Εθνικά θέματα

Η Τουρκία αγοράζει επιθετικά ελικόπτερα από τις ΗΠΑ

Η σχεδιαζόμενη πώληση, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 111 εκατ. δολάρια, πρόκειται –όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο στην ειδοποίησή του προς το Κογκρέσο–, να ενισχύσει την άμυνα της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε επίσημα την Παρασκευή το Κογκρέσο για το σχέδιό της να πωλήσει στην Τουρκία τρία επιθετικά ελικόπτερα των Πεζοναυτών που βρίσκονται σε υπηρεσία, τύπου AH-1W SuperCobra.

Η σχεδιαζόμενη πώληση, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 111 εκατ. δολάρια, πρόκειται –όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο στην ειδοποίησή του προς το Κογκρέσο–, να ενισχύσει την άμυνα της Τουρκίας, την περιφερειακή ασφάλεια και την δυνατότητά της να συνεργάζεται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τις άλλες χώρες-μέλη του NATO.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει ελικόπτερα AH-1 SuperCobra προκειμένου -όπως ισχυρίζεται- να αντικαταστήσει αυτά που έχει χάσει στην 27ετή σύρραξη με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Την περασμένη εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, δεσμευόμενος να “εκδικηθεί” το θάνατο 24 τούρκων στρατιωτών την 19η Οκτωβρίου, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις μαχητών του PKK –το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ– τα τελευταία χρόνια.

Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης Ομπάμα οι Πεζοναύτες θα αποκτήσουν δύο τελευταίας τεχνολογίας επιθετικά ελικόπτερα τύπου Textron Inc Bell AH-1Z SuperCobra και τρία ελικόπτερα που βρίσκονται σε υπηρεσία θα παραχωρηθούν στην Τουρκία.

Η υπηρεσία συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια του Πενταγώνου ανέφερε ότι οι συνέπειες της πώλησης στην “ετοιμότητα” των Πεζοναυτών θα αντισταθμιστούν από την απόκτηση των νέων SuperCobra.

Οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων από το οπλοστάσιο των ΗΠΑ σε κάποια άλλη χώρα είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί ελικόπτερα τύπου AH-1W–είχε αγοράσει 10 την δεκαετία του 1990. Η πώληση θα ενισχύσει τις δυνατότητές της στο πεδίο των χερσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ειδοποίηση, που είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου αλλά δεν σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ