pentapostagma-sprite
Οπλικά συστήματα

Γαλλικά ΜΜΕ: ''Η Ελληνική ΠΑ με Rafale & F-16 θα εξαφανίσει τους εχθρούς της''

Στην αγορά των Rafale αναφέρονται τα μεγαλύτερα Γαλλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μαχητικά θα δώσουν μία νέα δυναμική στην Ελληνική ΠΑ. 

Όπως αναφέρει ο Fabrice Wolf στο META-DEFENSE, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, τα μεταχειρισμένα Rafale που θα αποκτήσει η Ελλάδα είναι δωρεάν, ενώ στα όπλα που θα αποδεσμευτούν περιλαμβάνονται πύραυλοι MICA,METEOR και SCALP.   

Mάλιστα οι Γάλλοι αναφέρονται και στην αναβάθμιση των F-16, κάνοντας λόγο για την απόλυτη υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο, γράφοντας χαρακτηριστικά: 

''Με τα Rafale και τα F-16, σε συνδυασμό με τα όπλα που θα φέρουν, η Ελληνική ΠΑ θα εξαφανίσει τους εχθρούς της.''  

Τι αναφέρει η La Tribune 

Για πρώτη φορά, μια ευρωπαϊκή χώρα θα αποκτήσει Rafale. Η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει 18 μαχητικά αεροσκάφη από την Dassault Aviation, μερικά εκ των οποίων μεταχειρισμένα, για να εξοπλίσει την αεροπορική της δύναμη, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο, εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία. Αυτά τα αεροπλάνα θα διαδεχθούν τα παλαιότερα Mirage 2000. 

''Στους επόμενους μήνες αναμένεται τώρα να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση αεροσκαφών Rafale'', ανέφερε δελτίο τύπου του Υπουργείου Άμυνας, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, το απόγευμα.  

Τα χαρακτηριστικά του μαχητικού 

Στον τομέα του οπλισμού οι σημαντικότερες προσθήκες αφορούν στην υιοθέτηση των βλημάτων αέρος-αέρος MICA NG και Meteor. Η ανάπτυξη του MICA NG ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018. Θα διαθέτει μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότερους αισθητήρες, σε σχέση με τον MICA (ελάχιστο-μέγιστο βεληνεκές: 500 μέτρα και 60 χιλιόμετρα αντίστοιχα) και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2026. Θα μπορούν να παραχθούν ως νέοι πύραυλοι ή να προκύψουν κατόπιν αναβάθμισης παλαιότερων MICA, δεδομένου ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στο εσωτερικό, ενώ το εξωτερικό του βλήματος θα παραμείνει αμετάβλητο. 

Οι MICA NG θα μπορούν να εκτοξεύονται χωρίς να έχει προϋπάρξει εγκλωβισμός αεροσκάφους και να καθοδηγούνται, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων, προς μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος. Σε δεδομένη στιγμή ο πιλότος θα μπορεί να ενεργοποιεί είτε τον υπέρυθρο, είτε τον ερευνητή ραντάρ του βλήματος προκειμένου να επιτευχθεί ο εγκλωβισμός του στόχου, η καθοδήγηση του βλήματος προς αυτόν και τελικά η προσβολή του. Επίσης θα ενσωματώνουν και ακροφύσσια κατευθυνόμενης ώσης για την εκτέλεση απότομων και βίαιων ελιγμών.

Tο υπερόπλο Meteor: 

  • Είναι αέρος αέρος, εκτοξεύεται, δηλαδή από αεροσκάφος και χτυπά ιπτάμενό στόχο
  • Έχει ακτίνα δράσης 110 χλμ., μπορεί δηλαδή να χτυπήσει τουρκικό μαχητικό πριν βγει στο Αιγαίο.
  • Έχει τρεις με έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο αέρος αέρος.
  • Έχει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι ιπτάμενων στόχων. Μπορεί, δηλαδή, να ρίξει σε περίπτωση εμπλοκής... περισσότερα από ένα εχθρικά σκάφη. 

Με λίγα λόγια, με την βοήθεια του προηγμένου υπολογιστή του Rafale που είναι εξοπλισμένα, μπορούν να βάλουν “αθόρυβα” με τους MICA IR, αλλά και να πλήξουν στόχους βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα με τους SCALP EG. Μια δυνατότητα που οι Τούρκοι ακόμη προσπαθούν να αποκτήσουν με τους εγχώριους SOM.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news