Εθνικά θέματα

Ανακάλυψαν άλλες δυο αίθουσες στον τάφο της Αμφίπολης - ΦΩΤΟ

ανακάλυψαν-άλλες-δυο-αίθουσες-στον-τάφο-της-αμφίπολης - Νέες φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εξέλιξη των ανασκαφών στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης

- "Ο τάφος ίσως κρύβει κάτι εντελώς αναπάντεχο", λέει ο διάσημος Βρετανός αρχαιολόγος, Νίκολας Σόντερς

- Συνεχίζονται τα εκτενή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για το έργο των αρχαιολόγων στην περιοχή

- Το άρθρο της Daily Mail για την Αμφίπολη και τον Μέγα Αλέξανδρο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφές στον μεγαλοπρεπή αρχαίο τάφο της Αμφίπολης από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Την ίδια ώρα, ο διεθνής Τύπος μεταδίδει τις εξελίξεις, καθώς και τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων για το πρόσωπο που είχε ταφεί στον τύμβο.

Οι εντυπωσιακές εικόνες από την εξέλιξη των ανασκαφών

Συνεχίστηκε η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα.

Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου.

Ο διάκοσμος της πρόσοψης - Πηγή φωτό - ΥΠΠΟΑ

Επίσης, με την συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων.

Η μαρμάρινη επένδυση - Πηγή φωτό - ΥΠΠΟΑ

Εκπληκτικές λεπτομέρειες στην μαρμάρινη επένδυση στους τοίχους - Πηγή φωτό - ΥΠΠΟΑ

Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του, ενώ πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Ο τοίχος, έξι μέτρα πίσω από την είσοδο του τάφου - Πηγή φωτό - ΥΠΠΟΑ

Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου, που έχει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων 

Το μαρμάρινο επιστύλιο - Πηγή φωτό - ΥΠΠΟΑ

Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Τα χώματα του χώρου που δημιουργείται όπισθεν της θύρας, θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία, που έχουν αποκαλυφθεί.

Το αφιέρωμα της Daily Mail

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για τις ανασκαφές στον τύμβο παραμένει έντονο - όπως ακριβώς ήταν από την πρώτη στιγμή. 

Σε δημοσίευμά της, η Daily Mail κάνει εκτενή αναφορά στην ανακάλυψη των αρχαιολόγων και στο μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "η τοποθεσία παραπέμπει στην εποχή 325 - 300 π.Χ. επί της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τα ερείπια ενός τάφου που ανήκε σε πρόσωπο με ανώτερο αξίωμα".

Και συνεχίζει: "Η ανακάλυψει έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά και κερδοσκοπία, καθώς δεν αποκλείεται να βρεθούν πολύτιμοι θησαυροί και τα οστά κάποιου πολύ σημαντικού προσώπου της αρχαιότητας".   

daily-mail-αμφίπολη

Το άρθρο επισημαίνει και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού: "Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και οι ανασκαφές θα οδηγήσουν στο πρόσωπο, του οποίου είναι ο τύμβος". 

newsit.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ