Κοινωνία

Δείτε πώς «λιάζονται» οι ανύπαρκτοι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας

Και μπορεί η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου να μη βλέπει κανένα μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά μόνο ανθρώπους να... λιάζονται, ο φωτογραφικός φακός του protothema.gr όμως κατέγραψε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Εξουθενωμένοι, ταλαιπωρημένοι, έχοντας δίπλα τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους στοιβάζονται σε πεζούλια και σκαλοπάτια κτηρίων περιμετρικά της πλατείας περιμένοντας κάτι να γίνει.

Πριν από λίγες ώρες έφτασαν στην Αθήνα από κάποιο νησί του Αιγαίου με ένα χαρτί που τους δίνει κάποιες ημέρες διορία για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, φοβισμένοι ψάχνουν μια λύση για το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι εκπονεί έκτακτο σχέδιο και για το κέντρο της Αθήνας το οποίο κατά την κυρία Χριστοδουλοπούλου προβλέπει την αξιοποίηση διαθέσιμων χώρων σε δήμους και την περιφέρεια Αττικής, και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό με τη χρήση ανενεργών στρατοπέδων στα οποία θα τοποθετηθούν σκηνές και τουαλέτες.

Πάνω από 750 μετανάστες σε Λέσβο, Χίο και Κω την τελευταία εβδομάδα

Τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα έφτασαν στην Αθήνα 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Γαύδο. Πολλοί από αυτούς λόγω έλλειψης καταλυμάτων αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας και κάποιοι απευθύνθηκαν σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία. Την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 μετανάστες έχουν φτάσει με διάφορα μέσα στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω. Μάλιστα περίπου 160 παράτυποι μετανάστες στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα της Κω. Μόνο σήμερα, Τρίτη, περίπου 100 παράτυποι μετανάστες έφτασαν μόνοι ή με τις οικογένειές τους στο λιμάνι του Πειραία. Ο προορισμός τους; Άγνωστος.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα 2.863 παράνομοι μετανάστες, ενώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα, 10.445. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα σχεδόν 6.500 παράτυποι μετανάστες έφτασαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τουλάχιστον, ας μην παίζουν με τη νοημοσύνη μας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ