Εθνικά θέματα

Κύπρος: Άλλα λέει… παρασκηνιακά κι άλλα δημοσίως η Γερμανία

Ευχαριστίες οφείλει κατά τα φαινόμενα η ελληνική πλευρά στον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αφού με τη στάση του έδωσε στη Λευκωσία – αλλά και στην Αθήνα – μια ακόμα δυνατότητα να «πάρει μυρωδιά» από όσα συμβαίνουν στο διεθνές παρασκήνιο με αντικείμενο την επίλυση, εντός ή εκτός εισαγωγικών, της λύσης του Κυπριακού.

Ο Ακιντζί, που έχει εξελιχθεί σε χρόνο ρεκόρ σε επίσημο φερέφωνο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ενώ αρχικά αποκάλυψε ότι η συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φραντς Βάλτερ Στάινμαϊερ, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, στη συνέχεια δεν παρέστη στη δεξίωση του πρεσβευτή της χώρας στο εστιατόριο Chateau Status στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, «παρά την επιθυμία του»…

Ο Ακιντζί απαίτησε να οι δύο κοινότητες εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση με ισότιμο καθεστώς, δηλαδή με απλά λόγια η Γερμανία να αναγνωρίσει επισήμως τα τετελεσμένα της εισβολής και της παράνομης κατοχής κυπριακού εδάφους, καταλογίζοντας «μη ικανοποιητική απάντηση» της γερμανικής πρεσβείας στο αίτημα, αφού του διευκρίνισαν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα προσφωνηθεί ως «Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ο ίδιος ως «Τουρκοκύπριος ηγέτης».

Η υπόθεση προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά με τη γερμανική πολιτική στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Μετά την υποστήριξη στην ύπουλη διπλωματικά «ιδέα» των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, τώρα προκύπτει ότι εάν δεν ψεύδεται ο Ακιντζί, οι Γερμανοί δεν απέχουν και πολύ από τις τουρκικές θέσεις και ο δρόμος διπλωματικής εξεύρεσης λύσης, είναι κυριολεκτικά ναρκοθετημένος.

Το παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιο και εξελίσσεται σε ανώτατο γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν έχουμε πειστεί ότι η Ελλάδα έχει αντιληφθεί ποιοι είναι φιλικά διακείμενοι στα ελληνικά συμφέροντα, λόγω σύμπλευσης με τα δικά τους, ή αν έχουν ξεπεραστεί ταμπού και «κολλήματα» δεκαετιών της ελληνικής διπλωματίας.

defence-point.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ