Εθνικά θέματα

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΟΣΧΑΣ

Eκτεθειμένος βρίσκεται για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος, καθώς η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει αποσταλεί πρόσκληση στο πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να επισκεφθεί την Ελλάδα, πέρα από την αρχική ανταλλαγή προθέσεων πέρσι τέτοια εποχή, σε συνέδριο στην Ασία όπου είχαν παρευρεθεί οι Γ. Παπανδρέου και Ν. Μεντβέντεφ. Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες ρωσικές πηγές "...μέχρι στιγμής ούτε επίσημη πρόσκληση έχει σταλεί, ούτε φυσικά αποδοχή της μπορεί να υπάρξει λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος του προέδρου. Υπάρχει και η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Μαρτίου, η οποία επιβαρύνει το πρόγραμμα ακόμα περισσότερο".  Πέρα από την ουσία του θέματος, εντυπωσιάζει η ελαφρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται τις σχέσεις με την Ρωσία, αλλά βέβαια υπάρχουν ευανάγνωστες εξηγήσεις: Οι δεσμεύσεις στα δυτικά κέντρα εξουσίας, τόσο του Γ. Παπανδρέου, όσο και εσχάτως του αντιπροέδρου Ε. Βενιζέλου (παίζει full το γερμανικό χαρτί) είναι σαφείς, και βέβαια αποκλείουν την Ελλάδα από το παγκόσμιο χωριό και τις δυνατότητες προσέγγισης χωρών όπως η ομάδα BRICS.

Ειδικά για τον Ε. Βενιζέλο, οι Ρώσοι δεν ξεχνούν και την εξαπάτηση που τους επιφύλασσε στο πρόγραμμα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας και το βάλτωμα του προγράμματος των τεθωρακισμένων BMP-3HEL.

Πάντως και η Μόσχα δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία για την αναθέρμανση των σχέσεων με την παρούσα κυβέρνηση. Πρακτικά θεωρεί τη νυν κυβέρνηση "καμμένο χαρτί" και το έχει δείξει πολλές φορές, με αποκορύφωμα την άρνηση στον υπουργό Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη να επισκεφθεί την Μόσχα, γεγονός πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά.

Εσχάτως, από ελληνικής πλευράς, ο Γ. Παπανδρέου έχει καλέσει τον Ν. Μεντβέντεφ, αλλά και τον Β. Πούτιν στο τηλέφωνο, ζητώντας στήριξη, αλλά στην Μόσχα πλέον δεν τρέφουν αυταπάτες για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής απέναντί τους και απλά περιμένουν την πτώση της κυβέρνησης, για να συζητήσουν με την επόμενη επί ουσιαστικής βάσης την συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Κατ'αυτό τον τρόπο η Μόσχα σχεδιάζει την πολιτική της στην περιοχή στηρίζοντας την Ελλάδα, αλλά μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τη νυν ελληνική κυβέρνηση στο υπόλοιπο του βραχύχρονου βίου της...

ΠΗΓΗ: ''DEFENCENET''

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ