Εθνικά θέματα

Η Ρωσία έστειλε αιφνιδιαστικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στη Ν. Αμερική - ΒίντεοΑΠΟΣΤΟΛΗ TU-160 BLACKJACK ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

H Ρωσία αναπτύσσει στρατηγικές δυνάμεις στο «μαλακό υπογάστριο» των ΗΠΑ με μια αιφνιδιαστική κίνηση την οποία το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανακοίνωσε παρά την τελευταία στιγμή.

Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας Simón Bolívar (επίσης γνωστό και ως Maiquetía) ύστερα από πτήση σχεδόν 13 ωρών

Τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από την Ρωσία στις 28 Οκτωβρίου και αφού διένυσαν απόσταση σχεδόν 16.000 χλμ. προσγειώθηκαν τα ξημερώματα στο Καράκας.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης τα ρωσικά βομβαρδιστικάπέταξαν πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό παράλληλα με τις νοτιοδυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν ανατολικά, πάνω από την Καραϊβική για; να προσγειωθούν στη συνέχεια στο Simón Bolívar.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τα δύο Tu-160 συνοδεύονταν κατά τη διάρκεια της πτήσης από δύο επίσης στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 Bear τα οποία παρείχαν υπηρεσίες αναμετάδοσης επικοινωνιών στα δύο Tu-160 όταν αυτά πετούσαν πάνω από απομακρυσμένες περιοχές, όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά.

"Όλες οι πτήσεις των αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας πραγματοποιούνται πάντα στο πλαίσιο της αυστηρής τήρησης των διεθνών κανόνων για τη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου", πρόσθεσε ο Ρώσος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Την προηγούμενη φορά που ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά είχαν προσγειωθεί στη Βενεζουέλα ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν πάλι 2 Tu-160 είχαν αναπτυχθεί για εκπαιδευτική αποστολή πετώντας τότε όμως πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τότε αμερικανικά μαχητικά είχαν αναγνωρίσει και συνοδεύσει τα ρωσικά βομβαρδιστικά, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία εάν το ίδιο συνέβη και τώρα.

Το αεροσκάφος είναι πρακτικά μη ανασχέσιμο, αφού εκτός των άλλων μεταφέρει και τόνους ηλεκτρονικών συστημάτων αντιμέτρων που έχουν την ικανότητα να το "σβήνουν" άπό τα ραντάρ, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το "αδελφάκι" του το αμερικανικό Β-1Β.

Συν το γεγονός ότι θα προστατεύεται από το υπερμαχητικό Su-35 το οποίο θα μπορεί να καταρρίπτει οτιδήποτε δυτικό αεροσκάφος κυκλοφορεί στην περιοχή πριν καν αυτά το δουν στο ραντάρ, με το νέο βλήμα αέρος-αέρος ακτίνας δράσης 200 χλμ.

Σχεδιασμένο από το σχεδιαστικό γραφείο (ΟΚΒ) Τουπόλεφ, το Tu-160 Blackjack αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ρωσικά βομβαρδιστικά που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έχει μεγάλες ομοιότητες τόσο με τοαμερικανικό  Β-1Β όσο και με το γαλλοβρετανικό πολιτικό αεροσκάφος «Κονκόρντ».

Τώρα είναι σε  υπηρεσία στην 37η Στρατιά και πιο συγκεκριμένα στην 22η Αεροπορική Μεραρχία που έχει βάση την Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Engels απ’όπου επιχειρεί το 121o TBAP Αεροπορικό Σύνταγμα των «λεικών κύκνων» όπως είναι το παρατσούκλι τους.

To Tu-160 έχει τετραμελές πλήρωμα το οποίο αποτελείται από τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον αξιωματικό ναυτιλίας και τον αξιωματικό χείριστη οπλικών συστημάτων (ΧΟΣ) και διαθέτει δυο αποθήκες βομβών κάθε μια με μήκος 11,28 m και πλάτος 1,92 m. To κύριο χαρακτηριστικό του αεροσκάφους είναι οι πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας, με τα σταθερά μέρη με πρώτη την κυρία δοκό (μήκος 12,4 m και πλάτος 2,1 m) και τα κινούμενα μέρη.

Ο κύριος οπλισμός του Blackjack φέρεται στο εσωτερικό της ατράκτου και αποτελείται από 12 πυρηνικά ή συμβατικά βλήματα Χ 55 ή Χ 55M/SM και μπορεί να μεταφέρει έξι βλήματα ανά δυο σε κυλινδρικούς εκτοξευτές MKU 65U.

Ο X-55SM μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή των 200 ΚΤ.

Ο συμβατικός οπλισμός των Τu-160 είναι ο μικρής εμβέλειας πύραυλος Χ-15 με αδρανειακή καθοδήγηση.

Το βάρος του κατά την εκτόξευση φτάνει τα 1.100 kg και προσφέρεται σε δυο εκδόσεις των X-15S για προσβολή ναυτικών στόχων και των Χ-15Ρ με παθητική καθοδήγηση για προσβολή ραντάρ.

http://www.youtube.com/embed/u5ioHWq8HVM

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ