pentapostagma-sprite
Κύπρος

Η Τουρκία κατά της Νορβηγού στρατηγού επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο-Η Άγκυρα θέλει να διώξει τον ΟΗΕ

Την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ έβαλε στο στόχαστρο της η Τουρκία για μια φορά ακόμη έχοντας κατά νου τα δικά της υποχθόνια σχέδια.     

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Hami Aksoy, επεσήμανε ότι η Νορβηγίδα στρατηγός Ingrid Gjerde που διορίστηκε πρόσφατα στην διοίκηση της ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στην Κύπρο, χωρίς τη γνώση και την έγκριση των Κατεχομένων, αγνοεί τη θεμελιώδη αρχή του ΟΗΕ, και είναι εξαιρετικά ατυχής.

Ο Aksoy απάντησε γραπτώς επί του θέματος, υπενθυμίζοντας ότι η Gjerde διορίστηκε στη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο στις 24 Μαρτίου.

«Υποστηρίζουμε τη δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της ΤΔΒΚ σχετικά με αυτόν τον διορισμό, ο οποίος έγινε χωρίς τη γνώση και την έγκριση των αρχών της ΤΔΒΚ, αντίθετα με τις καθιερωμένες πρακτικές”, τόνισε ο Aksoy σημειώνοντας τα εξής: "Σε αυτήν την περίοδο που ετοιμαζόμαστε για την ανεπίσημη συνάντηση του ΟΗΕ 5 +1 που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου για να δούμε αν υπάρχει κοινό πεδίο  λόγος για λύση στο Κυπριακό, αυτή η προσέγγιση αγνοεί την πιο βασική αρχή του ΟΗΕ, που είναι η ίση μεταχείριση των δύο πλευρών του νησιού και χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ατυχής.

Η ειρηνευτική δύναμη εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς νομική βάση στην επικράτεια της Β.Κύπρου, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και καλοπροαίρετης προσέγγισης των Τουρκοκυπριακών αρχών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκτέλεση των δραστηριοτήτων της δυνάμεως αυτής εξαρτάται από τη συνεργασία που πρέπει να γίνει με τις αρχές της Β.Κύπρου”.

Ο Aksoy δήλωσε επίσης ότι “το Υπουργείο Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων ήταν επίσης απογοητευμένο από το διορισμό της Νορβηγού στρατηγού χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις αρχές των Κατεχομένων και χωρίς συγκατάθεση”.

Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση στην Κύπρο όπως και στο Αιγαίο, είναι ότι η Τουρκία «έχει επιδοθεί στην αγαπημένη της ενασχόληση» που αφορά το “γκριζάρισμα” γενικώς.

Οι “μπηχτές” για την UNFICYP στην Κύπρο αφορά την νεκρή ζώνη, την οποία με τόσο αίμα, πόνο και δάκρυ κράτησαν οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές δυνάμεις μακριά από τα «χέρια του Αττίλα» το καλοκαίρι του 1974.

Δεν πρόκειται σαφώς και μερικά μέτρα αλλά για 32 χλμ κυπριακού εδάφους το οποίο αποτελεί αυτό που αναφέρει η ονομασία του «νεκρό έδαφος», ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο όμως διεκδικούν οι Τούρκοι, για αυτό δεν επιθυμούν την παρουσία του ΟΗΕ.

“Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, ότι είναι σημαντική η έλλειψη  η συγκατάθεση της κυβέρνησης των Κατεχομένων σε ότι αφορά  την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), κάτι που έλαβε χώρα  και χθες”, ανέφερε η ανακοίνωση του ψευδουπουργείου εξωτερικών της ΤΔΒΚ.

Η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να επιμένει στο δικαιολογημένο αίτημά της για νομική ρύθμιση μεταξύ των τουρκοκυπριακών αρχών και των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες της UNFICYP διεξάγονται στο σωστό έδαφος”, πρόσθεσε υπονοώντας ότι μέρος της ζώνης των  32 χλμ της…ανήκει.

Υπενθυμίζουμε τα πολλαπλά  περιστατικά με Κύπριους Γεωργούς και τις τουρκικές δυνάμεις που εισβάλλουν κατά το δοκούν στην Νεκρή ζώνη, ως το πρόβλημα που θέλει να επιλύσει η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά από εντολή της Άγκυρας.

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο ιδρύθηκε το 1964 για να αποτρέψει έναν πόλεμο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η παρουσία της δύναμης στο νησί αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά λόγω των ύποπτων και “βρώμικων” σχεδίων της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει πολύχρονο σχέδιο που περιλαμβάνει ακόμα και «επιθετική πολεμική ενέργεια» στην νεκρή ζώνη, σε περίπτωση απόσυρσης της UNFICYP, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ΟΗΕ αλλά και λόγω νέων παγκόσμιων ‘‘παιγνίων‘‘.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news