Η Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, επιχείρησε και πέτυχε να καταδείξει στην ΕΕ, ότι το τουρκολιβυκό μνημονιο είναι παράνομο, την ώρα που η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό της, για κλοπή μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης και διεξαγωγή θαλάσσιων ερυενών για εξεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε συνεργασία με την Λιβύη.
Η Τουρκική αντίδραση στα συμπεράσματα της ΕΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η Τουρκία απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ναυτιλιακή συμφωνία του 2019 με τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας τη θέση της ΕΕ ως μη χρήσιμη για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσέλι, απάντησε στα συμπεράσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2025.
Η δήλωση ανέφερε ότι η στάση της ΕΕ αντανακλούσε τις προσπάθειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προωθήσουν ναυτιλιακές αξιώσεις που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας.
Το ναυτιλιακό μνημόνιο κατανόησης, που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της τότε αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ορίζει τα θαλάσσια όρια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι νομικά έγκυρη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
Ο Κετσέλι δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί προσπάθειες υπονόμευσης αυτών που θεωρεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην περιοχή.
Είπε επίσης ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ζητήματα θαλάσσιων συνόρων -που περιγράφεται ως νομικά και τεχνικά περίπλοκη- ήταν πολιτικά μεροληπτική και απίθανο να συμβάλει στη σταθερότητα.
Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των ανταγωνιστικών θαλάσσιων διεκδικήσεων και των δραστηριοτήτων εξερεύνησης ενέργειας στις οποίες εμπλέκονται η Τουρκία, η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες.
Το τελικό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξη της θέσης της Ελλάδας σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με τις παράτυπες μεταναστευτικές οδούς από τις ακτές της Λιβύης προς τη νότια Ευρώπη.
Οι προειδοποιήσεις του Πενταποστάγματος
Εμείς ως ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ , με σειρά άρθρων μας είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για τις τουρκικές προθέσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, εντός μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ , που ο Ερντογάν επιχειρεί να κλέψει στην βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
«Πλεύρισμα» Ερντογάν στην Ιταλία με στόχο τον "ασπασμό" του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου-Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα. ήταν ο τίτλος άρθρου μας, όπου επισημαίναμε ότι το σφιχραγκάλιασμα Ιταλίας-Τουρκίας προκαλεί τον πονοκέφαλο και την εγρήγορση της Αθήνας, αφού η Ιταλία παίζει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις , ιδίως σε οικονομικό επίπεδο στη Λιβύη, όπως και η Τουρκία, η οποία πρωταγωνιστεί σε στρατιωτικό ρόλο στην εν λόγω χώρα της Αφρικής.
Κατά την άποψή μας, υπάρχει κίνδυνος ο Ερντογάν να "πλευρίσει" την Μελόνι. προκειμένου στη βάση win-win να την πείσει να ασπαστεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με αντάλλαγμα την από κοινού διενέργεια εξορύξεων φυσικού αερίου σε θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν σύμφωνα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην Λιβυκή ΑΟΖ, πλήττοντας έτσι τα Εθνικά μας συμφέροντα.
Ο Ερντογάν μετά τον Χαφτάρ πλευρίζει και τον Σίσι με στόχο την νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ήταν ο τίλος έτερου συναφούς άρθρου μας όπου επισημαίναμε, πως όσο και αν με την διπλωματία και κινήσεις καλής θέλησης η Αθήνα επιχειρεί να εξημερώσει το θηρίο, η Τουρκία στοχοποιεί την Ελλάδα, πολεμώντας την επί του παρόντος στον στίβο των Διεθνών σχέσεων, επιχειρώντας να αποσπάσει συμμαχικές χώρες από εμάς, όπως η Αίγυπτος.
Τι μέλλει γενέσθαι
Η Τουρκία έχει βάλλει ως πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της να εξομαλύνει τελείως τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, την οποία θεωρεί χώρα κλειδί για την υλοποίηση του παράνομου ιδεολογήματος της" Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο.
Για να το πετύχει αυτό ο Ερντογάν έχει προσεταιριστεί την Ιταλία σε πρώτο χρόνο, με την οποία μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, ενώ στη βάση του win-win σκοπεύει να πλευρίσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, προκειμένου να κλέψει την Ελληνική ΑΟΖ που εκτείνεται ανατολικότερα Ν.Ρόδου περιλαμβάνοντας και αυτή του συμπλέγματος Καστελόριζου, αφού είναι γνωστό Κάιρο και Αθήνα οριοθέτησαν τις ΑΟΖ τους έχοντας ώς ανατολικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, που διέρχεται από την Λίνδο στη Ν. Ρόδο.
Άποψή μας είναι πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο, λειτουργώντας ως μεσάζων, υποσχόμενος ακόμη και την πλήρη ένταξη αυτής στο ΝΑΤΟ .
Παράλληλα βάζεοι μπροστά την Λιβύη έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση του Χαφτάρ ο οποίος από πολέμιος έχει μετατραπεί σε ένθερμος υποστηρικτής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Φυσικά όλα αυτά έναντι ανταλλαγμάτων στη ΝΑ Μεσόγειο, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διεμβολίζοντας παράλληλα την συμμαχία που έχουν αναπτύξει Αθήνα-Λευκωσία-Κάιρο.
Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αντιδράσει άμεσα
Μιλάμε λοιπόν για ένα οργανωμένο τουρκικό σχέδιο με αποδέκτες Μελόνι, Σίσι ,Χαφτάρ, προκειμένου να αποκτήσει υπόσταση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις παραπάνω τουρκικές κινήσεις προκειμένου να επέμβει αποφασιστικά σε τόπο και χρόνο.
Και όταν λέμε αποφασιστικά δεν ενοούμε μόνο με διπλωματικά μέσα αλλά και με στρατιωτικά, αφού εκεί σταθερά μας οδηγεί η τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία.
Ελπίζουμε να ειακουστούμε αυτή τη φορά..