Εθνικά θέματα

"Καθοδήγηση" Τσίπρα από ΗΠΑ στον "πόλεμο" με το Βερολίνο

H αμερικανική καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Ένα απόρρητο τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και με το οποίο οι ΗΠΑ παρείχαν καθοδήγηση στον Αλέξη Τσίπρα για τις κινήσεις που έπρεπε να ακολουθήσει απέναντι στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος ήταν συμβουλευτικό . Ποιες ήταν οι οδηγίες;

•Η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με τις λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, οι οποίες θα παρείχαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρεσβευτής αναφέρει ότι είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος του μετέφερε εντυπώσεις από τη σημαντική συνάντηση Λιου - Σόιμπλε, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, κυρίως στο σκέλος που αφορούσε την Ελλάδα. Σε άλλο επίκαιρο σημείο του τηλεγραφήματος, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων».

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον είχε πάρει θέση στην αντιπαράθεση της Αθήνας με το Βερολίνο. Το τηλεγράφημα είναι η επιβεβαίωση αυτού που άπαντες υποπτεύονταν. Και για να μην υποκρινόμαστε η “αμερικανική βοήθεια” ήταν το τελευταίο …κλαράκι από το οποίο όλοι μας προσπαθούσαμε να πιαστούμε όταν μας παρέσυρε το ορμητικό ρεύμα των διαπραγματεύσεων.

Δεδομένη όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει είναι και η αμερικανο-γερμανική αντιπαράθεση. Ειδικά στη “γειτονιά” μας ,στα Βαλκάνια ,όπου η Γερμανία δείχνει τάσεις “αυτονόμησης” από την αμερικανική πολιτική. Και η Ούασινγκτον είναι προφανές ότι δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον προνομιακό της ρόλο στην περιοχή.
onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...