pentapostagma-sprite
Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά UCAV AKSUNGUR θα ποντίζουν υποβρύχια μικρόφωνα για να εντοπίσουν τον ελληνικό “Κόκκινο Οκτώβρη” με το όνομα υποβρύχιο Type-214

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace, Temel Kotil, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ότι έχουν παραδοθεί UCAV Aksungur, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το τουρκικό ναυτικό και την τουρκική αεροπορία για…..ειδικές αποστολές στο Αιγαίο.

Ποια θα είναι η αποστολή αυτών των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στο Αιγαίο

Τα τουρκικά Aksungur, θα ποντίζουν ειδικά υποβρύχια μικρόφωνα που ονομάζονται «sonobuoy», με στόχο να εντοπιστεί η κινητικότητα των ελληνικών υποβρυχίων, ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζουν έγκαιρα τις δραστηριότητες των ελληνικών υποβρυχίων με τα υποβρύχια μικρόφωνα, το οποία θα συλλέγουν ακουστικές πληροφορίες μέσα στο νερό.

Έτσι θεωρούν λανθασμένα οι ίδιοι, ότι θα παρακολουθείται ιδιαίτερα η υποθαλάσσια δραστηριότητα του ελληνικού στόλου υποβρυχίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με ηχητικούς σημαντήρες θα προσπαθούν να βρουν την θέση κάθε υποβρυχίου που θα κινείται στην περιοχή ενδιαφέροντος, που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αφορά την “Γαλάζια Πατρίδα” όπως την ονομάζουν.

Ο Τούρκος ειδικός M. Yıldız είπε: «Τα μικρόφωνα που βάζουμε στο νερό ακούνε και μεταδίδουν ό,τι λαμβάνουν ως  ραδιοκύματα, υλοποιώντας  ακουστική ανάλυση. Ως αποτέλεσμα αυτών των αναλύσεων, λαμβάνουμε πληροφορίες όπως αν υπάρχει υποβρύχιο ή όχι ποια είναι η θέση του. Τώρα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτήν την αποστολή με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ANKA και AKSUNGUR».

Σύμφωνα με το Naval News, με τη μεγάλη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, το Aksungur, θα αναλαμβάνει συνεχείς αποστολές συλλογής πληροφοριών πολλαπλών ρόλων, επιτήρησης, αναγνώρισης και κρούσης με παράλληλη δυνατότητα πλοήγησης SATCOM, αλλά και εκτόξευσης ηχοσημαδούρων.

Η Turkish Aerospace εργάζεται επί του παρόντος για την παροχή ικανότητας Anti-Submarine Warfare (ASW) στο UAV Aksungur.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της TAI σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η TAI αναμένει να πραγματοποιήσει εκτόξευση ηχοσημαδούρων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ένα sonobuoy (ηχοσημαδούρα) είναι μια σχετικά μικρή συσκευή διαμέτρου 13 cm (5 in) και μήκους 91 cm (3 ft) - που εκτοξεύεται από αεροσκάφη ( επανδρωμένα ή μη), αλλά και πλοία που διεξάγουν ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Πρόκειται για φουσκωτό πλωτήρα επιφάνειας με ραδιοπομπό, ο οποίος παραμένει στην επιφάνεια για επικοινωνία με το αεροσκάφος, ενώ ένας ή περισσότεροι αισθητήρες υδροφώνου βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε επιλεγμένο βάθος που είναι μεταβλητό, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το σχέδιο αναζήτησης.

Η σημαδούρα μεταδίδει ακουστικές πληροφορίες από τα υδρόφωνά της μέσω ασύρματου UHF / VHF στους χειριστές του αεροσκάφους, ή του UAV.

Με την τεχνολογική βελτίωση του υποβρυχίου στον σύγχρονο πόλεμο, γεννήθηκε η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης.

Έτσι, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει UCAV Aksungur, τα οποία είναι ικανά να πετούν για περισσότερες από 60 ώρες, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα εκτόξευσης και παρακολούθησης ηχητικών σημαδούρων εκτός από τις ικανότητες κρούσης με πυραύλους κατά “εχθρικών” μονάδων επιφανείας.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητα εκτόξευσης και παρακολούθησης ηχοσημαδούρων από drone το 2022, επιπλέον των δυνατοτήτων πολέμου επιφανείας.

Με την παροχή συνεχούς επιτήρησης για περισσότερες από 60 ώρες και δυνατότητα εκτόξευσης/παρακολούθησης ηχοσημαδούρων, το Aksungur φαίνεται να είναι ένα χρήσιμο πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις τύπου ASW, ιδιαίτερα κατά των “εχθρικών” υποβρυχίων.

Οι Τούρκοι, προφανώς και  τα δίνουν όλα για να μπορέσουν να εντοπίσουν τα "αόρατα" ελληνικά υποβρύχια, τα οποία έχουν γίνει μεγάλος καημός τους, αλλά και με ηχοσημαδούρες ή χωρίς, εκτιμάται ότι πάλι “αόρατα” θα παραμείνουν προκαλώντας μεγάλα εμπόδια σε κάθε σχέδιο της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news