Εθνικά θέματα

Στον αέρα και η επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού Στόλου

Μία από τις παράπλευρες ζημίες που προκλήθηκαν από την αιφνιδιαστική αντικατάσταση των αρχηγών όλων των γενικών επιτελείων είναι ότι “ματαιώθηκε” άρον – άρον η επίσκεψη του αρχηγού στόλου της Τουρκίας στην Ελλάδα!

Ο Τούρκος ναύαρχος Νουσρέτ Γκιουνέρ έφτασε στην Αθήνα τη Δευτέρα, προσκεκλημένος του μέχρι χθες αρχηγού του ελληνικού στόλου αντιναυάρχου Παναγιώτη Ευσταθίου για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Με τις σαρωτικές αλλαγές στην κορυφή της ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων -αλλαγές που εισηγήθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και νομιμοποίησαν με τις αποφάσεις τους ο πρωθυπουργός και τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ- είναι άγνωστο τι θα γίνει με την επίσκεψη του Τούρκου ναυάρχου.

Διότι η επιλογή του υποναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη (μέχρι χθες αρχιεπιστολέα Διοικητικής Μέριμνας του Πολεμικού Ναυτικού) ως νέου αρχηγού ΓΕΝ, δεν οδήγησε στην αποστρατεία μόνο τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτρη Ελευσινιώτη, αλλά έθεσε σε καθεστώς συνταξιοδότησης και τον αρχηγό του ελληνικού στόλου (και ακόμη τέσσερις ανωτάτους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού), ο οποίος είχε καλέσει τον Τούρκο ναύαρχο Γκιουνέρ σε επίσημη επίσκεψη ο οποίος ξαφνικά δεν έχει συνομιλητές ούτε και θεσμική δυνατότητα να συνομιλεί με τους αξιωματικούς που τον προσκάλεσαν αφού πλέον είναι απόστρατοι.

Έτσι η επίσκεψη και οι συζητήσεις του αρχηγού του τουρκικού στόλου με την ηγεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού οδηγούνται σε αναγκαστική ματαίωση…

Προφανώς η χρονική στιγμή της αντικατάστασής τους έφερε σε μεγάλη αμηχανία τόσο τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ελευσινιώτη, όσο και τον τέως- πλέον- αρχηγό στόλου αντιναύαρχο Ευσταθίου. Ιδιαιτέρως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποστρατευθέντες ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΝ δεν είχαν καλέσει από μόνοι τους τον Τούρκο ναύαρχο σε επίσκεψη, αλλά υλοποιούσαν κυβερνητική πολιτική μέσω της εφαρμογής των στρατιωτικών μέτρων εμπιστοσύνης.

Είναι επίσης προφανές ότι το περιστατικό αυτό ακυρώνει την επιχειρηματολογία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι οι κρίσεις ήταν προγραμματισμένες.

Διότι αν όλα έγιναν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, γιατί δεν ελήφθη υπ’ όψιν η επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού στόλου στην Ελλάδα και η εικόνα που δημιουργήθηκε που κάθε άλλο παρά σε οργανωμένες αλλαγές παραπέμπει; Δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και οι άλλοι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων μετά την επιστροφή του ναυάρχου Γκιουνέρ στην Τουρκία ώστε να μην παρουσιαστεί αυτή η διαλυτική εικόνα;

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ερώτημα που κυριαρχεί σήμερα είναι “τι μύγα τσίμπησε τον υπουργό και έκανε όλες αυτές τις σαρωτικές αλλαγές μ αυτό τον τρόπο”. Πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αποστρατεύθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας.

Πέρα από τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι γεγονός ότι ταυτόχρονη αλλαγή και των τεσσάρων αρχηγών γενικών επιτελείων είναι κάτι ασυνήθιστο που σπανίως συμβαίνει ακόμη και μετά την αλλαγή κυβέρνησης.

Τα ερωτήματα που έχουν οι αξιωματικοί είναι πολλά. Γιατί έγιναν τόσο μεγάλες αλλαγές με τόσο βεβιασμένο τρόπο; Από την υπόθεση της επίσκεψης του Τούρκου αρχηγού στόλου είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό το επιχείρημα του υπουργείου πως οι αλλαγές των αρχηγών ήταν προγραμματισμένες.

Μέχρι ο κ. Πάνος Μπεγλίτης να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκάλεσαν οι έκτακτες κρίσεις, το γεγονός είναι ότι πρόκειται για μια εντελώς ασυνήθιστη απόφαση την ώρα που η κυβέρνηση κυριολεκτικά παραπαίει. Και το ερώτημα τι συνέβη και άλλαξαν τέσσερις αρχηγοί με μια κίνηση -κάτι που παραπέμπει σε ξήλωμα και όχι σε προγραμματισμένες αλλαγές- και μάλιστα σε αυτή την συγκυρία είναι αναπάντητο.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ