Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ανοίγουν οι κάλπες στις ΗΠΑ- Εκλογές θρίλερ για Μπάιντεν, Ελλάδα - Τουρκία & Ρωσία! Τι θα σηματοδοτήσουν τα αποτελέσματα

Σε κλίμα έντονης πόλωσης, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν βουλευτές και γερουσιαστές που θα στελεχώσουν τα δύο σώματα του Κογκρέσου: τη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι «κόλαφος» για το κυβερνών κόμμα καθώς όπως όλα δείχνουν, υπάρχει μία πιθανότητα και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να περάσουν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι αμερικανικές εκλογές θα αποτελέσουν σημείο καμπής στην ουκρανική σύγκρουση", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα αποτελέσουν σημείο καμπής στην ουκρανική σύγκρουση. Οι Hans Monat και Christoph von Marshal, αναλυτές στο Der Tagesspiegel γράφουν σχετικά. Το PolitRussia δημοσίευσε τα ακόλουθα:

Οι εκλογές για το Κογκρέσο ξεκίνησαν στις 8 Νοεμβρίου και η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι βασικό ζήτημα για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι μπορούν να κερδίσουν τους Δημοκρατικούς. Ένα τέτοιο σενάριο είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την πορεία της σύγκρουσης, καθώς η Ουάσιγκτον είναι αυτή που παρέχει στο Κίεβο την ισχυρότερη υποστήριξη.

«Οι αμερικανικές εκλογές για το Κογκρέσο την Τρίτη θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξής τους στην Ουκρανία με χρήματα και όπλα. Επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι ζητούν μαζικές περικοπές στη βοήθεια», αναφέρει το άρθρο.

Όπως θυμούνται οι συγγραφείς, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, είπε ότι εάν οι Αμερικανοί πολίτες αισθανθούν ύφεση, δεν θα θέλουν να «υπογράψουν κενές επιταγές υπέρ της Ουκρανίας».

Την άνοιξη, πολλοί δεν θα συμφωνούσαν με μια τέτοια θέση, αλλά υπό την επίδραση του πληθωρισμού, οι υποστηρικτές του Τραμπ που υποστηρίζουν την αποδυνάμωση της υποστήριξης για το Κίεβο άρχισαν να κερδίζουν δημοτικότητα.

«Τώρα το στρατόπεδο του Τραμπ κυριαρχεί στη συζήτηση. Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι απομακρύνονται επίσης από τον πρόεδρό τους, Τζο Μπάιντεν, και την φιλοουκρανική του πορεία.

Σύμφωνα με τη Maida Ruge, ανώτερη συνεργάτιδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μετά τις εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Για παράδειγμα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία JD Vance είπε: «Έχουμε δώσει στην Ουκρανία αρκετά χρήματα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα».

Είναι αλήθεια ότι οι ουκρανικές αρχές δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στις χώρες της ΕΕ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώσουν την υποστήριξη, προειδοποίησε ο Joachim Krause, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου.

«Εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τον ρόλο τους ως παροχής βοήθειας στους Ουκρανούς, οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν αυτό το κενό», είπε ο Krause.

Η Nicole Deitelhoff, διευθύντρια του Hessian Foundation for Peace and Conflict Research, εξέφρασε παρόμοια άποψη.

«Γενικά, η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την απόρριψη μακροπρόθεσμης μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης για την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυνατότητές μας γι' αυτό είναι πολύ περιορισμένες, ακόμη και αν υπήρχε πολιτική βούληση», δήλωσε η Deitelhoff. 

Όσον αφορά την αναλογία στρατιωτικών και οικονομικών δυνάμεων-δυνατοτήτων, η Ρωσία ξεπερνά την Ουκρανία. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το Κίεβο μπόρεσε να αντισταθεί μόνο με τη βοήθεια δυτικών χωρών.

Έτσι, η κλίμακα αυτής της υποστήριξης είναι επίσης ένας μοχλός με τον οποίο η Δύση μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός.

Είναι πιθανό η Ουάσιγκτον να έχει ήδη αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρασκηνιακά, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να είναι ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις."

Ποιος εκλέγεται;

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει δύο νομοθετικά σώματα , την Γερουσία και τη Βουλή.

Οι νομοθέτες που εκλέγονται στη Γερουσία ονομάζονται γερουσιαστές και υπηρετούν εξαετή θητεία. Γίνονται ομοσπονδιακές εκλογές κάθε δύο χρόνια.

Οι έδρες χωρίζονται σε τρεις τάξεις και περίπου το ένα τρίτο της Γερουσίας συμμετέχει στις κάλπες κάθε δύο χρόνια. Στις εκλογές του 2022 συμμετέχουν γερουσιαστές Τάξης ΙΙΙ.

Ωστόσο, όσοι εκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγονται κάθε δύο χρόνια.

Η εκλογή μελών της Βουλής κάθε δύο χρόνια επιτρέπει στους ψηφοφόρους πιο άμεσο  έλεγχο της κατεύθυνσης της κυβέρνησής τους, καθώς είναι το κομμάτι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που βρίσκεται πιο κοντά στον λαό.

Ορισμένοι κυβερνήτες πολιτειών θα εκλεγούν επίσης το 2022.

Κάθε πολιτεία αντιμετωπίζει τους κυβερνήτες της ελαφρώς διαφορετικά. Σαράντα οκτώ από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ εκλέγουν κυβερνήτες για τετραετή θητεία.

Δύο πολιτείες, το Νιου Χάμσαϊρ και το Βερμόντ, εκλέγουν κυβερνήτες για διετή θητεία. Οι περισσότερες πολιτείες, οι 36 από αυτές, πραγματοποιούν τις εκλογές των κυβερνητών τους στα ενδιάμεσα έτη εκλογών μεταξύ των προεδρικών εκλογών. 

Ποια είναι η ισορροπία δυνάμεων;

Τα πολιτικά κόμματα έχουν μεγαλύτερη εξουσία όταν ελέγχουν τη Βουλή ή τη Γερουσία κερδίζοντας την πλειοψηφία των εδρών. Το κόμμα στην εξουσία ελέγχει τις επιτροπές που συντάσσουν τα πρός νομοθέτηση νομοσχέδια και αποφασίζει ποια μέτρα θα ψηφίσουν .

Στη Βουλή, το κόμμα με τουλάχιστον 218 έδρες έχει την πλειοψηφία και, αν υποτεθεί ότι μπορεί να ενωθεί πίσω από έναν υποψήφιο, επιλέγει τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στη Γερουσία την πλειοψηφία έχει το κόμμα με 51 ψήφους.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν την εξουσία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων είναι εξαιρετικά απίθανη.

Θα ήταν μάλιστα ευτύχημα για τους Δημοκρατικούς αν θα κατάφερναν να έχουν την πλειοψηφία των 51 από τις 100 έδρες στην Αμερικανική Γερουσία, κλατι το οποίο φαντάζει δύσκολο, αφού βάσει των δημοσκοπήσεων οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έχουν βραχεία κεφαλή της τάξεως των 2-3 εδρών, συγκεντρώνοντας 52-53 έδρες.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Υπενθυμίζουμε ότι είμασταν οι μόνοι τόσο σε Ελληνικά όσο και Διεθνή ΜΜΕ, που κάναμε λόγο με άρθρο-ανάλυσή μας  από τις 28 Αυγούστου 2022, "Για ποιο λόγο μέχρι την 8η Νοεμβρίου έχει πολύ μικρή πιθανότητα η πρόκληση προσχεδιασμένου θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στο Αιγαίο", κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται περίτρανα.

Ωστόσο ευχόμαστε να μην επαληθευθούμε στην πρόβλεψή μας από τότε, όταν αναφέραμε πως: "Εκτίμησή μας είναι ότι  είναι πολύ πιθανο οι Δημοκρατικοί να ηττηθούν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, αφού η Διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί τον Μπάϊντεν και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την πλειοψηφία να έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι"

Ο λόγος είναι ότι τυχόν κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών στην Αμερικανική Γερουσία θα συνεπάγεται αντικατάσταση του Μπόμπ Μενέντεζ και βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αφού είναι πολύ πιθανόν η Ουάσιγκτον να δώσει τα 40 F-16 BLOCK -70 και τα 80 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη για την κυβέρνηση Μπάϊντεν,  εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν την πλειοψηφία σε Βουλή Αντιπροσώπων και Αμερκανική Γερουσία, κάτι το οποίο δυστυχώς συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει.

Ωστόσο ακόμη και έτσι τα F-16 BLOCK-70 δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποκτηθούν από την Τουρκία νωρίτερα από το 2028, οπότε και δεν θα διαταχθεί το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι εκτίμηση μας είναι πως τα αποτελέσματα θα δώσουν την πλειοψηφία στους Ρεπουμπλικάνους τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Αμερικανική Γερουσία, γεγονός που θα δώσει νέα πνοή στην τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές