Εθνικά θέματα

Σε Β. Ήπειρο και Κύπρο τίμησαν τους νεότερους ήρωες του Έθνους

Λίγο πριν τα μέσα του Αυγούστου, που για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων σημαίνουν την κορύφωση των “μπάνιων του λαού” και τίποτε παραπάνω, δύο από τις “αλύτρωτες πατρίδες” του ελληνισμού, είχαν πολύ πιο ζωντανά θέματα να ασχοληθούν.

Αναφερόμαστε φυσικά στις τελετές τιμής και μνήμης που διοργανώθηκαν σε Βόρειο Ήπειρο και Κύπρο, για τους νεότερους εθνομάρτυρες του ελληνισμού, τον

Αριστοτέλη Γκούμα και τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού αντίστοιχα.

Μπορεί για την μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων στους οποίους αναφερθήκαμε πριν, οι παραπάνω εκδηλώσεις να πέρασαν απαρατήρητες. Καθόλου δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί το ενδιαφέρον αυτό, αφού οι Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποδείξει ότι έχουν “κοντή μνήμη” και αυτό άλλωστε είναι μία από τις αιτίες για τα χάλια στα οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Αρκούν όμως μερικές χούφτες μόνο Έλληνες, για να συνεχίζει να υπάρχει η ελπίδα. Και αυτές οι χούφτες και πάλι παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή που πέρασε, δίνοντας σε όλους μας ελπίδα.

“Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται”

Αυτή η λιτή, δωρική έκφραση βρίσκεται γραμμένη στην στήλη όπου ακουμπά η προτομή του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν στην Παλιά Χιμάρα ανάμεσα στους Αγίους Πάντες και το Ελληνικό Σχολείο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η τοποθέτηση της προτομής ήταν μια περιπέτεια από μόνη της, καθώς, μετά από την άρνηση της καινούριας Δημοτικής Αρχής να δοθεί άδεια για τοποθέτηση της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα σε συγκεκριμένο σημείο, και την επιθυμία της οικογένειας να μην τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη  στο σημείο που δολοφονήθηκε, οι διοργανωτές «Ένωση Χιμαριωτών», ΟΜΟΝΟΙΑ, Αδελφότητα Δρυμαδιωτών, Αδελφότητα Παλασσινών, Συμμαθητές του Αριστοτέλη, Σύλλογος Εμπόρων Χιμάρας, Σύλλογος Γυναικών Χιμάρας, έκριναν σκόπιμο η προτομή να τοποθετηθεί στην Παλιά Χιμάρα σε χώρο ανάμεσα στους Αγίους Πάντες και το κτίριο του Ελληνικού Σχολείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο της Χειμμάρας, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Στην τελετή παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών Φορέων αλλά και εκπρόσωποι Ηπειρωτικών Συλλόγων από Ελλάδα και Εξωτερικό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι υπήρξε – ως ευχάριστη έκπληξη – επίσημη εκπροσώπηση ελληνικών κομμάτων στην εκδήλωση. Φυσικά δεν θα περίμενε κανείς εκπροσώπους των κομμάτων της αριστεράς, τα οποία σιγά μην κάτσουν να ασχοληθούν με δολοφονίες Ελλήνων από Αλβανούς. Έχει προτεραιότητα μάλλον κάποιος πακιστανός που ίσως δεχθεί μια σφαλιάρα από έναν Έλληνα. Από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας παρευρέθηκαν ο Γιάννης Βικελίδης, Γραμματέας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης Γεώργιος Κασαπίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, και ο Χαράλαμπος Καραθάνος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Μετά την ολοκλήρωση του μνημόσυνου το πλήθος κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή. Στην μεγαλοπρεπή τελετή συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες από Χιμάρα αλλά και από το σύνολο των περιοχών της Βορείου Ηπείρου.

Ένταση στις εκδηλώσεις για Σολωμού – Ισαάκ στην Κύπρο

Και στην μαρτυρική Μεγαλόνησο όμως, όπως άλλωστε κάθε χρόνο τελέστηκαν εκδηλώσεις και το μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, με το επίκεντρο αυτών να βρίσκεται στο Παραλίμνι, τόπο καταγωγής άλλωστε των δύο εξαδέλφων.

Εκεί βρέθηκαν αντιπροσωπείες όλων των πατριωτικών κινημάτων της Κύπρου, όπως της ΕΦΕΝ – ΕΦΑΕΦΠ (οι φοιτητικές παρατάξεις των Κυπρίων συμπεριλαμβανομένου του ΔΡΑΣΙΣ), οι μοτοσυκλετιστές οι οποίοι κάθε χρόνο οργανώνουν μοτο-πορεία προς το Παραλίμνι και αρκετοί άλλοι.

Ακολούθησε πορεία από την εκκλησία όπου τελέστηκε το μνημόσυνο, προς το νεκροταφείο όπου βρίσκονται τα θύματα της τουρκικής κτηνωδίας. Εκεί έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

Κάπου εκεί ξέσπασαν και οι πρώτες αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Δικαιοσύνης του ΑΚΕΛ Λουκά Λούκα, από τους παρευρισκόμενους. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, εάν κρίνει κανείς τις πράξεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης Χριστόφια.

Γιατί η απόδοση τιμής από ομοσπονδιακούς, μόνο τιμή δεν είναι γι' αυτούς οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους ενάντια στην τουρκική κατοχή, την οποία ουσιαστικά ξεπλένει το ΑΚΕΛ μέσω των "διμερών διαπραγματεύσεων" μεταξύ Χριστόφια και Έρογλου. Σε δηλώσεις του αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα τόλμησε να πεί ότι ... "δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανένα και κυρίως από παρασυρμένους νεαρούς". Έ ας μην πηγαίνει τότε στους τάφους τους, διότι και αυτοί στους οποίους κατέθεσε στεφάνι, "παρασυρμένοι νεαροί" ήταν σύμφωνα με το ΑΚΕΛ και την ιδεολογία του, που δεν καταλάβαιναν ότι οι "Τούρκοι είναι αδέλφια μας".

Δημήτρης Παπαγεωργίου

πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ