Greek-Turkish Relations
Updated at:

Για κίνδυνο ελληνοτουρκικής κρίσης μιλούν Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές που μιλούν και για παραγωγή drones σε συνεργασία με Ισραήλ και Ουκρανία

Η Ελλάδα είχε αυξήσει απότομα τις επενδύσεις σε προγράμματα για την ανάπτυξη και ανάπτυξη FPV (First-Person View – drones), αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

 Η κίνηση αυτή ήταν μέρος μιας νέας στρατιωτικής στρατηγικής που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας ενόψει των αυξανόμενων περιφερειακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία και των απειλών ασφαλείας στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Οι ελληνικές μονάδες ειδικών δυνάμεων φέρονται να έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση σε δυνατότητες παραγωγής, εκπαίδευσης και λειτουργίας που δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία μοιράζεται ενεργά την εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα των μη επανδρωμένων τεχνολογιών. 

Η Ελλάδα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την Εθνοφρουρά της, ώστε να μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικά μη επανδρωμένο πόλεμο, ειδικά στα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας και στα σύνορα με την περιοχή της Θράκης. 

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως απάντηση στις μακροχρόνιες εδαφικές διαφορές με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών ζητημάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία έχουν επανειλημμένα φέρει τις δύο χώρες στο χείλος μιας πολεμικής σύγκρουσης. 

Η νέα στρατηγική, που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Ισραήλ και των Δυτικών εταίρων, στοχεύει στην αποτροπή ανάπτυξης τουρκικού πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά, καθώς και στη μείωση των απειλών για το ελληνικό έδαφος στην περιοχή του Αιγαίου. 

Ο ελληνικός στρατός, σε συνεργασία με το Ισραήλ, αναπτύσσει ενεργά προγράμματα για τη χρήση drones καμικάζι για την αντιμετώπιση της Τουρκίας στο Αιγαίο, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. 

Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του στρατού που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2025 από τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (27 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ελλάδα αναδιαμορφώνει την άμυνά της, εστιάζοντας σε λύσεις υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αεράμυνας Ασπίδα του Αχιλλέα , των drones και της τεχνητής νοημοσύνης. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την αγορά 38 πυραυλικών συστημάτων PULS από το Ισραήλ και τεσσάρων γαλλικών drones Patroller για αναγνώριση στο Αιγαίο και τη Θράκη. 

CONTINUE READING

Η συνεργασία με την Ουκρανία σε drones έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη. 

Η Ουκρανία, η οποία έχει συσσωρεύσει σημαντική εμπειρία στη χρήση drones FPV στη σύγκρουση με τη Ρωσία, παράσχει στην Ελλάδα πρόσβαση σε τεχνολογία και εκπαίδευση. 

Τα drones FPV, τα οποία ξεκινούν από 400 δολάρια, είναι ικανά να εξουδετερώσουν ακριβό εξοπλισμό όπως άρματα μάχης,ΤΟΜΑ, πυροβόλα, καθιστώντας τα ένα οικονομικά αποδοτικό εργαλείο. 

Τα drones έχουν γίνει βασικό στοιχείο τακτικής και η Ελλάδα επιδιώκει να προσαρμόσει αυτήν την εμπειρία για να προστατεύσει τα σύνορά της. 

Οι δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τακτικά την περιοχή έχουν απροσδόκητες συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση drones για την παρακολούθηση πυρκαγιών έχει επίσης γίνει σημαντικό μέρος της στρατηγικής. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η παραγωγή drones στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή. 

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει ισχυρή βιομηχανία drones, με επιτεύγματα  όπως το Bayraktar TB2, έχει ήδη εκφράσει δυσαρέσκεια για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και της Ελλάδας στο Αιγαίο. 

Η ανάπτυξη αμερικανικών drones MQ-9 Reaper στην αεροπορική βάση της Λάρισας στην Ελλάδα, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2022, έχει επίσης προκαλέσει κριτική από την Άγκυρα, η οποία τη θεωρεί απειλή για την επιρροή της. 

Ρώσοι  ειδικοί λένε ότι τα φιλόδοξα σχέδια εκσυγχρονισμού του στρατού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς drones και πυραυλικών συστημάτων, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στον προϋπολογισμό της χώρας, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση του 2010-2018. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι η επένδυση σε όπλα υψηλής τεχνολογίας αποτελεί «υπαρξιακό ζήτημα» για την ασφάλεια της Ελλάδας. 

Μετά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Ισραήλ τον Απρίλιο του 2025, όπου συζήτησε τη συνεργασία σε συστήματα κατά των drones με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Ελλάδα επιτάχυνε την ενσωμάτωση της ισραηλινής τεχνολογίας. 

Η χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει το δικό της σύστημα τύπου Iron Dome για την άμυνα κατά των drones και των πυραύλων έως το 2027. 

Αυτό θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη δημιουργία ενός «Ελληνικού Θόλου» χρησιμοποιώντας αμερικανικά, ρωσικά και γαλλικά συστήματα αεράμυνας. 

Η εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα ξεκινήσει ήδη από το 2025, με τις πρώτες παραδόσεις drones Patroller και την εκπαίδευση προσωπικού στη Γαλλία.

 Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και αναπτύσσοντας συνεργασία με τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. 

Οι Ρώσοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτά τα βήματα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, αλλά οι κίνδυνοι κλιμάκωσης με την Τουρκία παραμένουν υψηλοί.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR