Κοινωνία

Ο συνεργός του περιβόητου Παλαιοκώστα πρωτοστατούσε στην κατάληψη της Πρυτανείας!

Τι ήθελε ο συνεργός του περιβόητου Παλαιοκώστα ως πρωτοστάτης στην κατάληψη της Πρυτανείας; Την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως, καταδικάζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε παρανόμως το άσυλο.

Μετά από 19 ημέρες κατάληψης της πρυτανείας και τα χθεσινά επεισόδια γύρω από τα Προπύλαια, οι αστυνομικές δυνάμεις αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά.

Η αστυνομία πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί επιχείρηση και μπήκε στο κτήριο της Πρυτανείας συλλαμβάνοντας τους καταληψίες. Συγκεκριμένα, ομάδα των ΜΑΤ μπήκε στον προαύλιο χώρο και στη συνέχεια στον χώρο της κατάληψης, ενώ μετά από λίγα λεπτά οι άντρες των ΜΑΤ βγήκαν με τους καταληψίες με χειροπέδες στα χέρια. Στη συνέχεια έβαλαν τους καταληψίες σε κλούβα για να οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές είχε δοθεί διορία ενός τέταρτου στους καταληψίες να αποχωρήσουν προτού επέμβει η αστυνομία, εκείνοι αρνήθηκαν και στη συνέχεια με εντολή του εισαγγελέα ξεκίνησε η επιχείρηση. Πυροσβέστες με ειδικό τροχό έκοψαν την εξωτερική πόρτα της Πρυτανείας για να μπορέσουν να μπουν μέσα περίπου 15 αστυνομικοί. Η επιχείρηση διήρκεσε λίγα λεπτά και τελικά προσήχθησαν 7 γυναίκες και 7 άντρες.

Από τους 14 συλληφθέντες, οι 13 ήταν Έλληνες, ενώ υπήρχε και μια Κύπρια. Όλοι τους ήταν γνωστά άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ ξεχωρίζει η περίπτωση του Πολύκαρπου Γεωργιάδη. Ο γνωστός αντιεξουσιαστής είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη ως συνεργός του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα για την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008, ενώ είχε ξανασυλληφθεί το 2012 και το 2014 για παραβίαση των περιοριστικών όρων αποφυλάκισής του. Είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον Παλαιοκώστα, τον οποίο βοηθούσε σε δουλειές, που δεν μπορούσε εκείνος να κάνει, καθώς ήταν καταζητούμενος. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γεωργιάδης ήταν εκείνος, που νοίκιασε το «κρησφύγετο» της Σουρωτής, όπου κρατείτο ο Γ. Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της ομηρίας του.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής συνελήφθησαν τρεις Ελληνίδες και ένας Πολωνός που σχετίζονταν με την κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας, ενώ έγιναν ακόμη 4 συλλήψεις (4 Έλληνες και ένας Αλβανός) για τα επεισόδια στα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης.

Πηγές αναφέρουν ότι το κτήριο δεν έχει φθορές και υλικές ζημιές, ωστόσο ο έλεγχος συνεχίζεται.

Εξω από την Πρυτανεία έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10 άτομα που φωνάζουν συνθήματα υπέρ των συλληφθέντων, ενώ αστυνομικοί απομακρύνουν τα πανό που είχαν υψωθεί έξω από το κτήριο.

Συνέδριο Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην Κρήτη κρατά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Δημόπουλο εκτός Αθηνών. Ο κ.Δημόπουλος ωστόσο, έχει ενημερωθεί εκτενώς για τις εξελίξεις.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία

Την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδικάζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής έγινε έπειτα από πιέσεις των ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων ζητούν την επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια τονίζοντας πως η διαφύλαξή τους είναι υπόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετιών του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι από μας καταδικαστέα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι μόλις χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (και σήμερα επί των άρθρων) ένα νομοσχέδιο που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, θεωρούμε ότι η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται.

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, παραμένει για μας υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και ενάντια σε κινήσεις που αντικειμενικά το υπονομεύουν. Η ανασυγκρότηση με μαζικούς κι αγωνιστικούς όρους του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκή κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και υπεράσπιση του ασύλου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει».

Το άσυλο, βέβαια, δεν αφορά εγκληματικά στοιχεία, ούτε αυτή ήταν η πρωταρχική έννοια θέσπισης του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ