pentapostagma-sprite
Ελληνοτουρκικά

Εσωτερική φαγωμάρα στους Τούρκους για τα Καταριανά Rafale-”Η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι ισχυρότερη”


Αρχίσανε τα όργανα μεταξύ Κεμαλιστών και Ισλαμιστών για την παρουσία των Καταριανών σε τουρκικές βάσεις, προκαλώντας  “φαγωμάρα” για την χρησιμότητα της παρουσίας Καταριανών μαχητικών Rafale σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις, ενώ Βουλευτής του Κεμαλικού κόμματος κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Ν. Ερντογάν ότι δεν ενισχύει την τουρκική πολεμική αεροπορία, θέλοντας να κάνει επίδειξη στη Ελλάδα με ξένη βοήθεια.        

Ο Utku Çakırözer, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και βουλευτής του CHP στην περιοχή του Εσκισεχίρ, δήλωσε ότι η έναρξη ισχύος της συμφωνίας σχετικά με την ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών του Κατάρ στην Τουρκία θα «θέσει την Τουρκία σε κίνδυνο».

“Τα πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία. Αυτή είναι μεγάλη αδυναμία», δηλώνει ο Utku Çakırözer, Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και βουλευτής του CHP.

Ο ίδιος αξιολόγησε την συμφωνία που επιτρέπει την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Rafale, στην Τουρκία.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ, η Τουρκία είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ελλάδα για πρώτη φορά όσον αφορά την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο. Τώρα ζητάτε από εμάς να είμαστε σύντροφοι σας σε όλο αυτό και μας λέτε να αποδεχθούμε μια τέτοια αδυναμία.

Λέτε ότι θα εξασκηθείτε με την πολεμική αεροπορία του Κατάρ για να μάθουν οι πιλότοι μας να αντιμετωπίζουν τα αντίστοιχα ελληνικά Rafale.

Αυτό είναι μεγάλο ελάττωμα. Δεν είναι ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας, αφού οι Καταριανοί δεν έχουν  καμία εμπειρία σε κάτι ανάλογο πουθενά, ούτε έχουν πολεμική εμπειρία.

Γι' αυτό αυτή και η συμφωνία με το Κατάρ θα θέσει σε κίνδυνο την Τουρκία από κάθε άποψη, και δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, στην πραγματικότητα είναι γεμάτη αβεβαιότητες», είπε ο ίδιος.

Μιλώντας στον Tamer Arda Erşin από το Πρακτορείο Ειδήσεων ANKA, ο Çakırözer συνέχισε: «Αυτή η συμφωνία, που ήρθε στο προσκήνιο με το Κατάρ, συζητήθηκε ουσιαστικά στην Επιτροπή και στο Κοινοβούλιο.

Αυτή τέθηκε πλέον επίσημα σε ισχύ. Η συμφωνία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ήρθε ουσιαστικά στην ημερήσια διάταξη στη Βουλή. Τι είπαμε στη Βουλή: Μια τέτοια συμφωνία, δηλαδή η παρουσία 36 πολεμικών αεροσκαφών και 250 πιλότων του Κατάρ θα έρθουν στη χώρα μας.

Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Πού και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα χρησιμοποιηθούν όλοι αυτοί; Όλα είναι ασαφή, στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ αποδεκτό να τα αναφέρεται όλη αυτή η προσπάθεια ως «τεχνική διευθέτηση».

Τι εννοώ λοιπόν;

Θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων άλλης χώρας στην Τουρκία.

Ονομάζοντάς την όλη επιχείρηση ως τεχνική διευθέτηση, η κυβέρνηση τρέπεται σε φυγή λες και θα έρθουν οι στρατιώτες του Κατάρ, να μας σώσουν. Το είπαμε στη Βουλή, η όλη διαδικασία απαιτούσε ψήφισμα.

Πού και πώς θα γίνουν οι ασκήσεις με την τουρκική πολεμική αεροπορία και κάτω από ποιες συνθήκες οι Καταριανοί θα βρεθούν εντός χώρας; Τίποτα από όλα αυτά δεν αναφέρεται αναλυτικά σε αυτή την τεχνική διευθέτηση. Μια άλλη πτυχή του θέματος είναι ότι θα έρθουν αεροσκάφη  Rafale, τι ωραία.

Γιατί ξέρετε, υπάρχουν Rafale και στην Ελλάδα που μας απειλεί στο Αιγαίο.

Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να ενισχύσουμε την δική μας άμυνα χωρίς να περιμένουμε τα Rafale του Κατάρ.
Η Τουρκία ήταν εταίρος του προγράμματος F-35. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα αγόραζε καλύτερα αεροσκάφη από όλα τα αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα.

Δώσαμε 1,5 δισ. δολάρια, αλλά δεν πήραμε τα αεροσκάφη  μας. Τα αγοράσαμε, γιατί επρόκειτο να αγοράσουμε, τους S-400, και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ούτε αυτό το σύστημα. Έχουμε στη διάθεσή μας F-16 και δεν μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε.

Με άλλα λόγια, επί διακυβέρνησης ΑΚΡ, η Τουρκία έμεινε για πρώτη φορά πίσω από την Ελλάδα ως προς την υπεροχή της πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Εμείς έχουμε στρατιωτική βάση στο Κατάρ για να προστατεύσουμε την χώρα αυτή από τη Σαουδική Αραβία, ουσιαστικά όμως προστατεύουμε τον Εμίρη του Κατάρ.

Γιατί στέλνουμε και την αστυνομία εκεί τώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η αστυνομία μας παίρνει μεγάλα ρίσκα.  Ελπίζω ότι η Τουρκία δεν θα υποστεί περαιτέρω ζημιά από αυτή την άποψη», κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Τίποτα δεν πάει καλά  στην Τουρκία, ενώ οι φωνές πληθαίνουν και σύντομα ίσως δούμε να γίνεται του “Ιράν” εντός της τουρκικής επικράτειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news