Επιστήμη

To 2013 η Κίνα ξεπερνάει σε παραγωγή επιστημονικής γνώσης τις ΗΠΑ!

H Κίνα, αφού εκτόπισε τη Βρετανία από την δεύτερη θέση στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, ενδέχεται να ξεπεράσει και τις ΗΠΑ σε λιγότερο από δυο χρόνια. Το 1996, την πρώτη χρονιά που εξέτασε η έρευνα,

οι ΗΠΑ δημοσίευσαν 292.513 εργασίες - υπερδεκαπλάσιες από τις 25.474 της Κίνας. Αλλά το 2008, οι ΗΠΑ εμφάνισαν ελάχιστη αύξηση για να φθάσουν τις 316.317 εργασίες, ενώ η Κίνα επταπλασίασε την «παραγωγή» της φθάνοντας τις 184.080.

Στόχος της έρευνας, που έχει τον τίτλο "Γνώση, δίκτυα και έθνη", ήταν να βρεθεί ποιος «απειλεί» την παραδοσιακή κυριαρχία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας στον τομέα των επιστημών. H Κίνα, αφού εκτόπισε τη Βρετανία από την δεύτερη θέση στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, ενδέχεται να ξεπεράσει και τις ΗΠΑ σε λιγότερο από δυο χρόνια.

Προηγούμενες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κινεζικών επιστημών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα θα ξεπερνούσε τις ΗΠΑ μετά το 2020. Όμως η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι η Ο καθηγητής σερ Κρις Λουέλιν Σμιθ, υπεύθυνος για την έρευνα, δήλωσε ότι το συμπέρασμα «δεν τον εκπλήσσει» λόγω της τεράστιας αύξησης των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στην Κίνα. Οι δαπάνες για την έρευνα αυξάνονται κατά 20% τον χρόνο από το 1999 και σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ