pentapostagma-sprite
Ελληνοτουρκικά

Γιατί η σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ο αγωγός φυσικού αερίου Αιγύπτου-Κρήτης διαλύουν τα τουρκικά όνειρα στη ΝΑ Μεσόγειο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τουρκικά ΜΜΕ, θριαμβολογούν για την άρση της στήριξης των ΗΠΑ αναφορικά με την κατασκευή του East-med, εξυφαίνοντας παράλληλα σενάρια εναντίον της Ελλάδας

Τη σκυτάλη πήρε με άρθρο της Ερντογανικό ΜΜΕ το οποίο αναφέρει σε άρθρο του τα εξής:

"Μετά την υπογραφή συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ το 2021, ένα πνεύμα ευφορίας άρχισε να κυριαρχεί στην Ελλάδα. Ειδικά αυτή που υπεγράφη με τις ΗΠΑ δεν πρέπει να θεωρείται νίκη, σε αντίθεση με τις αντιδράσεις  στην Αθήνα, η  οποία με την έναρξη του νέου έτους άρχισε να λαμβάνει άσχημα νέα. 

Ο East-Med Project πεθαίνει

Τα πρώτα άσχημα νέα για την Αθήνα ήταν η απόσυρση της υποστήριξής των ΗΠΑ στο EastMed, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα ενεργειακά έργα της εποχής μας. Σημειωτέον ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ  είχαν εγκαταλείψει  την παραδοσιακή της πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Το έργο East-Med προέβλεπε τη μεταφορά φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε από το Ισραήλ και την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω  υποθαλάσιων αγωγών 

Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ βάσει ενός «non-paper» ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν πλέον το EastMed Project. Κανείς δεν έχει δει ακόμα το non-paper. Δήλωση Τύπου που εξέδωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν προσηλωμένες στην περιφερειακή συνεργασία καθώς και στην καθαρή ενέργεια και αποφάσισαν να στραφούν στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο East-Med ήταν τρεις φορές πιο δαπανηρός από παρόμοια έργα. Γι' αυτό και δεν θεωρήθηκε ποτέ εφικτό έργο από τους οικονομικούς και ενεργειακούς κύκλους. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτησαν το έργο όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά με το σκεπτικό ότι η East-Med θα χρησιμεύσει ως εναλλακτική οδός για το ρωσικό αέριο.

Σύντομα όμως, αποκαλύφθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός της Ελλάδας ήταν να αποκλείσει την Τουρκία από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και δεν είχε να κάνει  τίποτα με το ρωσικό αέριο, δεδομένου ότι οι αγωγοί κάτω από τη θάλασσα υποτίθεται ότι διέσχιζαν τις αμφισβητούμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα προσπάθησε να αναζητήσει σιωπηρή νομιμότητα από τη διεθνή κοινότητα για τους ισχυρισμούς της. Με την τελευταία της κίνηση τους όμως οι ΗΠΑ αφαίρεσαν ένα σημαντικό εργαλείο από τα χέρια της Ελλάδας.

Το δεύτερο κακό νέο έρχεται από τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Λίγες μέρες μετά το σοκ του East-Med, η γαλλική εταιρεία Total και η αμερικανική εταιρεία Exxon που διεξήγαγαν σεισμικές έρευνες στα νότια και δυτικά της Κρήτης, δήλωσαν ότι ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους επ' αόριστον. Και οι δύο εταιρείες είχαν λάβει τις άδειες έρευνας τους το 2019, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν στην εξουσία. Σύμφωνα με την υφιστάμενη σύμβαση, οι δύο εταιρείες έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τις ερευνητικές τους δραστηριότητες έως το 2022. Θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση των δύο εταιρειών πετρελαιοειδών έπαιξε η αλλαγή στάσης  των ΗΠΑ για τον East-Med.

Ροζάκης: Άνθρωπος με ακεραιότητα

Μια ακόμη προβληματική δήλωση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε από τον Χρήστο Ροζάκη, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών. Ο Ροζάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό κανάλι, είπε ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε τις διεκδικήσεις της για 12 μίλια χωρικών υδάτων και αποδέχθηκε 10 μίλια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε σφοδρή αντίδραση στη δήλωση του Ροζάκη, ο οποίος κάποτε ήταν μέλος της ελληνικής αποστολής που μετείχε στις διερευνητικές συνομιλίες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέλειψε να διαψεύσει αμέσως τις παρατηρήσεις του.

Ο Ροζάκης είναι δικηγόρος διεθνούς φήμης. Δεν φοβάται ποτέ να πει αυτό που πιστεύει. Αποβλήθηκε από την Ανώτατη Ακαδημία Επιστημών της Ελλάδας όταν είπε ότι το νησί Καστελλέρισο είναι πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Ελλάδα σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι.

Οι διερευνητικές συνομιλίες στις οποίες αντιμετωπίζονται οι αιγαιοπελαγίτικες διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας διεξάγονται με άκρα μυστικότητα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, αυτή την αρχή έχει τηρήσει μέχρι τώρα και η ελληνική πλευρά. Επομένως, δεν γίνεται κατανοητή η αντίδραση των ελληνικών ΜΜΕ στις δηλώσεις Ροζάκη.

Τι πιο φυσικό από το να συζητάμε εναλλακτικές για το πλάτος των χωρικών υδάτων στην αναζήτηση συμβιβασμού στις διερευνητικές συνομιλίες που διαρκούν 20 χρόνια;

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί στις δηλώσεις Ροζάκη είναι η παραδοχή ότι στις διερευνητικές συνομιλίες συζητούνται και άλλα θέματα εκτός της υφαλοκρηπίδας.

Η χρονική στιγμή της προσέγγισης με το Ισραήλ

Η απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το East-Med δημιουργεί μια χρυσή ευκαιρία για την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Στα τούρκικα, υπάρχει ένα ρητό, «Σε κάθε κακό, κρύβεται κάτι καλό». Φαίνεται ότι σημαντικό έδαφος έχει καλύψει η τηλεφωνική διπλωματία στη διαδικασία προσέγγισης, η οποία ξεκίνησε μετά την παρέμβαση του Προέδρου Ερντογάν στην υπόθεση δύο Ισραηλινών πολιτών που κρατήθηκαν με την κατηγορία της λήψης φωτογραφιών στον τηλεοπτικό πύργο Çamlıca στην Κωνσταντινούπολη. Είναι εύκολο να καταστρέψεις τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, αλλά η αποκατάσταση τους είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

Αυτή τη φορά, το Ισραήλ προσποιείται ότι είναι απρόθυμο. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ενώ έρχονται σε κάθε ευκαιρία πιο κοντά στην Τουρκία, τονίζουν ότι δεν θέλουν να βλάψουν τις φιλικές τους σχέσεις με την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους.

Η ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας που σκηνοθέτησαν οι Δένδιας και Μητσοτάκης άρχισε να καταρρέει.

Η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ξεπεράσει την « μοναξιά της » σε μια εποχή που τα χαρτιά στο τραπέζι ανακατεύονται. Ας μην κολλάμε σε παλιές εμμονές."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία επιχειρεί να διασυνδέσει την άρση της υποστήριξης των ΗΠΑ  για την κατασκευή του East-Med, με την αναστολή των δραστηριοτήτων  επ' αόριστον της Total και της Exxon Mobil στα νότια και δυτικά της Κρήτης, οι οποίες σχετίζονταν με ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Εδώ παραβλέπεται το γεγονός από τους Τούρκους την μεγάλης πιθανότητας κατασκευής αγωγού από την Αίγυπτο προς την Κρήτη, παράλληλα με την όδευση του ηλεκτρικού καλωδίου που θα διασυνδέσει Ελλάδα και Αίγυπτο βάσει συμφωνίας των δύο χωρών , που θα διέρχεται από την Αιγυπτιακή και την Ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτές έχουν ήδη οριοθετηθεί, τινάζοντας στον αέρα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Έτσι σε περίπτωση που και η ΕΕ δεν ενδιαφερθεί για την κατασκευή του East-Med, πράγμα που μένει να δούμε και δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο, αφού κατά την άποψη μας τα επακόλουθα της διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν ή όχι η ΕΕ θα στηρίξει την κατασκευή του εν λόγω αγωγού,η Ελλάδα θα έχει έτοιμο το plan B, το οποίο θα είναι η πρόνοια κατασκευής αγωγού Αιγύπτου-Κρήτης, όπως προανέφερα

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναλύσει το ενεργειακό παιχνίδι  που πάει να παίξει η Τουρκία με το Ισραήλ, επισημαίνοντας την αντιπρόταση Ελλάδας-Κύπρου

Η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν

Το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να συνεργαστεί με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο διόχετεύοντας το φυσικό της αέριο στην εν λόγω χώρα μέσω αγωγού και διασπώντας τη συμμαχία του με την Ελλάδα και την Κύπρο, πράγμα που επιδιώκει διακαώς η Άγκυρα.

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι το Ισραήλ να συναινέσει στην κλοπή της Κυπριακής ΑΟΖ και στο διαμερισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της, στη βάση του Win-Win.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του Ιράν, της Χαμάς  και άλλων εξτρεμιστικών φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων και  είναι καθαρά αντισημιτική χώρα , εχθρός της Δύσης στην οποία τυπικά και μόνο ανήκει ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη της Τουρκία αναφορικά με τη διοχέτευση του φυσικού αερίου του, σε περίπτωση μη κατασκευής του Εast-Med, αφου αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω Αιγύπτου με τον υπάρχοντα  αγωγό Ισραήλ-Αιγύπτου και εκείθεν προς Κρήτη με αγωγό που θα κατασκευαστεί παράλληλα με την όδευση του καλωδίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο στην Κρήτη και εκείθεν στην ΕΕ.

Σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ 

Ελλάδα και Κύπρος ως σύμμαχες χώρες του Ισραήλ, δίνουν σε αυτό το απαραίτητο και αναγκαίο γεωστρατηγικό βάθος που αναγκαιοί στη χώρα λόγω της μικρής και ιδιόμορφης γεωγραφικής της έκτασης.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει κατά την άποψή μας να κινηθούν άμεσα για την υπογραφή στρατωτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, για παροχή  σε αυτό δυνατότητας παροχής διευκολύνσεων και φιλοξενίας πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών  και ""πυρομαχικών" εφόσον απαιτηθεί, ακόμη και Ισραηλινών πολιτών, εάν ξεσπάσουν πολεμικές επιχειρήσεις  με το Ιράν, την Χαμάς , ή τη Χεζμπολάχ, ή συνδυασμό των παραπάνω.

Η πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση με τη Χαμάς, απέδειξε ότι ακόμη και το πανίσχυρο εννοποιημένο Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει πλήρως τα πολλά βλήματα ρουκετών, όλμων και πυραύλων που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Τι θα γίνει όμως αν στο μέλλον το Ισραήλ έρθει σε αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ και ακόμη περισσότερο με το Ιράν;

Πολεμικά αεροδρόμια και ναύσταθμοι του Ισραήλ , ακόμη και η περιοχή της Dimona που φέρεται ότι βρίσκονται πυρηνικά όπλα , αναμένεται να βληθούν.

Πως θα απογειωθούν από κατεστραμμένους αεροδιαδρόμους από Ιρανικούς πυραύλους  τα πανίσχυρα μαχητικά και πως θα ανεφοδιαστούν από κατεστραμμένες λιμενικές εγκαταστάσεις τα πολεμικά πλοία της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ;

Αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο  η Ελλάδα και η Κύπρος με την παροχή διευκολύνσεων που προανέφερα, στη φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news