Εθνικά θέματα

Οι Τούρκοι αλώνουν το Αιγαίο...

Την εκτέλεση της πρώτης άφεσης του κατευθυνόμενου βλήματος πλεύσης SOM-J στα τέλη του 2016, ευελπιστεί ότι θα επιτύχει η Τουρκική κατασκευάστρια Roketsan, περίπου δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση του στα μαχητικά F-16 Block 40 που προγραμματίζεται για το 2018.

Σε γενικές γραμμές, το βλήμα SOM-J αποτελεί σμίκρυνση της υφιστάμενης έκδοσης SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat).

Η νέα έκδοση φέρει πυροκεφαλή με δυνατότητα διάτρησης θωράκισης και είναι ειδικά σχεδιασμένη για εσωτερική μεταφορά από το F-35 Lightning II που πρόκειται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο μαχητικών.

Ας σημειωθεί ότι ήδη η έκδοση SOM έχει ολοκληρωθεί στα μαχητικά F-16 Block 40 και F-4E-2020 της Αεροπορίας της Τουρκίας.

som1

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια τα περισσότερα υποσυστήματα του SOM συμπεριλαμβανομένου του εντοπιστή πολλαπλών διαμορφώσεων λειτουργίας έχουν ήδη δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί και ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης της νέας έκδοσης επικεντρώνεται στη φυσική προσαρμογή του βλήματος στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού του F-35.
Στο παρακάτω βίντεο που αναλύει τις δυνατότητες του SOM-J, εμφανίζεται ένα υποθετικό σενάριο στο Αιγαίο αφού το περιβάλον που παρουσιάζει μόνο εκεί παραπέμπει!

Μένει να δούμε μόνο, αν σε περίπτωση αληθινής σύρραξης, το τουρκικό σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα...

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mCADASSAC9c]
πηγη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ