε τα πτηνά του ουρανού που δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν ΄ούτε αποθηκεύουν για να έχουν, αλλά ο ουράνιος πατέρας τα θρέφει. Πόσο περισσότερο διαφέρεται εσείς οπότε και για εσάς θα φροντίζει ο Κύριος;) Αυτά είναι πίστη στην Εκκλησία! Έχουμε δει στους πιστούς θαύματα!

Στην Καψάλα του Αγίου Όρους (αγιορείτικος τόπος) έχει ένα ωραίο δέντρο κάτω από το οποίο έγραψα αυτό το ποίημα…

Και ‘σαι πολύτεκνε πατέρα σε θαυμάζω νύχτα μέρα, 

το μέτωπο σου καθαρό άστρο που λάμπει το θωρώ, 

νόμο δεν έβαλες δικό σου κόντρα να πας με το Θεό σου, όπως Αυτός Δημιουργός να γίνεις και συ μικρός!

Σεβαστή μου μάνα σου φιλώ με βαθύ σεβασμό τα δυο σου χέρια. Τα χέρια που όταν με γέννησες με πήραν στην αγκαλιά σου, τα δυο σου χέρια που με ντάντεψαν, τα δυο σου χέρια που με θήλαζαν, τα δυο σου χέρια που με τάιζαν, τα δυο σου χέρια που με έπλεναν, τα δυο σου χέρια που με έμαθαν να κάμω το σταυρό μου, τα δυο σου χέρια, τα δυο σου χέρια…

Σκέψεις που έγραψε η πένα της καρδιάς του γέροντα Νικοδήμου για τη μητέρα του δείχνοντας αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπό της. Ας τις κρατήσουμε και όλοι εμείς στην καρδιά και στο μυαλό μας για την γλυκιά μανούλα μας…

Στο πρόσωπο του αξιοσέβαστου π. Νικοδήμου Μπιλάλη γνωρίσαμε την χωρίς όρια αγάπη, η οποία έχει σβήσει από το πρόσωπό του  κάθε σημάδι κούρασης από τη νυχθημερόν εργασία, τους ατελείωτους αγώνες, τις σωματικές ασθένειες, τις στεναχώριες κι έχει αφήσει μια ιλαρότητα! Σαν στοργικός πατέρας φροντίζει για κάθε πονεμένη ψυχή! Είναι διατεθειμένος να συνεχίσει το έργο αυτό εφόρου ζωής όπως μας είπε! Με το διακριτικό του χιούμορ και το μεστό του λόγο οι ώρες κύλησαν τόσο γρήγορα κοντά του… Ο Θεός να τον ευλογεί και να τον δυναμώνει! Το γραφείο του στην οδό Ακαδημίας αποτελεί πραγματικά μια όαση παρηγοριάς για χιλιάδες διψασμένες ψυχές!


« Σήμερα έλαβα τις επιταγές του συλλόγου σας και σας ευχαριστώ θερμότατα.» Κόκκαλης (11 παιδιά, Ν. Αιτωλας)


« … Και πάλι σας ευχαριστούμε, γιατί με τα χρήματα που διαθέσατε για μας βάλαμε και μεις δυο παράθυρα, που μας έτρωγε το κρύο… ) Οικ. Αδαμοπούλου(9 παιδιά, Ν. Μεσσηνίας)


« … έλαβα τα χρήματά σας για το μουλάρι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή συμπαράστασή απέναντι στη φτωχή οικογένειά μας.» Ιωάννης Κοκμοτός  (10 παιδιά, Ν. Φωκίδος, 28.3.1979 )


« … Την πιο θερμή καλημέρα… πρώτον που θυμούνται ένα φτωχό και ανάπηρο πολύτεκνο με 9 παιδιά… Έλαβα τα χρήματα… Να κόβει, Παναγιά μου, ημέρες από εμένα να σας βάνει εσάς χρόνια, που με θυμάστε!...» Γιαννακόπουλος (9 παιδιά Ν. Αρκαδίας)


Π.Ε.ΦΙ.Π Ακαδημίας 78 Δ τηλ: 2103838496, 2103822586, FAX: 2103839509 

ΚΛΑΙΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΗ - Αγαπάτε Αλλήλους

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΣΥ τ.67

ΑΠΡ.-ΙΟΥΝ. 2011

ΤΡΙΚΟΡΦΟ ΦΩΚΙΔΟΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ