Επιστήμη

Der Spiegel: Stuxnet – Το όπλο θαύμα της Μοσσάντ

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στον ιό Stuxnet κάνει το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL. Ομάδα του περιοδικού επισκέφτηκε το Ισραήλ για το σκοπό αυτό. Ο Stuxnet, είναι ένας ιός που έχει την δυνατότητα να εγκαθιστάται σε υπολογιστές και στοχεύει στα συστήματα SCADA που ελέγχουν την λειτουργία εμπορικών εργοστασίων, υδραγωγείων, εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι και

πυρηνικών εργοστασίων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του. Το καλοκαίρι του 2010 αποκαλύφθηκε πως άνω των 100.000 υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 στο Ιράν, πάνω από 10.000 στην Ινδονησία και περίπου 5.000 στην Ινδία, είχαν προσβληθεί από τον ιό Stuxnet. Πίσω από τον ιό το γερμανικό περιοδικό “φωτογραφίζει” τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τη Μοσσάντ, που μέσω του ιού Stuxnet, έφεραν σε αδιέξοδο πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν.

Η έρευνα που έκανε η Symantec για την διάδοση του Stuxnet στο διαδίκτυο, απέδειξε ότι περίπου το 58% των υπολογιστών του Ιράν που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο ιό. Υπάρχει η δυνατότητα να “περάσει” μέσα στον υπολογιστή ακόμη και από ένα flash USB, ενώ περνά απαρατήρητος από τα anti-virus προγράμματα που κυκλοφορούν.

Ο Stuxnet, όπως χαρακτηριστικά γράφει το περιοδικό έφερε επανάσταση στη τεχνολογία και αλλάζει όλα τα δεδομένα στις κυβερνοεπιθέσεις.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ